"Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας"

"Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας"

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αίθριο χώρο της Λότζια του Δήμου Ηρακλείου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

διατροφη

Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και  σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και τα  Τμήματα Διατροφής Πα.Γ.Ν.Η. και Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο». 

Σκοπός της δράσης είναι να υπενθυμίσει στον κόσμο της Κρήτης όχι μόνο την αξία της ισορροπημένης διατροφής, αλλά και τη σημασία της προτίμησης των εγχώριων προϊόντων, της στήριξης των τοπικών παραγωγών και της παραδοσιακής καλλιέργειας. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το φετινό κεντρικό μήνυμα της Ημέρας, όπως ορίστηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών:

«Καλλιεργήστε Θρέψτε, Διατηρήστε. Μαζί.» - «Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας», είναι το κεντρικό σύνθημα.

 

"Η διατροφή αποτελεί ένα σύμβολο για την Κρήτη" δήλωσε η Λένα Μπορμπουδακη και πρόσθεσε:  "Γνωρίζουμε ότι η κρητική διατροφή αποτέλεσε στην επιστημονική κοινότητα το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής"

Το μήνυμα που θέλησε να περάσει η ίδια είναι πως "θα πρέπει να θυμηθούμε τη διατροφή αυτή, που για χρόνια μας κρατούσε μακριά από τα χρόνια νοσήματα και σε καλή φυσική κατάσταση".

"Θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις ενημέρωσης του κόσμου, σε διατροφικό επίπεδο, "για να υιοθετήσουμε ξανά την ισορροπημένη μας διατροφή και να διασφαλίσουμε την ποιότητα της ζωής μας" είπε η κ. Μπορμπουδακη.

Η διοικητρια της 7ης ΥΠΕ παρατήρησε πως "η  πανδημία είναι μια κατάσταση η οποία θα λειτουργήσει πιεστικά και για τις τοπικές οικονομίες. Επομένως, η υποστήριξη των τοπικών καλλιεργητών, της τοπικής οικονομίας είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, καθότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, θα φέρουν αντιμέτωπους όλους μας με την οικονομική πίεση πού θα δεχθεί ο τόπος μας. Άρα, η υποστήριξη στην τοπική κοινωνία  είναι μια σημαντική προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας"

Η κα. Μαρία Ζαραβινου, προϊσταμένη στο Τμήμα Διατροφής του ΠΑΓΝΗ: "Δυστυχώς, η νεολαία μας δεν διατρεφεται σωστά. Αυτό έχει να κάνει πρώτα από όλα με την Παιδεία της οικογένειας. Θέλουμε να προάγουμε την υγιεινή διατροφή, για να αποκτήσουμε σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Θέλουμε επίσης να προωθήσουμε τους τοπικούς μικρούς παραγωγούς, έτσι ώστε να επιβιώσει η τοπική οικονομία"

Ο κ. Στέλιος Λιναρδακης,  Προϊστάμενος του Τμήματος διατροφής του Βενιζελειου τόνισε: "Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια αλλοίωση της παράδοσης μας. Δυστυχώς, έχουμε ξεχάσει ότι η κρητική διατροφή είναι ακόμα παγκόσμιο πρότυπο. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να περάσουμε ένα μήνυμα για την αλλαγή της Παιδείας και της διατροφικής συμπεριφοράς του κόσμου. Η Ελλάδα και η Κρήτη έχει την πρωτιά στην παχυσαρκία, άρα αυτό που μας μένει είναι να ξεκινήσουμε από το μηδέν, από τα βασικά. Να ξεκινήσουμε από αυτό πού δημιουργεί τη ζωή μας, το οποίο κατ' ουσίαν είναι η ηλιακή ενέργεια" 

διατροφή διατροφή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ