Παρέμβαση ΚΚΕ σε Βουλή και Περιφέρεια Κρήτης για το ΚΕΣΥ Χανίων

Παρέμβαση ΚΚΕ σε Βουλή και Περιφέρεια Κρήτης για το ΚΕΣΥ Χανίων

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, με θέμα: "Για τα κατεπείγοντα προβλήματα στέγασης και υποστελέχωσης του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) νομού Χανίων" κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω. 

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

"Σοβαρά και οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Χανίων, που έχει την ευθύνη να καλύπτει τις ανάγκες όλου του Νομού, με μαθητικό πληθυσμό τουλάχιστον 25.000, για αξιολογήσεις, επαγγελματικό προσανατολισμό, συμβουλευτική υποστήριξη σε μαθητές και γονείς και στήριξη στο διδακτικό προσωπικό (περίπου 3.000) στις σχολικές μονάδες. 
Συγκεκριμένα, στεγάζεται σε κτίριο μισθωμένο από την Περιφέρεια, ακατάλληλο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του, χωρίς προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για κτίριο με λίγες αίθουσες, παλιό από το οποίο πέφτουν σοβάδες, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση ανακαίνισης και αντισεισμικής θωράκισης. Οι περίπου 30 εργαζόμενοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, που δυσχεραίνουν συνολικά την παρέμβαση, το επιστημονικό τους έργο, καθώς αντικειμενικά δε χωράνε να στεγαστούν και να δουλέψουν στους συγκεκριμένους χώρους, πόσο μάλλον σήμερα σε συνθήκες πανδημίας. Οι υπάρχοντες χώροι, το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, είναι γνωστό εδώ και χρόνια στους αρμόδιους ότι δεν επαρκούν, ειδικά μετά την κατάργηση του ΚΕΔΔΥ και την ίδρυση του ΚΕΣΥ, με τις επιπλέον αρμοδιότητες.
Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις του ΚΕΣΥ σε τεχνολογικό εξοπλισμό αναγκάζουν τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους υπολογιστές, αλλά και τον μοναδικό εκτυπωτή - απαραίτητο για την έκδοση αξιολογήσεων και διαγνώσεων, για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Παιδείας έστειλε τελευταία φορά το 2007 τέσσερις Η/Υ, από τους οποίους σήμερα μετά βίας λειτουργεί ο ένας.
 Αναφορικά με το διοικητικό προσωπικό, είναι σοβαρό το θέμα της μη κατανομής οργανικών θέσεων στα ΚΕΣΥ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι (43 σε όλη την Ελλάδα) να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και να μην μπορούν να διεκδικήσουν οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή (απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, κλπ). 
Την ίδια στιγμή, σημαντικό ζήτημα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποτελεσματική και ουσιαστική λειτουργία του Κέντρου, είναι η ανάγκη για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς σε εκπαιδευτικό, αλλά και ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, στο ΚΕΣΥ νομού Χανίων η πλειοψηφία των εργαζομένων (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) είναι αναπληρωτές που αντικαθίστανται κάθε χρόνο, δεδομένο που -πέρα απ’ ό,τι συνεπάγεται για τα εργασιακά τους δικαιώματα- έχει αρνητική επίπτωση για τους ίδιους τους μαθητές, αφού καθιστά αδύνατη τη σταθερή παρακολούθηση και υποστήριξη των μαθητών από την ομάδα που τους έχει αναλάβει.
Επιπλέον παράγοντας, που συμβάλει στη χρονική καθυστέρηση για την αξιολόγηση των μαθητών και ακόμα περισσότερο για την παρέμβαση, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξή τους, είναι το απαράδεκτο γεγονός πως για τις περιπτώσεις από όλο το Νομό που απαιτείται ιατρική γνωμάτευση (π.χ. ΔΕΠΥ, αυτισμός), εξυπηρετεί μόνο ένας παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.). Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της νομοθετικής ρύθμισης για την ίδρυση των ΚΕΣΥ από την οποία καταργήθηκε η ειδικότητα του παιδονευρολόγου, στέλνοντας τα παιδιά είτε στα ΚΨΥ, που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, είτε στους ιδιώτες, υποχρεώνοντας τους να χρυσοπληρώσουν το πολυπόθητο χαρτί. Ταυτόχρονα μετακυλήσαν την ευθύνη της ειδικής παιδαγωγικής παρέμβασης στην ίδια την σχολική μονάδα χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μετράει σε βάρος των παιδιών.
Σοβαρές ελλείψεις διαπιστώνονται στις προσλήψεις του ειδικού παιδαγωγικού προσωπικού για να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη. Για παράδειγμα το ΚΕΣΥ νομού Χανίων από την αρχή της χρονιάς έχει εγκρίνει πάνω από 200 παράλληλες στηρίξεις και οι εγκρίσεις αυτές έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας. Παρ’ όλα αυτά σήμερα 80 περίπου παιδιά από αυτά έχουν μείνει χωρίς υποστήριξη.
Επιπρόσθετα, η στελέχωση των σχολείων με μόνιμο ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς), θα συνέβαλε ώστε σημαντικές αρμοδιότητες που έχει επιφορτιστεί το ΚΕΣΥ, όπως είναι η συμβουλευτική, ο επαγγελματικός προσανατολισμός να υλοποιούνται πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο σχολικής μονάδας με επικουρική την παρέμβαση του ΚΕΣΥ. Επιτακτική είναι η ανάγκη να ενισχυθεί και όχι να υποβαθμίζεται, όπως προβλέπει ο νόμος για τα ΚΕΣΥ, η αρμοδιότητα που αφορά στην έγκαιρη, διεπιστημονική γνωμάτευση παιδιών με αναπηρία και την σωστή επιστημονική παρέμβαση και στήριξη, στο κατάλληλο σχολικό πλαίσιο.
    Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η λίστα των παιδιών προς αξιολόγηση αυτή τη στιγμή στο ΚΕΣΥ Χανίων ξεπερνάει τα 600 και συσσωρεύονται διαρκώς, αφήνοντας το χρόνο να τρέχει σε βάρος τους. Οι εργαζόμενοι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν, εις βάρος και των μαθητών και των οικογενειών τους στην περιοχή. 

Ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: 
Να προχωρήσει αμέσως το επόμενο διάστημα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, η στέγαση του ΚΕΣΥ Χανίων σε κατάλληλο κτίριο, που να καλύπτει τις ανάγκες της σωστής και ποιοτικής επιστημονικής παρέμβασης. Να εξευρεθεί μόνιμη λύση, πέραν της μίσθωσης κτιρίου, να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση κτιρίου -με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση- για τη στέγαση του ΚΕΣΥ Χανίων. 
Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη και σταθερή εργασία στο ΚΕΣΥ Χανίων. 
Να επιλυθεί το ζήτημα της μη κατανομής οργανικών θέσεων διοικητικού προσωπικού στα ΚΕΣΥ, ώστε να λήξει το καθεστώς ομηρίας των εργαζόμενων και να μπορούν να διεκδικήσουν οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή (απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, κλπ).
Να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία για τις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν παράλληλης στήριξης.
Να γίνουν μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί για την πλήρη στελέχωση των σχολείων με ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί). 
Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ώστε το ΚΕΣΥ Χανίων να έχει τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη διευκόλυνση του επιστημονικού του έργου".


Για το ίδιο θέμα κατατέθηκε επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης από τους Περιφερειακού Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται:

"Σοβαρές είναι οι ευθύνες της  Περιφέρειας Κρήτης, που είναι η κατά νόμο αρμόδια για τη στέγαση των κρατικών ΚΕΣΥ, για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Χανίων.  

Η στέγαση των ΚΕΣΥ, όπως και άλλων υπηρεσιών (ιδιαίτερα στην εκπαίδευση) που υπάγονται απ΄ ευθείας σε υπουργεία - στην κυβέρνηση – έχει ανατεθεί στην περιφέρεια, χωρίς καμία συμπληρωματική χρηματοδότηση, γεγονός που ισοδυναμεί με παραπέρα  περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των δικών της αρμοδιοτήτων.

Ειδικότερα, η παραπάνω δομή στεγάζεται σε κτίριο μισθωμένο από την Περιφέρεια, ακατάλληλο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του, χωρίς προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για κτίριο με λίγες αίθουσες, παλιό από το οποίο πέφτουν σοβάδες, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση ανακαίνισης και αντισεισμικής θωράκισης. Οι περίπου 30 εργαζόμενοι, αντικειμενικά, δεν χωράνε να στεγαστούν και να δουλέψουν στους συγκεκριμένους χώρους, πόσο μάλλον σήμερα σε συνθήκες πανδημίας! Άξιο απορίας είναι αν υπήρξε ο αναγκαίος έλεγχος καταλληλότητας και οι αντίστοιχες προδιαγραφές για τη διαδικασία μίσθωσης του συγκεκριμένου κτιρίου. 

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του Κέντρου από το 2018 έχουν επισημάνει την ανάγκη για εξεύρεση νέου χώρου, τονίζοντας ότι με την κατάργηση των ΚΕΔΔΥ συμπεριλήφθηκε στο ΚΕΣΥ Χανίων και το προσωπικό του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπως και το προσωπικό του ΚΕΣΥΠ Χανίων, γεγονός που αύξησε ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις για νέα στέγη. Συγκεκριμένα πρότειναν την  ανέγερση νέου κτιρίου σε οικόπεδο της περιφερειακής ενότητας Χανίων, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Παρά τις υποσχέσεις τότε από την περιφερειακή αρχή, το ΚΕΣΥ συνεχίζει να στεγάζεται σε κτίριο, που δεν πληροί του όρους και τις προϋποθέσεις για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του. Αντίθετα αποβαίνει σε βάρος της. 

Επιπλέον, εκτός από την ακαταλληλότητα του κτιρίου, οι σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και η έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού έχουν σοβαρή αρνητική επίδραση στο έργο του ΚΕΣΥ (αξιολόγηση, διάγνωση, συμβουλευτική, υποστήριξη και ένταξη των μαθητών του νομού Χανίων). 

Η απαξίωση και αδράνεια των κυβερνήσεων και της περιφερειακής διοίκησης ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, με τις λαϊκές οικογένειες και τους γονείς να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το αναφαίρετο και χιλιοπληρωμένο από τον λαό αγαθό της μόρφωσης και της υποστήριξης των παιδιών τους.

Ζητάμε ο κ. περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες να απαντήσουν και να εξηγήσουν: 

Τι σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα για τη στέγαση του ΚΕΣΥ Χανίων σε κατάλληλο κτίριο, που να καλύπτει τις ανάγκες της σωστής και ποιοτικής επιστημονικής παρέμβασης, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.  Να εξευρεθεί μόνιμη λύση, πέραν της μίσθωσης κτιρίου, να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση κτιρίου με κρατική χρηματοδότηση για τη στέγαση του ΚΕΣΥ Χανίων. Να εξασφαλιστεί στο σύνολό της, με κρατική ευθύνη και με γενναία κρατική χρηματοδότηση, η στέγαση και τα λειτουργικά έξοδα όλων των δομών των διευθύνσεων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη". 

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ