Περιδιαβαίνοντας τα Ενετικά Τείχη!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Περιδιαβαίνοντας τα Ενετικά Τείχη!

Το cretalive έκανε αυτοψία στην περιπατητική διαδρομή των Τειχών και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του!

 

Του Αντώνη Παντινάκη

 

Το Cretalive ξεναγεί τους αναγνώστες του στη μεγάλη περιπατητική διαδρομή στα Τείχη: Οι παρεμβάσεις που έγιναν, κι αυτές που θα γίνουν – Οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι, το πράσινο, η φύλαξη και οι κάμερες

Ο μεγάλος περίπατος του Ηρακλείου δεν συνοδεύεται από κορναρίσματα και νεύρα, όπως συμβαίνει στην Αθήνα, αλλά από μία χαλαρωτική και αναζωογονητική βόλτα · και μία γνωριμία με την ζωντανή ιστορία της πόλης, κι ενώ στο βάθος και μπροστά στα μάτια των περιπατητών και των αθλουμένων ξεπροβάλλει η υπέροχη θέα του κρητικού πελάγους, που γίνεται ακόμα πιο ειδυλλιακή κατά τη δύση του ηλίου...

 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους κι άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής, περπάτησε χθες το απόγευμα την διαδρομή από την Πύλη Βηθλεέμ έως τον Άγιο Ανδρέα, πραγματοποιώντας αυτοψία στο υπό διαμόρφωση έργο.

 

1

“Είναι η πρώτη φάση μίας παρέμβασης που κάνει ο Δήμος Ηρακλείου στα Τείχη, μετά από πολλά χρόνια, σε αυτό το επίπεδο – γιατί κάτω στις στοές έχουν παρέμβει προηγούμενες δημοτικές αρχές και τις έχουν ευπρεπίσει σημαντικά” ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Λαμπρινού, που εν συνεχεία αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει: “Συντηρήσαμε τα πρανή (όπως είδατε είναι φυτεμένα από τον Άγιο Ανδρέα ως την Πύλη Βηθλεέμ), αντικαταστάθηκε το πράσινο που ήταν φθαρμένο και κατεστραμμένο, μπήκε καινούργιος αστικός εξοπλισμός (που θα αλλάξει στη δεύτερη φάση). Έγινε, γενικότερα ένας ευπρεπισμός. Η διαδρομή ήταν ευχάριστη.

Στη δεύτερη φάση, οι παρεμβάσεις θα είναι σοβαρότερες”.

 

Το χρονοδιάγραμμα

 

Από την δημοτική αρχή εκτιμάται ότι το έργο θα δημοπρατηθεί σε μερικούς μήνες. Έξι μήνες μετά τη δημοπράτησή του υπολογίζεται ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει μπει ο ανάδοχος.

 

“Υπολογίζουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα, της τάξεως περίπου των 12 μηνών” είπε ο κ. Λαμπρινός, σχολιάζοντας επίσης: “Το να περπατήσει κανείς σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Μεσογείου, είναι σημαντικό. Κι αυτή είναι και η επιδίωξή μας: Να μπορούν να έρχονται οι δημότες με τα παιδιά τους. Το μνημείο να είναι οικείο σε αυτούς, επισκέψιμο σε καθημερινή βάση. Και το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί να είναι ευχάριστο. Ανατάσσεται κανείς, γιατί είναι και η θέα πάρα πολύ ωραία. Κι επιπλέον, να προσελκύσουμε τους τουρίστες και τους επισκέπτες της πόλης στον ίδιο ισόπεδο χώρο”.

 

2

Ο δήμαρχος Ηρακλείου θέλησε να ευχαριστήσει “την Τεχνική Υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο (Γιάννη Αναστασάκη)” καθώς και την “αρχαιολογία Ηρακλείου” κι ειδικότερα τις κυρίες Συθιακάκη και Κανάκη, “για άριστη συνεργασία”.

 

 

Οι επόμενες... πινελιές

 

“Το έλλειμμα κοινοχρήστων χώρων και πρασίνου είναι διαχρονικό. Τα Τείχη μπορεί να είναι ο καταλύτης για να αλλάξει σημαντικά αυτή η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο”.

 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου: “Είναι μία ωραία στιγμή για τον Δήμο Ηρακλείου και την δημοτική αρχή, γιατί αποδίδεται σε χρήση ο σπουδαιότερος χώρος που διαθέτουμε στο Ηράκλειο, το ισόπεδο τμήμα των Ενετικών Τειχών: αποκατεστημένο, συντηρημένο, με νέο αστικό εξοπλισμό, με φωτισμό και με μία διαδρομή που πλέον είναι νοικοκυρεμένη και επιτρέπει τον ήπιο αθλητισμό, τον περίπατο, τη βόλτα με το σκυλί μας, δίνοντας έτσι πολλαπλάσιες δυνατότητες σε σχέση με άλλους χώρους που θα υπάρχουν στο Ηράκλειο, για να ικανοποιήσουμε βασικές ανάγκες”.

2

Ο κ. Αναστασάκης θεωρεί ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης “θα αγκαλιάσουν” το μνημείο. “Άλλωστε ήδη, χωρίς καν να έχει ανακοινωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο, συναντάμε εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ήπιες, που αξιοποιούν τις δυνατότητες του μνημείου”.

 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων μίλησε και για την δεύτερη φάση των παρεμβάσεων, την πλέον ουσιαστική, η οποία και αφορά ένα έργο “πάνω από 4 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, με το οποίο θα επιστρώσουμε τη διαδρομή με ένα υλικό που συναντάμε και στην Κνωσό, το σταθεροποιημένο χώμα, που ταιριάζει καλύτερα με τον μνημειακό χώρο και με το περιβάλλον”.

 

1

Ταυτόχρονα, “θα εκσυγχρονιστεί εκ νέου όλος ο αστικός εξοπλισμός με ένα σύγχρονο φωτισμό και με κάμερες ασφαλείας, ώστε να αποτρέψουμε τυχόν βανδαλισμούς”.

 

Στο κομμάτι της ασφάλειας, στη συζήτηση που ακολούθησε με δημοσιογράφους, διεφάνη η πρόθεση για την φύλαξη του χώρου, για κάποιες ώρες.

 

Πράσινο “2,5 φορές σαν το Πάρκο Γεωργιάδη” και δύο αναψυκτήρια!

 

Ζωτικής ανάγκης και σημασίας είναι οι νέες φυτεύσεις, "περίπου 38 στρεμμάτων, δηλαδή 2,5 φορές το Πάρκο Γεωργιάδη, που αναμένεται να δώσουν μία νότα πιο πράσινη και πιο πολύχρωμη, ενισχύοντας ακόμα τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα των μνημείων”.

 

Οι αθλούμενοι και οι περιπατητές θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν μία δροσερή... ανάσα, στα δύο αναψυκτήρια που θα εγκατασταθούν, τα οποία και θα είναι απολύτως “εναρμονισμένα με το περιβάλλον”, σημείωσε ο κ. Αναστασάκης.

 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων υπενθύμισε ακόμα πως “η πρώτη παρέμβασή μας είχε να κάνει με τις παιδικές χαρές και τους χώρους αναψυχής στην τάφρο: Εκατοντάδες παιδιά, τις χαίρονται κάθε μέρα μαζί με τους γονείς τους. Και θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και στην εφόδου, που έχουμε δυνατότητες αξιοποίησης και στο πάρκο Ζαχαρία Μπαντουβά, αλλά και στην Δουκός Μποφώρ που θα γίνει η υλοποίηση της μεταφοράς των γηπέδων τένις και ο εκσυγχρονισμός του συνόλου του πάρκου Νεολαίας”.

 

Κι έκλεισε με το αμέσως επόμενο (και σχετικό) μεγάλο σχέδιο της δημοτικής αρχής: “Σε συνέχεια των πολύ καλών παρεμβάσεων που είχαν κάνει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, με την αναστήλωση των Πυλών και των χαμηλών πλατειών, σκοπεύουμε να δώσουμε ενδιαφέρουσες χρήσεις, όπως στην Πύλη Παντοκράτορα μία έκθεση για την ιστορία της πόλης και των Ενετικών Τειχών, στην Στοά Μακάσι μία έκθεση μνήμης για την Εθνική Αντίσταση και θα ακολουθήσει μία αντίστοιχη πρωτοβουλία και στις υπόλοιπες Πύλες”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ