Οριστική λύση στο ζήτημα με τους οικιστές στον Σταυρό Ακρωτηρίου!

Οριστική λύση στο ζήτημα με τους οικιστές στον Σταυρό Ακρωτηρίου!

Μετά από έλεγχο ορκωτών που κάλεσε η Μονή, ώστε να διαπιστωθεί η σημερινή αξία των οικοπέδων, προτείνεται η αγορά των τίτλων των ακινήτων με τιμές κατά 40% έως 60% χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες που ακούγονταν

Ένα μείζον θέμα, αυτό των οικιστών στον Σταυρό Ακρωτηρίου, που μάλιστα είχε φέρει απέναντι -σε επίπεδο ανακοινώσεων και μόνο- τους κατοίκους με την Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, φαίνεται πως προχωρά ολοταχώς προς την λύση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έλεγχο ορκωτών που κάλεσε η Μονή, ώστε να διαπιστωθεί η σημερινή αξία των οικοπέδων, προτείνεται η αγορά των τίτλων των ακινήτων με τιμές κατά 40% έως 60% χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες που ακούγονταν ή συζητούνταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία, δεν υπήρξαν κάποιες επίσημες ανακοινώσεις, με την Μονή βεβαίως να στέκεται δίπλα στους οικιστές και να μην εγείρει χρηματικές αξιώσεις.

Το Parakritika.gr επικοινώνησε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου και Καθηγούμενο της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος, κ.κ. Δαμασκηνό, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον έλεγχο των ορκωτών και τη νέα διαμόρφωση των τιμών των ακινήτων, που προτείνονται για αγορά από τους οικιστές.

“Όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που έχει ο κόσμος, δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Όντως έγιναν οι έλεγχοι και τα ποσοστά των μειώσεων είναι αυτά που αναφέρετε. Υπάρχει μάλιστα ήδη ενδιαφέρον από αρκετούς εκ των οικιστών να προχωρήσουν στην αγορά των οικοπέδων”, σημείωσε ο κ.κ. Δαμασκηνός.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Ι.Μ. Αγίας Τριάδος έχει πάρει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για τις τιμές αυτές, τόσο από το Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο στο Ηράκλειο, όσο και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας.

Παράλληλα, ο κ.κ. Δαμασκηνός ξεκαθάρισε δε ότι η προσδιοριζόμενη αξία του ακινήτου δεν περιλαμβάνει την αξία του κτίσματος που έχει ανεγερθεί, καθώς αυτό κατασκευάστηκε από τους οικιστές και εν δυνάμει αγορατές και όχι από τον πωλητή, που στην περίπτωση αυτή είναι η Εκκλησία.

Εφ’ όσον λοιπόν φαίνεται να βρίσκεται λύση για τον Σταυρό, θα πρέπει να έρθει και η πολιτεία να πάρει θέση, δίνοντας χρόνο, ώστε να μπορούν να γίνουν τακτοποιήσεις στα σπίτια που έχουν κτιστεί στα οικόπεδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα αυτό ήταν αδύνατο λόγω έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας.

Τέλος, όπως έχει αποφασιστεί, η Μονή δεν πρόκειται να ζητήσει το σύνολο του ποσού από οικιστές που δεδομένα έχουν οικονομικά προβλήματα και θα γίνουν διευκολύνσεις και καταβολή δόσεων, πάντα σε συνεννόηση με τους νομικούς συμβούλους και τους συμβολαιογράφους που θα αναλάβουν τις υποθέσεις.

Όσο δε για τις αγωγές που είχαν κατατεθεί, έχει ήδη ξεκινήσει η εκδίκασή τους, με την πρώτη, σύμφωνα με τις ίδιες πληρφορίες να απορρίπτεται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ