Με εξαιρετική επιτυχία παρουσιάστηκε το Στρατηγικό σχέδιο για μία Βιώσιμη, Αειφόρο και Καινοτόμο Ανάπτυξη του Δήμου Αγίου Βασιλείου την περασμένη Παρασκευή αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σπηλίου.
Η μελέτη εκπονήθηκε από τον κ. Σταύρο Ρακιντζή, Πολιτικό & Κοινωνικό Επιστήμονα – Δημοσιογράφο ο οποίος και την παρουσίασε.
«Για εμάς αποτελεί βασική πολιτική επιλογή η αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με κύρια προτεραιότητα την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου» ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατά τον χαιρετισμό του και συμπλήρωσε:
«Το κείμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού, αποτελεί ουσιαστικά έναν οδηγό βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Η μελέτη δεν αναφέρεται στα έργα υποδομής και στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του τόπου αλλά στην ανάγκη ανάδειξης του Πολιτιστικού Τοπίου, στη διαμόρφωση μίας Πολιτιστικής Διαδρομής και στη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Δικτύου που αποτελούν τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού. Αναδεικνύει τα ιστορικά μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους με την συνδρομή της Αρχαιολογίας Ρεθύμνου, τους ιστορικούς τόπους, την άυλη πολιτιστική κληρονομία και την παράδοση, όπως επίσης τα φυσικά τοπία και τα αξιοθέατα δημιουργώντας μία νέα μορφή πολιτιστικού τουρισμού.»
Κατά την παρουσίαση της μελέτης ο κ. Ρακιντζής τόνισε:
«Στο σχέδιο προτείνεται ενδεικτικά η πολιτιστική διαδρομή, ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, πάνω στο οποίο θα μπορεί να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί το έργο. Πρόκειται δηλαδή για το περίγραμμα στο οποίο στηρίζεται η υλοποίηση της πρότασης. Αναφέρεται σε όλη την περιοχή, αναδεικνύει τα ιστορικά μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, την άυλη Πολιτιστική Κληρονομία και την παράδοση, όπως επίσης τα φυσικά τοπία και τα αξιοθέατα. Δημιουργεί μία νέα μορφή Πολιτιστικού Τουρισμού, με ένα σύγχρονο branding για την περιοχή. Σημαντικό στοιχείο είναι, ότι για να υλοποιηθεί το Σχέδιο απαιτείται η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Κινητοποιεί τα μέλη της, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τη ντόπια παραγωγή και δημιουργεί το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων. Βασικός όρος αποτελεί η προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς γενικότερα, όπως και του φυσικού τοπίου.»
Χαιρετισμό απέστειλαν καθώς δεν κατάφεραν να παρευρεθούν: ο Υφυπουργός Εθνιικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Ευάγγελος Κοπανάκης, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Τσουδερός, οι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου, Δημήτρης Λελεδάκης, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Γιώργος Σκορδίλης, Στέλιος Σπανουδάκης, Εμμανουήλ Τσάκωνας, η Επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ρεθύμνου Ρένα Κουτσαλεδάκη, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ π. Ιωάννης Βάθης, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Βρυλλάκης, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Μαλιαρός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και άμμισθος συνεργάτης του Δημάρχου Αγ. Βασιλείου, Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρώην Δήμαρχος Αρκαδίου Μανώλης Μανωλακάκης, ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και άμμισθος συνεργάτης του Δημάρχου Αγ. Βασιλείου, Αλέκος Στεφανάκης, ο οικονομολόγος και άμμισθος συνεργάτης του Δημάρχου Αγ. Βασιλείου Γιάννης Παπαδάκης.
Παρόντες επίσης ήταν οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Προέδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αγίου Βασιλείου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση συντόνισαν: η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Γλαμπεδάκη καθώς και ο κ. Μιχάλης Μαυροτσουπάκης και κ. Σταύρος Φραγκιουδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη έχει αναρτηθεί για διαβούλευση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Βασιλείου www.agios-vasilios.gr όπου μπορεί όποιος επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του μέχρι τις 22 Αυγούστου.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο