Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων; "Κλειδί" η ατομική ευθύνη

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Στο Κυνοκομείο Ηρακλείου, το Cretalive. Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη και οι εργαζόμενοι στο Κυνοκομείο Ηρακλείου περιγράφουν τα δεδομένα αλλά και το πώς θα εξομαλυνθεί η κατάσταση

Είναι ζωάκια που η τύχη δεν τα ευνόησε με ένα ζεστό σπιτικό και το ανθρώπινο χάδι. Σκυλάκια που αρρώστησαν στο δρόμο, που τραυματίστηκαν σε τροχαίο και κανένας δε σταμάτησε για εκείνα, είναι ζωάκια που ενόχλησαν ... με την παρουσία και έγιναν στόχος σκοποβολής απάνθρωπων (και υπάνθρωπων).

Οι 80 και πλέον ψυχές στο Κυνοκομείο Ηρακλείου, στην περιοχή της Φοινικιάς, παλεύουν να ζήσουν, απολαμβάνουν κάθε χάδι από τους εργαζόμενους στη δομή, εκτιμούν το φαγητό που τους προσφέρεται. Τί χρειάζονται; Τίποτα περισσότερο από μια οικογένεια, που θα τα υποδεχτεί και θα τα αγαπήσει, όπως όλα τα μέλη της.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολα αποφαίνεται η αρμόδια Αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη και οι εργαζόμενοι στο Κυνοκομείο Ηρακλείου, μιλώντας στην κάμερα του Cretalive, υπογραμμίζοντας από τη μία την ανάγκη να ενισχυθεί ο θεσμός της Υιοθεσίας ζώων, αλλά και τονίζοντας από την άλλη ότι τα σκυλάκια ... δεν είναι λούτρινα! Έχουν ανάγκες υλικές και ψυχικές, γι'αυτό όποιος επιλέξει να συνδεθεί με ένα ζωάκι θα πρέπει να είναι έτοιμος να αφιερώσει χρόνο και ενδιαφέρον - όπως θα έκανε με το παιδάκι του!

Την ίδια ώρα, εξίσου σημαντική με την Υιοθεσία είναι και η Φιλοξενία για κάποιο διάστημα, προκειμένου ζωάκια που χρήζουν ειδικής φροντίδας (αν πχ. ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή για κάποιες ημέρες ή αν έχουν τραύματα που χρήζουν φροντίδας μέσα στο 24ωρο) να μπορούν να τη λάβουν από ανθρώπους που θα είναι πρόθυμοι να τα βοηθήσουν.

Όσο για την πηγή του προβλήματος, είναι ξεκάθαρη και εντοπίζεται στην ατομική ευθύνη: Όσο τα σκυλάκια δε στειρώνονται και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, όσο κουταβάκια ή και μεγαλύτερα ζώα εγκαταλείπονται ακόμη και σε κάδους, σαν να είναι ... σκουπίδια, όσο δε συνειδητοποιούμε ότι έχουν ζωή και συναισθήματα, τόσο η θλιβερή εικόνα των αδέσποτων θα συνεχίσει να υφίσταται.

 

  • Το Κυνοκομείο Ηρακλείου είναι ανοιχτό προς κάθε πολίτη που θέλει να το επισκεφθεί, να γνωρίσει τα σκυλάκια κι αν έχει το χρόνο να συνδράμει εθελοντικά στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, κόντρα στις αντιξοότητες.

 

Δείτε επίσης:

Δ. Συγγελάκη: «Καθημερινά βήματα για την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας»

Οι Κρητικοί αιμοδοτούν και κερδίζουν τη ζωή!

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Με αυτοθυσία και αλτρουϊσμό στην υπηρεσία του συνανθρώπου

"Ξεχάσαμε τον άνθρωπο, αλλά υπάρχει ελπίδα"!

Ο Άγγελος, η δωρεά οργάνων και η νύχτα που …φανερώθηκε και έσωσε τη μάνα του

Santa Run Χανίων: Η πιο... γιορτινή συνεισφορά του χρόνου!

Εθελοντισμός: Όταν η εσωτερική παρόρμηση βρίσκει διέξοδο στην πράξη

Όταν ο Άγιος Βασίλης περνάει μέσα από την καμινάδα… του νοσοκομείου!

 

Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν Δράσει: Η προσφορά είναι χαρά!"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ