Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες - Ξεκινούν κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα σε Ελούντα και Ιεράπετρα

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Δείτε φωτογραφίες από τις εργασίες

«Σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 ξεκινούν, σχεδόν παράλληλα να εκτελούνται τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων στην Ελούντα (16) και στην Ιεράπετρα (52)» αναφέρει στο Cretalive η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη.

Ειδικότερα, 16 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα πραγματοποιηθούν στην Ελούντα και 52 στην Ιεράπετρα. Συνολικά 115 αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλίες και ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές έχουν κατεδαφιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε περιοχές από τον Καρτερό μέχρι και το Σίσι.

Ως τώρα έχουν εκτελεστεί τόσο μεμονωμένα πρωτόκολλα κατεδάφισης (π.χ. ένα αυθαίρετο σε μία παραλία) όσο και γραμμικά (συνεχόμενα αυθαίρετα σε ένα χώρο). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης εκδίδονται από την Κτηματική Υπηρεσία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης. Ο προϋπολογισμός για το μεγάλο αυτό έργο ανέρχεται στα 1.200.000 ευρώ τα οποία καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο.

Αναλυτικά λοιπόν μαζί με τη νήσο Χρυσή και την εκβολή του Καρτερού ποταμού (όπου οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έγιναν το καλοκαίρι του 2022) και το Σίσι (που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024) τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα έχουν ως εξής:

  • Χρυσή: 20
  • Καρτερός: 73
  • Τομπρούκ: 1
  • Παχιά Άμμος: 1
  • Παραλία Μπούφος (αρχαιολογικός χώρος στο Σίσι): 2 και
  • Σίσι: 18

Αναφορικά με τις δυσκολίες εκτέλεσης εργασιών κατά τη θερινή περίοδο η ίδια επισημαίνει ότι «όταν οι κατεδαφίσεις εκτελούνται κατά την τουριστική περίοδο δημιουργούν κάποια προβλήματα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης. Το να πάμε τον Ιούνιο/ Ιούλιο και να εκτελέσουμε μαζικές κατεδαφίσεις είναι αδύνατον γιατί θα πλήξουμε μία ολόκληρη περιοχή. Οπότε αυτά όλα γίνονται το χειμώνα με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία ενώ το καλοκαίρι γίνονται πιο προσεκτικά έτσι ώστε να μην πλήξουμε τις νόμιμες επιχειρήσεις και το τουριστικό προϊόν μιας ολόκληρης περιοχής».
 

Ίσχυε πανελλαδική αναστολή κατεδαφίσεων για δύο χρόνια

Σημειώνεται ότι το έργο ξεκίνησε με εργολάβο ακριβώς πριν τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2021. Όμως τον Μάρτιο του 2021, δύο μήνες μετά, το έργο διεκόπη με αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων (με 4 διαδοχικά ΦΕΚ που ίσχυαν για όλη την Ελλάδα), η οποία αναστολή διήρκησε για δύο ολόκληρα χρόνια!

«Στο μεσοδιάστημα αυτό, από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023, καθώς είχαν ανασταλεί μόνο οι κατεδαφίσεις στον αιγιαλό και στην παραλία, εμείς επειδή είχαμε ενεργό τον εργολάβο του έργου κάναμε κάποιες κατεδαφίσεις σε ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές, όπως ήταν η Χρυσή όπου μπορούσαν να γίνουν επεμβάσεις» καταλήγει η ίδια.
 

Κατεδάφιση στο Σίσι, Δεκέμβριος 2023- Ιανουάριος 2024:

sisi katedafisi2....

sisi katedafisi

Κατεδάφιση στην παραλία Μπούφος τον Σεπτέμβριο του 2023:

paralia mpoufos katedafisi

Κατεδάφιση στο Τομπρούκ: Ιούνιος 2023

tomprouk katedafisi

 

Δείτε επίσης:

Ξεκινούν κατεδαφίσεις στον Καρτερό- Σε εκκρεμότητα πάνω από 400 πρωτόκολλα

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ