"Πάρτε πίσω τις απολύσεις"

"Πάρτε πίσω τις απολύσεις"

Διαμαρτυρία για τους απολυμένους εργαζόμενους του Jumbo από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησε σε μία σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων με αφορμή την απόλυση έξι εργαζομένων από το Jumbo.

Σε σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναφέρει:

"Το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησε σε μία σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων, με αφορμή τις εκδικητικές απολύσεις, 6 εργαζόμενων της επιχείρησης JUMBO στο Ηράκλειο, στις οποίες προχώρησε η εταιρεία μόνο την τελευταία εβδομάδα! Μάλιστα η επιχείρηση δε δίστασε να απολύσει μετά από 10 χρόνια- εργαζόμενη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά!

 

Η εταιρία, η οποία, πολλές φορές έχει δείξει ότι μπρος στο κέρδος, δεν λογαριάζει, ούτε μωρομάνες εργαζόμενες, ούτε προσωπικά προβλήματα, δεν δίστασε, στις 16 Ιούνη, ημέρα απεργίας απέναντι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, να καλέσει την αστυνομία θέλοντας να τρομοκρατήσει τους ίδιους  τους εργαζόμενους του καταστήματος και τους εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους που μπροστά στο κατάστημα του Ηρακλείου βροντοφώναζαν, “Πάρτε πίσω, τις απολύσεις”.

 

Αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι οι απολύσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες. Δεν ήρθαν τυχαία λίγες μέρες πριν την πανεργατική πανελλαδική απεργία της 10ης Ιούνη, αλλά και παραμονή της απεργίας 16 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο, που καταργεί το 8ωρο, την Κυριακάτικη αργία και  που δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στους εργοδότες να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους που σηκώνουν κεφάλι μέσα στο χώρο δουλειάς!

 

Οι άνθρωποι της εργοδοσίας πήραν την απάντηση τους: Δε μασάμε στις απειλές και την τρομοκρατία, θα είμαστε κάθε μέρα έξω από τις πόρτες του καταστήματος μέχρι να παρθούν πίσω οι απολύσεις!

 

Την ίδια στιγμή που η εταιρία ισχυριζόταν ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν παραγωγικοί, μέσα στο κατάστημα των JUMBO, η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα και οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν 2 και 3 πόστα κάθε μέρα για να βγει η δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, η επιχείρηση εξασφαλίζει αυξήσεις στις πωλήσεις που φτάνουν το 17% μόνο το πρώτο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος!

 

Με τα σάπια και χιλιοειπωμένα ψέματα της εργοδοσίας του Jumbo συνεχίζουν να ξεκαρδίζονται μέχρι και τα παιχνίδια του καταστήματος…

 

Η αλήθεια είναι πως οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες του προηγούμενου διαστήματος πάνω στη λογική της συγκεκριμένης επιχείρησης, του να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν περισσότερα κατεκτημένα δικαιώματα.

 

Πόσο μάλλον που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους,  καθημερινά στο χώρο δουλειάς, πάλευαν για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους, για καλύτερους όρους δουλειάς μέσα από το Σωματείο τους. Δεν έσκυβαν το κεφάλι! Αποτελούσαν δηλαδή  ενοχλητικές φωνές για την εργοδοσία, φωνές που τώρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί. Γιατί τέτοιες φωνές μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους μεγαλέμπορους όμως είναι φωνές ελπίδες για τους εμποροϋπαλλήλους όλου του κλάδου, δείχνουν τον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της οργάνωσης, σε κάθε συνάδελφο! Αυτόν τον δρόμο θέλουν να αποκλείσουν τα αφεντικά! Ειδικά αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση  έφερε το νέο εργασιακό μεσαίωνα με το αντεργατικό-νομοσχέδιο που οι ίδιοι οι εργοδότες παρήγγειλαν!

 

Ήρθε η ώρα  οι  εργαζόμενοι να πιστέψουμε στη δύναμή μας!

 

Γιατί χωρίς εμάς, χωρίς το μυαλό και τα χέρια μας, κανένα κατάστημα και καμία αποθήκη δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, κανένα ράφι να γεμιστεί. Χωρίς εμάς, που παράγουμε τον πλούτο, δε θα είχε τους τεράστιους τζίρους, που σημειώνει η συγκεκριμένη επιχείρηση, σε ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις καταστήματα Jumbo σε ολόκληρο τον όμιλο της εταιρίας.

 

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της εταιρίας JUMBO, δίπλα στα μέλη της όπως και δίπλα στους απολυμένους της επιχείρησης, μέχρι να δικαιωθούν!

Διεκδικούμε μαζί τους:

· Να παρθούν πίσω τώρα οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Jumbo. Καμία άλλη απόλυση.

· Να καταργηθεί το διακεκομμένο ωράριο.

· Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

· Γνωστοποίηση του προγράμματος των εργαζομένων σε μηνιαία βάση (μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας και όχι τροποποιήσεις και ειδοποιήσεις της τελευταίας στιγμής)

· Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού πωλητές, αποθηκάριοι και ταμίες για να καλυφθούν οι ανάγκες και όχι ο κάθε εργαζόμενος να έχει στην ευθύνη του 2 και 3 τμήματα στη βάρδια.

· Να παρθούν όλα τα μέτρα  που χρειάζονται για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια αποθηκάριων και πωλητών κατά την φόρτωση και εκφόρτωση του φορτηγού (π.χ. ανυψωτική ράμπα).

 

Καλούμε τους εργαζόμενους τους κλάδου να παρευρεθούν αύριο Πέμπτη 10:00πμ έξω από το σώμα επιθεώρησης εργασίας όπου θα λάβει χώρα η τριμερής συνάντηση. Να βροντοφωνάξουμε για μια ακόμη φορά "Πάρτε πίσω τις απολύσεις".

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ