Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του νερού φέρνουν αλλαγές στα τιμολόγια!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Του Αντώνη Παντινάκη

Σε διορθωτικές κινήσεις επί της τιμολογιακής της πολιτικής ετοιμάζεται να προχωρήσει η ΔΕΥΑΗ.

Το νέο καθεστώς, που ισχύει από την 1/1/2020, έμπαζε ... νερά: Οι χρεώσεις τετραπλασιάστηκαν (!) σε διάφορες περιπτώσεις και τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν ορισμένοι ήταν ιλιγγιώδη!

Ούτε... χρυσάφι να έτρεχαν οι βρύσες τους!

Δεν είναι και λίγο εκεί που κάποιος είχε συνηθίσει να καταβάλλει 2.500 ευρώ, να του έρχεται τώρα μια... λυπητερή 10.000 ευρώ (και βάλε!). Σκέτο δράμα.

Η διαρροή... παραπόνων, η οποία δεν άργησε να έρθει, κόντεψε να συμπαρασύρει μαζί της και τον κίνδυνο “μπαταρίσματος” του αρχικού σχεδιασμού!

Η κάνουλα των αντιδράσεων κλείνει μονάχα με στοχευμένες, εξισορροπητικές ενέργειες. Στην Δημοτική Επιχείρηση αναγνώρισαν τα λάθη τους κι έκαναν τους υπολογισμούς τους: Έπιασαν χαρτί και μολύβι, κι επιδιδόμενοι σε μαθηματικές πράξεις προσπαθούν να σβήσουν τις πρότερες ατέλειες στην νέα, βελτιωμένη, και τελική ( θέλουν να πιστεύουν) πρόταση που ετοιμάζεται να κατατεθεί (η οποία σημειωτέον θα πρέπει να περάσει από το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, από το Δημοτικό Συμβούλιο και από την Αποκεντρωμένη!).

Διπλασιασμός και όχι τετραπλασιασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, οι δυνητικές παρεμβάσεις αφορούν επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς με υψηλές καταναλώσεις, από 2.000 κυβικά και πάνω.

Μία τέτοια επαγγελματική ομάδα είναι τα πλυντήρια αυτοκινήτων, για τα οποία η επικρατέστερη τροποποιημένη τιμή χρέωσης ανά κυβικό, αναμένεται να μην ξεπεράσει το 1,30 ευρώ.

Αλλαγές επί των αλλαγών και για τα νοσοκομεία: Η τιμολογιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται (εκ νέου) για το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ προβλέπεται να είναι αυξημένη επί... δύο κι όχι επί τέσσερα, σε σχέση με την προ του 2020 κατάσταση.

“Τα νοσοκομεία, πριν καταθέσουμε την νέα τιμολογιακή μας πολιτική, είχαν μία ορισμένη τιμή χρέωσης. Δεν είχαν κλιμακωτή” υποστηρίζει στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος τοποθετείται και για τον ντόρο που προκάλεσε ένας (ομολογουμένως) παραφουσκωμένος... λογαριασμός: “Το ΠΑΓΝΗ έχει τριμηνιαίως 45.000 κυβικά κατανάλωση. Και μας έκανε εντύπωση, διότι η κατανάλωση αυτή είναι τετραπλάσια από την αντίστοιχη του Βενιζελείου, που είναι 11 – 12.000 κυβικά το τρίμηνο! Και δεν είναι ότι το ΠΑΓΝΗ έχει τετραπλάσια δυναμικότητα από το Βενιζέλειο, γι’ αυτό και παραξενευτήκαμε. Να ξέρετε βέβαια ότι η κατανάλωση στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Πάτρας είναι περίπου 2-2,5 ευρώ το κυβικό”.

Βελτιώσεις - ελαφρύνσεις εξετάζονται και για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Υπάρχει η σκέψη για την επανασύσταση της ειδικής κατηγορίας τους, που καταργήθηκε κι απαριθμούσε 1.032 υδρόμετρα στον Δήμο Ηρακλείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ