Οι ένοπλοι διακινητές, η σφοδρή θαλασσοταραχή και οι 53 ψυχές

Οι ένοπλοι διακινητές, η σφοδρή θαλασσοταραχή και οι 53 ψυχές

Πέντε μήνες μετά ήρθε η αθώωση

Καρέ-καρέ ξεδιπλώνονται μέσα από τη δικογραφία οι αποκαλυπτικές καταθέσεις των μεταναστών που επέβαιναν στο ιστιοφόρο το οποίο εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής αναγκάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο να δέσει στην Γαύδο προκειμένου να μην χαθούν ζωές.

Συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 53 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και 21 γυναικόπαιδα.

Οι δύο νεαροί Ιρακινοί, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί στη φυλακή ως διακινητές μεταναστών, κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης. Οι κατηγορούμενοι είχαν αναλάβει δράση στον χειρισμό του σκάφους κατά τη διαδικασία πρόσδεσης και έτσι σε συνδυασμό με κάποιες μαρτυρίες υποδείχθηκαν ως βασικοί ύποπτοι και εν τέλει κατηγορούμενοι και προσωρινά κρατούμενοι.

Ωστόσο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ξεκαθαρίστηκε με βάση το αποδεικτικό υλικό και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν εμπλακεί με τη διαδικασία χειρισμού του σκάφους. Και άλλοι από τους επιβαίνοντες είχαν πιάσει το πηδάλιο. Ακόμα αποσαφηνίστηκε ότι οι πραγματικοί διακινητές είχαν αρχικώς κλειδώσει στο αμπάρι και τους 53 επιβαίνοντες στο σκάφος άρα και τους δύο κατηγορούμενους όπως κατατέθηκε.

Μαρτυρίες μεταναστών που επέβαιναν στο ιστιοφόρο αναφέρουν ότι ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη στις 16 του μηνός, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν το σκάφος δέσει στην Γαύδο, με προορισμό την Ιταλία. Πλήρωσαν από 5.300 έως 7.500 δολάρια σε έναν Τούρκο. Μαζί με αρκετά άλλα άτομα τους μετέφεραν σε ερημική ακτή και στην συνέχεια τους πήγαιναν λίγους-λίγους στο σκάφος.

Οι μετανάστες καταθέτουν ότι οι διακινητές που τους περίμεναν ήταν τέσσερις, ένοπλοι και κουκουλοφόροι. Κατά την αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των δύο κατηγορουμένων, Ευθυμία Σωμαρά αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο και τόνισε την ηθική απαξία του εγκλήματος της διακίνησης παράνομων μεταναστών, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Θλίβομαι βαθύτατα που κάποιοι άνθρωποι, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, εκμεταλλεύονται τον κόπο, τον πόνο και την αγωνία ανθρώπων που επιθυμούν να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής τους και τους γεμίζουν με ψεύτικες ελπίδες, επιδιώκοντας να τους αποσπάσουν χρήματα και τους βάζουν σε ένα καράβι αφήνοντάς τους στο έλεος της μοίρας τους, αβοήθητους να πνιγούν. Όμως αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι, είναι θύματα επίσης των διακινητών, δεν είναι διακινητές. Η μόνη τους ενέργεια ήταν να προσπαθήσουν αφ' ενός να σωθούν οι ίδιοι κι αφετέρου να σώσουν τους υπόλοιπους μετανάστες μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά".

Η δικηγορος Εφη Σωμαρα

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους ενώ απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού. "Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι κατηγορούμενοι ήταν αθώοι. Έλαμψε η αλήθεια κι αποδόθηκε δικαιοσύνη» δήλωσε στο Cretalive η κ. Σωμαρά.

 


Δείτε επίσης:

Προφυλακίστηκαν οι δύο διακινητές των μεταναστών στη Γαύδο


Στο Ακρωτήρι και οι μετανάστες από την Γαύδο

Το λιμενικό αναζητά τους διακινητές για τους μετανάστες στη Γαύδο


"Συναγερμός" για σκάφος με μετανάστες στη Γαύδο

 

Διαβάστε  περισσότερες ειδήσεις για την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ