Οι εκπαιδευτικοί τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας

Αφιερωμένο στη Γυναίκα το 8ο τεύχος του περιοδικού «ΑΠΙΚΟ»

Εργασιακούς χώρους επισκέφτηκαν σήμερα, Τρίτη 8 Μάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» μαζί με τη συντακτική ομάδα «ΑΠΙΚΟ». Μοίρασαν το 8ο τεύχος του περιοδικού, που είναι αφιερωμένο στη ΓΥΝΑΙΚΑ.

δάσκαλοι γυναίκα

Το περιοδικό ΑΠΙΚΟ (Περιοδικό για τη ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, την ΤΕΧΝΗ, την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ), που εκδίδεται από συντακτική ομάδα (Δ. Αναγνωστόπουλος, Ν Μεντζίνης, Ελ. Νέστορα,  Μαρία Σκαντζουράκη), κυκλοφόρησε το 8ο τεύχος του. Εκδίδεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Διανέμεται δε, δωρεάν στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, στην Κρήτη και σε πολλά μέρη όλης της χώρας και φιλοξενεί κείμενα συγγραφέων, ανθρώπων της τέχνης από όλη την Ελλάδα.

δάσκαλοι γυναίκα

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει 7 τεύχη και τώρα εκδίδεται το 8ο.

 άπικο

Στο τεύχος 8ο που κυκλοφορεί το αφιέρωμα είναι η εικόνα της γυναίκας στη Λογοτεχνία, την τέχνη , την εκπαίδευση:

Η 8η μέρα του Μαρτίου αναφέρεται στα ημερολόγια ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση του ΟΗΕ. Ωστόσο η ιστορία  ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ως ημέρα αγώνα, ανάδειξης των προβλημάτων, αλλά και μέσο διεκδίκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στην εργασία, την άρση της διάκρισης λόγω φύλου. Ένα αιώνα μετά, παρατηρούμε ότι παρόλο που νομικά - τουλάχιστον στις χώρες του δυτικού κόσμου- έχει κατοχυρωθεί η ισότητα, η εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων είναι ακόμα μεγάλο ζητούμενο σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι: στην αγορά εργασίας, στην οικογένεια, στη σεξουαλική έκφραση και αυτοδιαχείριση του σώματός της.  Η έμφυλη βία, η κακοποίηση και οι δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους έχουν αυξηθεί παγκοσμίως,  ώστε  να μιλάμε πια για «γυναικοκτονίες», μια ειδική κατηγορία φόνου. Η διαδικτυακή βία είναι μια νέα μορφή βίας που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες (βλ. εκδικητική πορνογραφία). Είναι όλα αυτά αποτέλεσμα της ψυχολογικής πίεσης που έχει ασκηθεί σε όλα τα φύλα τα τελευταία χρόνια από την αβεβαιότητα, την οικονομική κρίση, την πανδημία; Ίσως. Είναι συνέπεια της βαθιάς ριζωμένης πατριαρχικής αντίληψης των κοινωνιών μας που θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του αρσενικού φύλου; Ναι. Είναι αυτή η συνθήκη επιζήμια για την εξέλιξη των φύλων και του κοινωνικού πολιτισμού γενικότερα; Σίγουρα.

Το 8ο τεύχος του περιοδικού ΑΠΙΚΟ που κυκλοφορεί δωρεάν στα βιβλιοπωλεία, είναι αφιερωμένο στη Γυναίκα. Μέσα από τις πολλές, αξιόλογες γραφές που φιλοξενεί αναδεικνύονται, με εκείνον το μοναδικό τρόπο που η λογοτεχνία ξέρει, οι πολλαπλοί ρόλοι που η σύγχρονη γυναίκα καλείται να επιτελέσει, τα προβλήματα, οι αντιφάσεις, αλλά και το μεγαλείο και η δύναμη της γυναικείας φύσης. Η αισθητική απόλαυση της ανάγνωσής τους, είθε να επιφέρει τη γνωστική εγρήγορση που πάντα η Τέχνη κατορθώνει, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να ξαναβρεί το πραγματικό της νόημα.   

Το επόμενο τεύχος του περιοδικού:  Από την Ουτοπία στη Δυστοπία

«Με την μεγάλη κρίση των μνημονίων και την συνακόλουθη οικονομική κατάρρευση, μπήκε στη ζωή μας η λέξη δυστοπία. Ιδιαίτερα με την έλευση της Πανδημίας , τις απαγορεύσεις και τον διάχυτο φόβο, που τις συνόδευε, η δυστοπία θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζει την εποχή μας. Την χαρακτηρίζει και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις αισιόδοξες προβλέψεις για μιαν χωρίς όρια ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Δυστοπία σε αντιδιαστολή με την ουτοπία λοιπόν. Τη δική σας ματιά αναζητούμε λοιπόν που να περιγράφει ουτοπικές ή δυστοπικές στιγμές της ζωής μας, στη Λογοτεχνία, την Τέχνη αλλά και την εκπαίδευση».

άπικο

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ