Oλοκληρώθηκε η υβριδική Τελετή Απονομής Διπλωμάτων Μηχανικού Νοεμβρίου 2021

Oλοκληρώθηκε η υβριδική Τελετή Απονομής Διπλωμάτων Μηχανικού Νοεμβρίου 2021

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, στις 18:00, η τρίτη Τελετή Απονομής Διπλωμάτων Μηχανικού του Πολυτεχνείου Κρήτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, στις 18:00, η τρίτη Τελετή Απονομής Διπλωμάτων Μηχανικού του Πολυτεχνείου Κρήτης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Για πρώτη φορά, αξιοποιώντας και την εμπειρία που αποκτήθηκε λόγω της πανδημίας, η τελετή απονομής διεξήχθη υβριδικά (διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη), προσφέροντας έτσι δύο εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στην Πολυτεχνειούπολη με παράλληλη δυνατότητα σύνδεσης εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο Αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης» παρευρίσκονταν μόνο οι απόφοιτοι, οι βραβευθέντες, η Πρυτανεία, οι Κοσμήτορες, οι Γραμματείς και το υποστηρικτικό προσωπικό και στο γειτονικό Αμφιθέατρο «Γεώργιος Κατσανεβάκης» παρευρίσκονταν και παρακολουθούσαν οι συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων, ενώ παράλληλα η τηλεδιάσκεψη ήταν ενεργή και προβαλλόταν ταυτόχρονα και στα δύο αμφιθέατρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν τα ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Η πλειονότητα των 133 αποφοίτων και 24 βραβευθέντων των 5 Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετείχε ενεργά στην τελετή, είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ζωντανή μετάδοση της τελετής ξεπέρασε τις 5.000 θεάσεις και καταγράφηκαν πολλές ευχές και σχόλια αγάπης και συγκίνησης, από συγγενείς και φίλους προς τους νέους Μηχανικούς!

Ομιλία Πρύτανη

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας του ομιλίας, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, τόνισε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά που μετά από δύο ακριβώς χρόνια μπορούμε να κάνουμε αυτή την Τελετή Απονομής των Διπλωμάτων Μηχανικού με φυσική παρουσία. Στην πραγματικότητα, είναι μία υβριδική τελετή. ... Πέρασαν δύο δύσκολα χρόνια για εμάς κι ακόμα δεν έχουμε βγει από αυτή την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Δύο χρόνια που άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά σ' όλον τον πανεπιστημιακό χάρτη παγκοσμίως. Για εμάς, είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή, η τελετή κατά την οποία απονέμουμε τα διπλώματα του μηχανικού, διότι αποδίδουμε στην κοινωνία τους νέους μηχανικούς, αυτούς που θα αναλάβουν την ανάπτυξη της χώρας μας.»

Δεν παρέλειψε να κάνει και μία αναφορά σε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο που πρώτη φορά απουσίαζε από τελετή απονομής, λέγοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια η τελετή αυτή και αντίστοιχες άλλες τελετές ή πολιτιστικού τύπου δραστηριότητες οργανώνονταν από μία από τις καλύτερες υπαλλήλους του Ιδρύματος, την κα Θέλμα Μαυρίδου, η οποία όμως δυστυχώς δεν είναι πλέον μαζί μας, καθώς σε ένα τραγικό δυστύχημα έχασε τη ζωή της πριν περίπου δύο μήνες». Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «πολλοί από τους φοιτητές που βρίσκονται στην αίθουσα αυτή ή μας παρακολουθούν σίγουρα είχαν κάποια αλληλεπίδραση με τη Θέλμα στο πλαίσιο διαφόρων πολιτιστικών ή άλλης μορφής δραστηριοτήτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης».

Απευθυνόμενος στους νέους απόφοιτους του Ιδρύματος είπε: «Η σημερινή μέρα σας ανήκει. Είναι μία μέρα πολύ ευχάριστη για εσάς, για τις οικογένειές σας. Θα πρέπει όμως να είναι και μία μέρα περισυλλογής. Δηλαδή, θα πρέπει να αναλογιστείτε, να σκεφτείτε πώς ήταν η πρώτη μέρα που βρεθήκατε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το πρώτο μάθημα το οποίο παρακολουθήσατε, οι πρώτοι φίλοι και συμφοιτητές με τους οποίους βρεθήκατε και γνωριστήκατε από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πώς ήτανε οι εντυπώσεις σας από τους πρώτους καθηγητές, τι είναι αυτό που σας έδωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης. Εμείς, ως καθηγητές, είμαστε σίγουροι ότι πήρατε πάρα πολλά εφόδια και στη ζωή σας θα μπορέσετε συχνά να σκέφτεστε νοερά το Πολυτεχνείο Κρήτης και μερικές φορές να μας επισκέπτεσθε. Θα διαπιστώσετε, ... ότι τα εφόδια τα οποία αποκτήσατε εδώ θα σας βοηθήσουν να χτίσετε τις δικές σας επαγγελματικές καριέρες, να βοηθήσετε την Ελληνική κοινωνία, να ζήσετε σ' όλα τα μέρη του κόσμου και θα είστε πάντα περήφανοι που τελειώσατε το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως είμαστε περήφανοι κι εμείς για σας και όλους τους αποφοίτους μας. ... Ανοίξτε τα φτερά σας, τολμήστε να κάνετε πράγματα, έχετε τις δυνατότητες κι εμείς πάντα θα σας παρακολουθούμε με μεγάλη χαρά!»

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή συνολικά 133 Διπλωμάτων Μηχανικού των Σχολών:

  • Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (38)
  • Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (11)
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (35)
  • Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (25)
  • Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (24)

Κατά την απονομή, οι απόφοιτοι που συμμετείχαν με φυσική παρουσία παραλάμβαναν το δίπλωμά τους από τον Κοσμήτορα της Σχολής, όταν ανακοινώνονταν το όνομά τους από την Γραμματέα της Σχολής. Ωστόσο και οι απόφοιτοι που συμμετείχαν εξ αποστάσεως είχαν ενεργό ρόλο στη διαδικασία, καθώς στην αναγγελία του ονόματός τους είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στο κοινό, να μιλήσουν για την εμπειρία των σπουδών τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης, για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, για τον τόπο όπου βρίσκονται, να ευχαριστήσουν όσους τους βοήθησαν και να μοιραστούν τις ευχές τους με όλους τους συμμετέχοντες!


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ