Πίστεψε ότι το μήνυμα ήταν από τα ΕΛΤΑ - Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης

Πίστεψε ότι το μήνυμα ήταν από τα ΕΛΤΑ - Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης

Τι αποκάλυψε στο Livetalks η γυναίκα που πλήρωσε 3 ευρώ για την παραγγελία που περίμενε - Σχεδόν αμέσως είδε τον τραπεζικό της λογαριασμό να "απαλλοτριώνεται"

Το πόσο εύκολο είναι να πέσει κάποιος θύμα διαδικτυακής απάτης έρχεται να καταδείξει η περίπτωσης μια Ηρακλειώτισσας, που θεώρησε ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο έλαβε, όντως προερχόταν από τα ΕΛ.ΤΑ
Η ατυχής συγκυρία στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι όντως η γυναίκα - που περιέγραψε στο Livetalks την υπόθεση - είχε κάνει μια ηλεκτρονική παραγγελία και ανέμενε την αποστολή της. Έτσι όταν είδε το μήνυμα ότι θα έπρεπε να πληρώσει προκειμένου να παραλάβει το δέμα της, δεν το πολυσκέφτηκε και κατέβαλλε το αντίτιμο των 3 ευρώ, όπως της υποδεικνυόταν. 

Αυτό ήταν αρκετό για τους επιτήδειους του διαδικτύου να αποκτήσουν  πρόσβαση στον τραπεζικό της λογαριασμό. Έτσι στα επόμενα λεπτά η γυναίκα ενημερώθηκε ότι είχαν δεσμευτεί από τον λογαριασμό της περίπου 2.000 ευρώ για αγορές στην Αθήνα (!) 

Ακούστε τα όσα είπε η ίδια στο Livetalks:
 
Να επισημάνουμε ότι, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει και οι αρμόδιες τραπεζικές αλλά και οι διωκτικές αρχές, πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το phishing, που αποσκοπεί στην κλοπή προσωπικών δεδομένων και κωδικών, όπως το Username, το Password και το PIN, με στόχο την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες.  Τονίζεται ότι τράπεζες και δημόσιες αρχές δεν αποστέλλουν σε καμία περίπτωση τέτοια μηνύματα και αν λάβετε κάτι σχετικό πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη.

Ιδιαίτερα τώρα, απαιτείται αυξημένη προσοχή των καταναλωτών για την αποφυγή του κινδύνου εξαπάτησής τους κατά τις ηλεκτρονικές αγορές τους, με αφορμή και τις αυξημένες συναλλαγές αυτό το διάστημα, αρχής γενομένης από τη  Black Friday, την Cyber Monday στις 30 Νοεμβρίου και τις αγορές της περιόδου των Χριστουγέννων.

Οι απατεώνες του διαδικτύου επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς θα μπορέσουν να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν τους πολίτες παρά στο να παραβιάσουν ή να "χακάρουν" κάποιο σύστημα μιας τράπεζας ή ενός οργανισμού.


 

Απάτη ΕΛΤΑ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ