"Οργή και απογοήτευση από τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό"

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Πρωθυπουργό.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Οργή και απογοήτευση προκαλεί η  ανακοίνωση του Υπουργού Εργασίας κ.  Χατζηδάκη για την διαμόρφωση του ελάχιστου μισθού στα 780€, σε μια εποχή που η αξία των καυσίμων έχει αυξηθεί, τα κόστη από τους παρόχους ενέργειας έχουν εκτοξευθεί, ο πληθωρισμός καλπάζει ακόμα και για τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι πλειστηριασμοί τρέχουν κατά χιλιάδες ακατάπαυστα.

Ο κ.  Χατζηδάκης δεν σεβάστηκε την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΕ ΣΤΑ 826€, που αποτελεί το ’’ χείλος του γκρεμού ‘’  για το όριο της φτώχειας στην χώρα μας .

Για άλλη μια φορά δεν εφαρμόζεται  το αυτονόητο, στα πλαίσια του Δημοκρατικού δικαίου όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά στις  πολιτισμένες χώρες του κόσμου, όπου τον ελάχιστο μισθό των διαμορφώνουν μετά από διαβουλεύσεις οι κοινωνικοί φορείς. 

Απεναντίας, βλέπουμε τον κ. Χατζηδάκη να βγαίνει με την στήριξη του Πρωθυπουργού, ως νέος ’’ Σουλτάνος ‘’ χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Χατζηδάκης καλό είναι να μας πει την αλήθεια για την ανεργία στη χώρα μας, γιατί  κανείς δεν πιστεύει ιδιαίτερα την  θερινή περίοδο, ότι η ανεργία δεν έχει  πέσει κάτω του 10%, που αποτελεί μνημονιακό  όρο για την επιστροφή των 3ετιών για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι 3τιές αποτελουν το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας τους μετά τον βασικό μισθό. Μάλιστα,  σε μια εποχή που οι εργοδοτικοί φορείς σε κλάδους  όπως ο Τουρισμός ο πρωτογενής τομέας , ο κατασκευαστικός κλάδος ζητάνε κατά χιλιάδες εργατικά χέρια.

Να σημειωθεί  οτι με παρέμβαση του ΕΚΗ διαπιστώθηκε ότι η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) δεν προχωρά σε διασταυρώσεις  με το ΕΡΓΑΝΗ των  μακροχρόνια ανέργων,  που ενώ βρήκαν εργασία και είναι ασφαλισμένοι εκατοντάδες από αυτούς εξακολουθούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας , καθώς και οι πλέον 420.000 νέοι  που έχουν φύγει στο εξωτερικό και  εργάζονται στο εξωτερικό, λόγω της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας εξακολουθούν να φαίνονται άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κος Χατζηδάκης, όπως άλλωστε γνωρίζει και το όργιο της «μαύρης» εργασίας αλλά και όπως πασιφανώς  φαίνεται στόχος του κ. Χατζηδάκη είναι να εξυπηρετεί εργοδοτικά συμφέροντα με την μη επαναφορά των 3ετιών και διαλύοντας τους ελεγκτικούς

μηχανισμούς, εξυπηρετώντας επίσης συμφέροντα για την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε ο ελάχιστος μισθός να καθορίζεται από ελεύθερες διαβουλεύσεις των κοινωνικών φορέων και να επιστρέψει τις 3ετίες στους Έλληνες εργαζόμενους,   που τους έκλεψαν οι μνημονικές πολιτικές".     


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ