Το παράδοξο του "Ιανού" - Πως βρέθηκε το Ηράκλειο στο "μάτι του κυκλώνα"!

Το παράδοξο του "Ιανού" - Πως βρέθηκε το Ηράκλειο στο "μάτι του κυκλώνα"!

Το καιρικό φαινόμενο εμφανίστηκε σε τρεις "δόσεις"

Αλλού περίμεναν τον Ιανό στην Κρήτη κι αλλού ... χτύπησε. Όλο το προηγούμενο διάστημα γνωρίζαμε πως τα δυτικά και τα νότια του νησιού ήταν το επίκεντρο, ωστόσο η πόλη του Ηρακλείου, και για ένα μισάωρο περίπου, δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (Δείτε ΕΔΩ).

Όπως εξηγεί στο Cretalive ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας το καιρικό φαινόμενο εμφανίστηκε σε τρεις "δόσεις": αρχικά στα Χανιά όπου "έδωσε" 15-20 χιλιοστά στην πόλη και συνολικά στην Παλαιόχωρα 70 χιλιοστά.

Στη συνέχεια κινήθηκε στο Ρέθυμνο με 30 χιλιοστά βροχής στο Σπήλι, ενώ ένας πυρήνας αστάθειας που δημιουργήθηκε πάνω από το Ηράκλειο κατά τη μετατροπή του φαινομένου σε χαμηλό βαρομετρικό... στοχοποίησε το Ηράκλειο και μόνο την πόλη- κάτι που δεν υπήρχε στις προβλέψεις των μετεωρολόγων! "Έδωσε" 28 χιλιοστά μέσα σε λίγα λεπτά στο λιμάνι αλλά και στο Γάζι, αλλά πολύ λιγότερα όσο πήγαινε προς τις παρυφές της πόλης και την ενδοχώρα.

Ένα παρακλάδι του φαινομένου έφερε βροχή λίγο πάνω από 10 χιλιοστά σε Άγιο Νικόλαο, έφερε βροχές σε Ιεράπετρα αλλά όχι στη Σητεία. Πάντως κατά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στην τρίτη και τελευταία φάση του χτύπησε τις συνήθεις περιοχές της Κρήτης που έχουν τα ρεκόρ βροχών συνήθως, σε Ασκύφου (160 χιλιοστά) και Ασή Γωνιά (130 χιλιοστά) ωστόσο χάρη στις καλές απορροές των συγκεκριμένων περιοχών δε δημιουργήθηκαν προβλήματα!

Τί δείχνουν τα στοιχεία, για σήμερα

Σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr που δημοσιοποιεί ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κ.Λαγουβαρδος, σημαντικά βροχής καταγράφονται στο νησί την Κυριακή 20/09, με παράδειγμα στο Ασκύφου Χανίων όπου μέχρι τις  10 το πρωί έχουν ήδη καταγραφεί 135 χιλιοστά βροχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές θα συνεχιστούν και την Κυριακή 20/09.

Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Κρήτη δίνονται στο πίνακα που ακολουθεί:

βροχομετρικά στοιχεία

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ