Ο τρόμος νέας κακοκαιρίας εκεί που ακόμα μετρούν "πληγές"!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Ο τρόμος νέας κακοκαιρίας εκεί που ακόμα μετρούν "πληγές"!

Στις κατεστραμμένες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου και η... υποψία βροχής ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά πολιτών και υπηρεσιών - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Του Αντώνη Παντινάκη 

 

Μικρότερης – ευτυχώς – έκτασης κι έντασης ήταν η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών, η οποία ως τώρα ήταν "ευγενική" με την Κρήτη, σε σχέση με τις προηγούμενες φορές! 
Καλού - κακού, στις Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου οι κάτοικοι στο παραλιακό μέτωπο πήραν τα μέτρα τους, τοποθετώντας αναχώματα έξω από τις κατοικίες τους. Οι πληγές της πρόσφατης θεομηνίας δεν κλείνουν εύκολα. 

Ο Γουρνιώτης ποταμός “φούσκωσε” και τρέχει με λιγότερη ορμή απ’ το τραυματικό διήμερο της 10ης και 11ης Νοεμβρίου. Στη θάλασσα, παραμένουν μέχρι και σήμερα δύο οχήματα που παρασύρθηκαν απ’ τα πολύ επιθετικά νερά, ακριβώς πριν από δέκα ημέρες. Και ο ποταμός των Γουβών “φούσκωσε”, χωρίς ωστόσο τούτη τη φορά να έχουμε ζημιές.


 


Υπενθυμίζεται ότι για ύφεση των φαινομένων μέσα στην μέρα, είχε μιλήσει νωρίτερα στο Livetalks,  ο μετεωρολόγος και γενικός γραμματέας του Δήμου Χερσονήσου Μιχάλης Καρακατσάνης
Βεβαίως, τα προβλήματα δεν έλειψαν και σήμερα στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου: Χωριά όπως η Γαλίφα, η Γαλιπέ και το Καινούργιο Χωριό αποκόπηκαν από τα ρέματα.

Το “φούσκωμα” και τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου

Χερσόνησος κακοκαιρία

Εκείνο πάντως που προβληματίζει τη δημοτική αρχή Χερσονήσου είναι η προέλευση και ο συσχετισμός των “πλημμυρικών νερών” του Γουρνιώτη ποταμού με τα έργα στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο Καστελίου. “Κατά πάσα πιθανότητα, (τα νερά) έρχονται πλέον ανεξέλεγκτα στην δική μας περιοχή, δίχως να έχουν γίνει κι εκεί τα έργα διευθέτησης που απαιτούνται” εκτιμά ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξετάζουν το εν λόγω ζήτημα επισταμένως, καλώντας την Πολιτεία να πράξει αναλόγως.

Χερσόνησος κακοκαιρία


Καταγραφές και αποζημιώσεις

Στον Δήμο Χερσονήσου έχουν ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς με τα δύο προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας που χτύπησαν, με διαφορά λίγων μόλις ημερών.
Οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, με την συγκινητική και συνάμα συγκλονιστική συνδρομή – συμβολή των εθελοντών. 
Οι καταγραφές για τις αποζημιώσεις που γίνονται είναι δύο ειδών: για το διάστημα 20-22 Οκτώβρη και για το διήμερο 10-11 Νοέμβρη.
Οι πληγέντες της πρώτης φάσης είναι λιγότεροι: γύρω στους 150 (σε σπίτια και επιχειρήσεις).

Οι αριθμοί είναι πολλαπλάσιοι στη δεύτερη περίπτωση: “θα υπερβούμε σε κατοικίες – τουλάχιστον – τις 500, και αντίστοιχος αριθμός είναι και σε επιχειρήσεις!” αποκάλυψε ο κ. Σέγκος.
Από τον Δήμο Χερσονήσου θα φύγει έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποστολή της πρώτης επιχορήγησης. “Εκτιμώ ότι την άλλη εβδομάδα θα μπορεί να αποδίδεται κατευθείαν το επίδομα των 600 ευρώ” δήλωσε ο κ. Σέγκος.

Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, ξεκινάει τις αυτοψίες της η Τριμελής Επιτροπή, και σε σύντομο χρόνο θα μπορούν να αποδίδονται και τα χρήματα, όπως υπολογίζουν στον Δήμο Χερσονήσου.

Ακούστε το ρεπορτάζ του Αντώνη Παντινάκη στο Livetalks και τις δηλώσεις του Δημάρχου Χερσονήσου

 
Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή των Γουρνών και των Γουβών


Χερσόνησος κακοκαιρία

Χερσόνησος κακοκαιρία

Χερσόνησος κακοκαιρία


Χερσόνησος κακοκαιρία

Χερσόνησος κακοκαιρία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ