Παραμένουν τα προβλήματα στάθμευσης στην παλιά πόλη του Ηρακλείου

Παραμένουν τα προβλήματα στάθμευσης στην παλιά πόλη του Ηρακλείου

Αναγκαιότητα οι συμπληρωματικές ενέργειες επισημαίνουν ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου και η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου

Παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης του Ηρακλείου με τη στάθμευση των οχημάτων τους, παρά την εφαρμογή του συστήματος με την οριοθέτηση των μπλε ζωνών.

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου και η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου, επισημαίνουν την αναγκαιότητα για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

"Το σύστημα της στάθμευσης των οχημάτων των μονίμων κατοίκων της παλιάς πόλης θεσπίστηκε, αλλά η εφαρμογή του χωλαίνει ακόμα. Και χωλαίνει κυρίως γιατί συνεχίζονται οι καταλήψεις των οριοθετημένων με μπλε γραμμές ζωνών από οχήματα χωρίς κάρτα μονίμου κατοίκου. Για τις περισσότερες  από αυτές δεν υπάρχει πια η δικαιολογία της άγνοιας- γίνονται  απόλυτα συνειδητά. 

Επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί η σήμανση όλων των θέσεων (λείπουν ακόμα πολλές θέσεις που προβλέπονται στην απόφαση της κανονιστικής διάταξης σε διάφορους δρόμους). Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ανισότητα από γειτονιά σε γειτονιά όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θέσεων για τους μόνιμους κατοίκους.

Η δημοτική αρχή και η τροχαία θα πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα και να εξετάσουν τρόπους εντατικοποίησης των ελέγχων και αυστηροποίηση των προστίμων, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που αναφέρουμε παρακάτω. Υπάρχει επίσης ανάγκη ενημέρωσης των αλλοδαπών οδηγών – επισκεπτών της πόλης που τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει. (Βλέπουμε και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα σταθμευμένα στις μπλε διαγραμμίσεις).  

Απαραίτητη συμπληρωματική ενέργεια είναι η εντονότερη σήμανση των θέσεων στο οδόστρωμα. Προτείνουμε βάψιμο όλης της επιφάνειας που οριοθετεί τη στάθμευση με έντονο και φωσφορίζον χρώμα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κλειδί για την ανακούφιση της Παλιάς Πόλης  από τον κυκλοφοριακό φόρτο είναι η δραστική μείωση της εισόδου αυτοκινήτων. Αυτό μπορεί να γίνει με κατάλληλες ρυθμίσεις από το δήμο, σε συνδυασμό με εφαρμογή  αποτελεσματικού εναλλακτικού συστήματος  για τη μετακίνηση εργαζομένων που έρχονται από την περιφέρεια του Ηρακλείου  μέσα στην Παλιά Πόλη για καθημερινή εργασία. Πιστεύουμε πως μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ση μαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο. Φυσικά, πιο εντυπωσιακά θα ήταν τα αποτελέσματα αν βελτιωνόταν η συνείδηση πολλών συμπολιτών μας που κάνουν μη αναγκαίες μετακινήσεις με Ι.Χ. προς το κέντρο, ενώ θα μπορούσαν να τις κάνουν με τα πόδια, με ποδήλατο ή έστω με ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο. 

Τελειώνοντας, δηλώνουμε πως από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε προβλήματα της πόλης και να προτείνουμε λύσεις, σε συνεργασία με τους πολίτες του Ηρακλείου".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ