Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων; Επιδημιολογική έρευνα από το ΕΛΜΕΠΑ

Newsroom
Newsroom

Αναρτήθηκε το πρώτο ερωτηματολόγιο - Σκοπός να απαντηθεί το ερώτημα "πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα που καταναλώνουμε"

Μια πολύ σημαντική επιδημιολογική έρευνα στον πληθυσμό υλοποιεί το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο με σκοπό να απαντηθεί το ερώτημα "πόσο ασφαλή είναι τελικά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε".

Το Τμήμα Γεωπονίας σχεδίασε την παρούσα έρευνα προκειμένου να μελετηθεί η συχνότητα και η ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων όπως τα γιγαρτόκαρπα (μήλα, αχλάδια), τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, κεράσια), τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια), η μπανάνα, η φράουλα και η πατάτα.

Στόχος είναι η διερεύνηση και ποσοτική εκτίμηση της έκθεσης τού ελληνικού πληθυσμού σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων μέσω της κατανάλωσης των συγκεκριμένων αγροδιατροφικών προϊόντων.

Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε ενήλικες και είναι το πρώτο μίας σειράς ερωτηματολογίων που θα διαμοιραστούν σε διαφορετικές εποχές τού έτους (2024-2025) μέσω της επίσημης εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSurvey).

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας η συμμετοχή στη διαδικασία είναι ανώνυμη και καταγράφονται μόνο οι απαντήσεις με στόχο την ομαδοποιμένη στατιστική επεξεργασία τους στην έρευνα της ασφάλειας τροφίμων.

Τα δεδομένα θα διατηρηθούν με ασφάλεια έως 4 έτη. Οι συμμετέχοντες μπορούν να διακόψουν τη διαδικασία σε οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, η συμπλήρωσή του κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για να απαντηθεί το ερώτημα της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Βρείτε εδώ το ερωτηματολόγιο

Φωτογραφία από HeVoLi via Pixabay

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ