Παρέμβαση Πολάκη για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων στην Κρήτη

Παρέμβαση Πολάκη για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων στην Κρήτη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, μαζί με άλλους 4 βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα «Ενίσχυση του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία»:

Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως και οι υπόλοιπες Αιρετές Περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, δεν έχουν βοηθήσει στην αναστροφή του δυσμενούς οικονομικού κλίματος των τελευταίων 7 μηνών.

Το πρόγραμμα αφορά την «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης» και η εν λόγω δράση σχεδιάστηκε ώστε να ενισχύσει οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων ήδη από την δημοσίευση του προγράμματος, είναι πολύ έντονο, γεγονός που θα οδηγήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος για την Περιφέρεια Κρήτης να δείχνει «πολύ λίγος». Επίσης λόγω κριτηρίων έχουν τεθεί εκ προοιμίου πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενων και εποχικές, εκτός της συγκεκριμένης επιχορήγησης. 

Από το έντονο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων από την προδημοσίευση ήδη του προγράμματος, ενισχύεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» είχε προτείνει ήδη από τον περασμένο Μάϊο την λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων με χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Επειδή το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μέτρων που θα διαβιβαστούν στην ΕΕ έως τις 31/12/2020, στο πλαίσιο καθεστώτων που εγκρίθηκαν βάσει της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, κρίνεται απαραίτητη η άμεση ενίσχυσή του με πόρους.

Επειδή τίθενται πολλές επιχειρήσεις εκτός του προγράμματος, λόγω χαμηλού προϋπολογισμού του μέτρου

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ