Παίρνει τα... πάνω της η αξία του κρητικού ελαιόλαδου!

Παίρνει τα... πάνω της η αξία του κρητικού ελαιόλαδου!

Η μέση τιμή του λεγόμενου "χρυσού" προϊόντος της Κρήτης καταγράφει αύξηση που φτάνει στο 10% - Τι λέει στο Livetalks ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου

Πήρε τα... πάνω της η αξία του κρητικού ελαιολάδου: Η μέση τιμή του “χρυσού” της Κρήτης διαμορφώνεται στα 2,60 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 5-10%! 

Συγκρατημένη αισιοδοξία διαπνέει τους παραγωγούς, που περιμένουν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες το αμέσως επόμενο διάστημα. 
Αυτή τη στιγμή, η μέση τιμή στην Ιταλία σήμερα είναι στο 4,77 – έχουμε μία αύξηση περίπου 5 λεπτά στο ιταλικό ελαιόλαδο. Στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσογείου, την Ισπανία η μέση τιμή είναι στο 3,40.

“Όταν βλέπουμε τέτοιες τιμές από τους δύο μεγάλες παίκτες ελαιολάδου της Ευρώπης, αυτό κατευθείαν συνεπάγεται ότι και η δική μας τιμή ανεβαίνει σταδιακά” είναι η εξήγηση που δίνει στο Livetalks ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Βεβαίως, η γενικότερη κατάσταση είναι αμείλικτη και δύσκολα προσπελάσιμη. “Δυστυχώς, λόγω του κορωνοϊού – σε όλο τον κόσμο- οι μεγάλες βιομηχανίες ελαιολάδου που είναι στην Ιταλία είναι κλειστές ή υπολειτουργούν, παραλαμβάνουν μικρές ποσότητες και οι εμπορικές πράξεις έχουν συρρικνωθεί”.
Με τούτα και με κείνα, (και) οι ενασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο εμβόλιο, μπας και αλλάξει προς το καλύτερο το (πολυσχιδές εμπορικό) σκηνικό σε όλη την Ευρώπη.

Πάντως, ο μεγάλος βραχνάς των Ελλήνων παραγωγών παραμένει η τελευταία κορωνο- ενίσχυση που δόθηκε για το ελαιόλαδο: 126 εκατομμύρια ευρώ μοίρασε η κυβέρνηση, “μόνο σε 140.000 παραγωγούς” σημειώνει ο κ. Χιλετζάκης, κάνοντας λόγο για μία “τεράστια αδικία” εις βάρος των ετεροεπαγγελματιών.

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει με ευλάβεια – όπως υπάρχει η Επιστρεπτέα (1,2, 3 και τώρα πάμε στην 4), με αυτόν τον τρόπο να αξιολογήσει όσους κατέχουν αγροτική γη και να πάμε και σε δεύτερη (και σε τρίτη αν χρειαστεί) πληρωμή κορωνο-ενίσχυσης, για να καλύψουμε όλο το φάσμα των Ελλήνων παραγωγών, που πραγματικά περνάνε δύσκολες μέρες” τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.
Όπως θα προσθέσει, οι ετεροεπαγγελματίες είναι η “καρδιά της αγροτιάς σήμερα! Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 650.000 είναι παραγωγοί σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων και κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης · και μόνο 140.000 παραγωγοί είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”.

 

Μύρων Χιλετζάκης

Ο κ. Χιλετζάκης τα λέει όλα αυτά, έχοντας κατά νου το τί συμβαίνει στην Κρήτη: “Καλλιεργεί ο ετεροεπαγγελματίας κι αυτός δεν πρέπει να εξαιρείται από αυτά τα βοηθήματα, που πραγματικά κι αυτός τα έχει ανάγκη. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αδικία. Ειδικά στην Κρήτη, όπου η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό είναι ετεροεπαγγελματίες. Το 80% των ανθρώπων αυτών ήταν άνεργοι εφέτος, τα εισοδήματά τους μειώθηκαν στο 80% γιατί δεν δούλεψαν. Κι αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν από τα χωράφια, που τα διατηρούσαν και πριν τον κορωνοϊό, να ισοσκελίσουν λίγο το οικογενειακό τους εισόδημα. Δυστυχώς, υπάρχει η αδικία αυτή και πρέπει το Υπουργείο να το δει με ευλάβεια το πρόβλημα αυτό και να δώσει λύσεις”.

Ακούστε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Ηρακλείου
 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ