Santa Run Χανίων: Η πιο... γιορτινή συνεισφορά του χρόνου!

Φρόσω Μαστορίδη
Φρόσω Μαστορίδη

To σωματείο Santa Run σε συνεργασία με τους τοπικους φορείς έχει γίνει το ραντεβού που όλοι αγαπήσαμε να δίνουμε για τα Χριστούγεννα !

Είναι ο αγαπημένος κύριος μικρών και μεγάλων, ο αγαπημένος ηλικιωμένος των παιδικών μας χρόνων. Ανάλογα την παράδοση φοράει κόκκινα, μπλε ή πράσινα. Τώρα μπορούμε κι εμείς να “μεταμορφωθούμε” σε αυτόν και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια κόκκινη στολή! Ποιον λέω άραγε; Μα φυσικά, τον Άγιο Βασίλη!

Κάθε χρόνο , χιλιάδες Άγιο-Βασίληδες τρέχουν στα Χανιά προκειμένου να στηρίξουν τέσσερα ωφελούμενα σωματεία του Δήμου Χανίων, ΕΛΕΠΑΠ, Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ, ΚΗΦΑΠ «Η Μεγαλόχαρη» και Ορίζοντας, που ασχολούνται με παιδιά της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Έτος σταθμός, το 2011, όταν ξεκίνησε η διοργάνωση, με το Santa Run Χανίων να αποτελεί το πρώτο του είδους στην Ελλάδα!

Ξεκίνησε ως μια παρωδία του γνωστού Santa Run που διοργανώνεται σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, κάθε Δεκέμβρη. Εκτοτε όλη η πόλη, κάθε χρόνο είναι παρούσα.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Santa Run Χανιά, Γιάννης Γιαννακάκηςμιλώντας στο Cretalive στο πλαίσιο του αφιερώματος "Cretalive Εν Δράσει: Η Προσφορά είναι χαρά" , είπε χαρακτηριστικά πως την πρώτη χρονιά “είχαμε ως σκοπό, να περάσουμε καλά, να προσφέρουμε, να τρέξουμε ντυμένοι γιορτινά, και στο τέλος να μας περιμένει ένα πάρτι!”.

Γιάννης Γιαννακάκης
Ο κ.Γιάννης Γιαννακάκης με αμφίεση ... Santa, από παλιότερη διοργάνωση


Οι συμμετοχές του κόσμου τα τελευταία έτη, πριν η πανδημία πλήξει και το Φεστιβάλ του Santa Run, έφταναν κατά μέσο όρο τις 5000! Πέρυσι συμμετείχαν 1000 οικογένειες κι ο δήμος Χανίων συνεισέφερε, από την πλευρά του, με επιπλέον 15.000 ευρώ!

Αν σκεφτεί κανείς ότι την πρώτη χρονιά που "έτρεξε" η διοργάνωση,"μετρούσε" 400 άτομα, η "εκτόξευση" των συμμετοχών τα επόμενα χρόνια, καταδεικνύει το πόσο πολύ είχε γιγαντωθεί η αγάπη του κόσμου και η επιθυμία να προσφέρει!

Ο κορωνοϊός ωστόσο, έφερε τα πάνω κάτω! Όπως ακριβώς έκανε σε κάθε τομέα της ζωής μας, έτσι επηρέασε και το Santa Run Chania, “όμως ο Δήμος Χανίων στάθηκε στο πλευρό μας και μας στήριξε” υπογραμμίζει ο κ.Γιαννακάκης.

Από πέρυσι, λοιπόν, έγινε μια νέα πρόταση - η διοργάνωση πήρε νέα μορφή, προκειμένου να καταστεί εφικτό να βοηθηθούν για ακόμη μια φορά τα σωματεία.

Οι πολίτες δανείζονται έναν σάκο Αγίου Βασίλη, τον οποίο γέμιζαν οι ίδιοι με δώρα (παιχνίδια, σχολικά και αθλητικά είδη) και κατόπιν τον επιστρέφουν την ημέρα της γιορτής, προκειμένου τα δώρα να δοθούν στα παιδιά. Κάτι παρόμοιο θα γίνει και φέτος, με τη διαφορά πως στο τέλος της μίνι διαδρομής, τους συμμετέχοντες θα "περιμένει" ένα πάρτυ στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων!

Φωτογραφία: Facebook / Santa run

 

Τουρισμός ... αγιοβασιλιάτικος!

Η διοργάνωση αποτελεί τουριστικό "μαγνήτη" για τους Έλληνες, αφού από όλη τη χώρα ταξιδεύουν πολίτες προκειμένου να περάσουν τις γιορτινές αυτές ημέρες στην Κρήτη, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στο έργο της δράσης του Santa Run. Την προηγούμενη χρονιά, όσοι θέλησαν να συνεισφέρουν… απομακρυσμένα, συμμετείχαν διαδικτυακά, καταθέτοντας τα χρήματα και βοηθώντας τον σκοπό.

Τα μέλη που έχουν τρέξει για το φιλανθρωπικό σκοπό διαφέρουν σε ηλικίες, από μωρά σε καρότσια μέχρι πιο μεγάλους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται και ως εθελοντές, βοηθώντας το έργο του Σωματείου.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί και διατεθεί περισσότερα από 500.000 ευρώ στα σωματεία!


Τι χρειάζεται για να συμμετάσχετε κι εσείς σε αυτήν την μεγάλη γιορτή; Μια στολή, ένας δανεικός σάκος από το σωματείο και φυσικά διάθεση για χαρά και προσφορά!

 

Χρήσιμες πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ:

  • Το ραντεβού δίνεται τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022 με την καθιερωμένη Santa Run Day, στην πλατεία Κατεχάκη, στο παλιό λιμάνι των Χανίων στις 13:00
  • Η παραλαβή σάκου θα πραγματοποιείται καθημερινά, από τις 13 έως τις 24 Δεκεμβρίου (10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00), από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ στο ισόγειο του ΚΑΜ (Μεγάλο Αρσενάλι).
  • Ο Δήμος Χανίων θα πριμοδοτήσει κάθε σάκο με 15 ευρώ, έσοδα τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες των παιδιών
  • Οι συμμετέχοντες δηλώνουν την παρουσία τους, παραλαμβάνουν δωρεάν τη στολή του Άγιου Βασίλη και συμβολικά όλοι μαζί πραγματοποιούν τη διαδρομή παράδοσης των σάκων. Στη συνέχεια μεταφέρονται στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου Χανίων όπου θα διεξαχθεί το party.
  • Η είσοδος στο party της SANTA RUN DAY είναι δωρεάν για όσους παραδώσουν σάκο. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μόνο στο party μπορούν να εισέλθουν στον χώρο με ελεύθερη συνεισφορά σε κουτί. Ο Δήμος Χανίων θα πριμοδοτήσει τις δωρεές του κόσμου, διπλασιάζοντας το ποσό που θα συγκεντρωθεί στο κουτί ενίσχυσης.

Πάρε το σάκο σου δωρεάν από το Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ), στο Ενετικό λιμάνι Χανίων, καθημερινά 10:00 – 22:00 & 18:00 – 20:00.

Πάρε το σάκο σου δωρεάν και γέμισε τον δώρα

Μέσα στον Σάκο ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ μόνο καινούρια είδη!

 

Δείτε επίσης:

"Ξεχάσαμε τον άνθρωπο, αλλά υπάρχει ελπίδα"!

Ο Άγγελος, η δωρεά οργάνων και η νύχτα που …φανερώθηκε και έσωσε τη μάνα του

Εθελοντισμός: Όταν η εσωτερική παρόρμηση βρίσκει διέξοδο στην πράξη

Γίνονται τα "μάτια" των άλλων: Ό,τι αρχίζει εδώ, αλλάζει τον κόσμο!

Γιορτάζουμε και τιμάμε όλους εκείνους που προσφέρουν!

Όταν ο Άγιος Βασίλης περνάει μέσα από την καμινάδα… του νοσοκομείου!

 

Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν Δράσει: Η προσφορά είναι χαρά!"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ