"Παγωμένη" η αγορά παρά την καλοκαιρία και το click away

"Παγωμένη" η αγορά παρά την καλοκαιρία και το click away

Οι έμποροι της Κρήτης προσπαθούν να προσαρμοστούν - Ζητούν άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου

Μετά τον αρχικό... αιφνιδιασμό, οι έμποροι της Κρήτης προσπαθούν να προσαρμοστούν στις ειδικές συνθήκες του click away, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις βασικές οικονομικές τους τρύπες.

Αρκετός κόσμος κυκλοφόρησε στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Ηρακλείου, ίσα ίσα για να πάρει μία γεύση από το εορταστικό κλίμα των ημερών, το έστω ιδιότυπο λόγω Covid. 

Η αυξημένη κίνηση στους δρόμους ωστόσο "δεν βοήθησε τον τζίρο των καταστημάτων" είπε στο Livetalks ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Χουστουλάκης. Στα είδη δώρων ο,τι έγινε.

"Έχει μείνει κόσμος χωρίς αγορές σε ένδυση και υπόδηση και εκεί θα πέσει το ΄βάρος όταν ανοίξουν τα καταστήματα" εκτίμησε ο κ. Χουστουλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ιικό φορτίο της Κρήτης το οποίο κινείται σε χαμηλά επίπεδα επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων. "Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, είχαμε προτείνει και άλλες λύσεις με ραντεβού" σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

 "Είναι ακόμη πιο εύκολο τώρα να ληφθεί αυτή η απόφαση. Πρέπει τα καταστήματα να διώξουν και τα εμπορεύματα τους γιατί θα είναι καταστροφικό αν μείνουμε κλειστά κ άλλο".

 

Το Click Away, όπως υπογράμμισε ο κ. Χουστουλάκης, "ήταν κάτι νέο και πολύ ξαφνικό για πολλές επιχειρήσεις. Αν υπήρχε ένας σχεδιασμός οι επιχειρήσεις θα ήταν πιο έτοιμες. Έγινε όμως την τελευταία στιγμή και μας έπιασαν απροετοίμαστους. Φέρουμε και εμείς όμως ένα μέρος της ευθύνης γιατί είναι ζητούμενο να μπούμε στον ηλεκτρονικό κόσμο , είναι μία ευκαιρία να το αξιοποιήσουν πολλά καταστήματα.

Υπάρχουν όμως και πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν προϊόντα και να ψωνίσουν. Κ αυτό το κομμάτι έμεινε τελείως εκτός από το click away. Γι αυτό ήταν η αντίδρασή μας. Σιγάς σιγά πρέπει να εκσυγχρονιστούν και οι επιχειρήσεις γιατί είναι το μέλλον, την επόμενη πενταετία θα είναι πολύ διαφορετική η αγορά, θα διαφέρει από την παραδοσιακή αγορά όπως την ξέρουμε".

Ο κ. Χουστουλάκης επανέλαβε πως "είχαμε ζητήσει μέτρα στήριξης που θα βοηθούσαν ουσιαστικά. Δεν θέλουμε βοηθήματα αλλά να αδειάσουμε τα καταστήματά μας από τα εμπορεύματά μας που ήδη τα χρωστάμε στους προμηθευτές μας. Είχαμε πει ότι πάγιες υποχρεώσεις μας, ενοίκιο, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, αν δεν υπάρχει τζίρος δεν θα μπορέσουμε να τις αποπληρώσουμε ουτε σε 2 μήνες από σήμερα. Χάθηκαν πολλά χρήματα από την αγορά. Αν δεν υπάρξει ρευστότητα μη επιστρεπτέα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα".

Γιώργος Τοπολιανάκης: "Ίσως βγούμε και κερδισμένοι" 

Η όλη κατάσταση έχει και τα θετικά της. "Ίσως να βγούμε και λίγο κερδισμένοι, θα μπει λίγο περισσότερο η τεχνολογία στη ζωή των μικρών επιχειρήσεων" σημείωσε στο Livetalks ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης.

Ευχή του, να "παραμείνουμε καλά" από επιδημιολογικής άποψης και "8 Γενάρη" να επανέλθει η κανονικότητα στον κλάδο τους.

"Τα καταστήματα είναι ουσιαστικά κλειστά. Έπεσε η πρόταση να ανοίξουμε με το έτσι θέλω" παραδέχθηκε ο ίδιος "και η πλειοψηφία μας είπε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε με την υγεία και απορρίφθηκε. Ακτιβισμός τέτοιος δεν χωρά σε τέτοιες καταστάσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα".

Ο κ. Τοπολιανάκης έψεξε τα όσα "τραγελαφικά" συμβαίνουν σε καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης. Το  click away, γενικώς, "σχεδιάστηκε πολύ λάθος και μεγαλώνει τις ανισότητες μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και μεγαλύτερων" υποστήριξε. "Αυτό που είδαμε είναι ότι δύσκολα έχει προσαρμοστεί ο επιχειρηματίας και οι καταναλωτές. Θα μπορούσαν να το είχαν σχεδιάσει περισσότερο" αντέτεινε, καθώς με τον λάθος σχεδιασμό μεγαλώνουν οι "ανισότητες μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και μεγαλύτερων".

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων προβλέπει "λουκέτα", τα οποία  "θα φανούν περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου". Χαρακτήρισε "καλύτερο" και "δίκαιο" μέτρο την επιστρεπτέα προκαταβολή και ζήτησε ουσιαστική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, ειδικά εδώ στην Κρήτη, η οικονομία της οποίας έχει δεχθεί πολλά και "απανωτά χαστούκια" τα τελευταία χρόνια.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ