Παρέμβαση για τις άδειες των υγειονομικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση στη βουλή για τι ζήτημα των αδειών υγειονομικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υπέβαλαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Ενώ παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων στην Κρήτη, εργαζόμενοι υγειονομικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν επιστρέψει κανονικά στην εργασία τους από αρχές Ιούλη, ακόμη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε κλινικές και τακτικά εξωτερικά ιατρεία με αυξημένη «κίνηση» ασθενών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα ή που λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία προκαλούν ανοσοκαταστολή (π.χ. μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι, καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία) μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο και να παραμένουν ευάλωτοι σε σοβαρή νόσο COVID-19, με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε πρόσφατα σύσταση για χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου σε μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, με σκοπό την αύξηση των αντισωμάτων έναντι στον SARS-CoV-2, παρόλο που δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα η κλινική ωφέλεια της αναμνηστικής δόσης στο σύνολο αυτών των αρρώστων. Ωστόσο, η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θα μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα (πιθανόν τουλάχιστον δύο βδομάδες) από τη λήψη της μέχρι την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού.

Περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι με αυτοάνοσα (π.χ. ρευματολογικά) και χρόνια φλεγμονώδη (π.χ. νόσο Crohn) νοσήματα υπό αγωγή με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή με άλλα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, που έχουν μειωμένο τίτλο αντισωμάτων ή αμφίβολη ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο του κορονοϊού, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος, με κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν λόγω COVID-19.

Υπάρχουν ακόμη υγειονομικοί με παθήσεις (π.χ. αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, χρόνια πνευμονοπάθεια) που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης COVID-19 (εφόσον προσβληθούν), οι οποίοι παράλληλα έχουν λόγους απαλλαγής από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως ιστορικό σοβαρής μυοκαρδίτιδας, αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου.

Η παραμονή ευάλωτων εργαζομένων σε ένα περιβάλλον αυξημένης έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες αποτελεί ομολογία των σοβαρών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού, που παραμένουν μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Λόγω των ελλείψεων αυτών καθίσταται δυσχερέστατη η λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας σε περίπτωση απουσίας εργαζομένων είτε λόγω κανονικής άδειας, είτε λόγω άδειας ευπαθών ομάδων, είτε λόγω καραντίνας.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 υγειονομικών με παθήσεις ή φάρμακα που τους καθιστούν ευάλωτους -ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι- από τη συνεχιζόμενη έκθεση σε ένα «ανθυγιεινό» περιβάλλον, Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε:

• Να εκτιμηθεί η «ανοσολογική προστασία» (π.χ. μέτρηση αντισωμάτων) έναντι στον SARS-CoV-2 ανοσοκατεσταλμένων εργαζομένων;

• Να προστατευθούν οι υγειονομικοί που είναι ευάλωτοι σε σοβαρή λοίμωξη COVID (π.χ. να απομακρυνθούν από τμήματα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης);

• Να δοθούν εκ νέου άδειες ευπαθών ομάδων σε εργαζόμενους με ασθένειες ή φάρμακα που μειώνουν την ανοσολογική απάντηση ή επιβάλλουν την εξαίρεση από τον εμβολιασμό, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID;

• Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών θέσεων και να μην προκληθεί δυσλειτουργία στις δημόσιες δομές υγείας από την απουσία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ