Ομόφωνη απόφαση για οριζόντια μείωση κατά 50% στα τέλη κοινοχρήστων

Ομόφωνη απόφαση για οριζόντια μείωση κατά 50% στα τέλη κοινοχρήστων

Η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής και η πρόταση τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που υιοθετήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή

Νέες ελαφρύνσεις φέρνει η Λότζια για τους επιχειρηματίες της εστίασης, που τόσο έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα την οριζόντια μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων κατά 50% σε όλες τις ζώνες.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε (και πάλι!) διάσταση απόψεων μεταξύ των παρατάξεων ως προς την διατύπωση της τελικής ετυμηγορίας.

Από την παράταξη Ηράκλειο 3.7.5. στην οποία ηγείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ανακοινώθηκαν τα εξής: “Σήμερα στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής  αναφορικά με το θέμα των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το 2021, οι τρεις Παρατάξεις,  «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5», ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,     ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ,   κατέθεσαν από κοινού  πρόταση,  σε αντίθεση με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής,   με την  οποία πρότειναν περαιτέρω  οριζόντια   μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 50% για όλες τις ζώνες χρέωσης στο σύνολο του Δήμου και για όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες.
Η Δημοτική Αρχή προσχώρησε στην παραπάνω πρόταση, με αποτέλεσμα να περάσει η κοινή πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,  για οριζόντια μείωση κοινόχρηστων χώρων   50%, για το έτος 2021".

Από την άλλη, για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου σε ό,τι αφορά τα τέλη κοινόχρηστων χωρών  η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη διευκρίνισε ότι  η αρχική πρόταση του Δημοτικής Αρχής περιελάμβανε την αποδοχή των προτάσεων  που  κατέθεσε γραπτώς ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης  Ν. Ηρακλείου στις 11/11/2020 και αφορούσε τον επανακαθορισμό των τελών κοινόχρηστων χωρών εντός τειχών για το 2021. 
Δηλαδή, για την Α ζώνη (168 ευρώ) μείωση της τάξεως του 50% και σε  όλες τις υπόλοιπες ζώνες μείωση της τάξεως του 30% με πλαφόν κατώτερης τιμής ανά τετραγωνικό  στα 30 ευρώ.

«Περαιτέρω ως Δημοτική Αρχή κρίναμε ότι θα πρέπει να προτείνουμε επιπλέον και μειώσεις 20% για τις εκτός τειχών επιχειρήσεις , καθώς επίσης και τη μη ύπαρξη πλαφόν που αναφέρεται στο σημείο Β’ της πρότασης των καταστηματαρχών» αναφέρει η κ. Καναβάκη και συνεχίζει: «Η πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι τρεις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης διαφοροποιείται από την δική μας στις ζώνες εκείνες εντός τειχών που οι ίδιοι οι καταστηματάρχες ζήτησαν 30% και στις εκτός των τειχών που επιπλέον περιέλαβε η Δημοτική Αρχή.
Κρίναμε δικαιολογημένη την αύξηση του ποσοστού μείωσης σε 50% προς όλες τις ζώνες , παρότι αυτό δεν είχε ζητηθεί από το σύνδεσμο εστίασης, επειδή η κατάσταση  με την πανδημία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, πράγμα που πιθανόν να επηρεάσει και την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων. 
Καταλήξαμε σε μια ομόφωνη απόφαση που μας εκφράζει όλους και καταδεικνύει ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις, όπως και τον Ιούνιο του 2020, με την ομόφωνη και τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι δίπλα στις επιχειρήσεις εστίασης του Δήμου μας,  που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ