Πόσοι τουρίστες επισκέφτηκαν φέτος την Κρήτη;

Newsroom
Newsroom

Φτάνει και ίσως ξεπεράσει τελικά σε αφίξεις τη χρονιά ρεκόρ του 2019 η Κρήτη φέτος, που κατάφερε μάλιστα να καλύψει τις απώλειες των 300.000 Ρώσων και Ουκρανών που απώλεσε αυτή τη σεζόν.

Με τις κρατήσεις του Οκτωβρίου να δείχνουν ότι κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, η Κρήτη, ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της χώρας ολοκληρώνει μια μάλλον εντυπωσιακή σεζόν από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών.

Η δραματική αύξηση στα κόστη της ενέργειας και των προϊόντων φέτος θα καθορίσει τον βαθμό της επιτυχίας της φετινής τουριστικής σεζόν, αφού οι τιμές των συμβολαίων που είχαν ορισθεί από πέρυσι ή ακόμα και πρόπερσι, παρέμειναν σταθερές. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κοστίσει διπλά τελικά στους ξενοδόχους, οι οποίοι όχι μόνο έχασαν την εκλεκτή πελατεία των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών, αλλά έφερε και απρόβλεπτες ανατιμήσεις, που τώρα «ροκανίζουν» τα κέρδη τους.

Η Κρήτη κατάφερε να αντικαταστήσει τους πάνω από 300.0000 επισκέπτες αυτών των δύο χωρών – που ήρθαν το 2019 - κυρίως από Ευρωπαίους και από τις κύριες αγορές, αναφέρει το news247.gr.

Δυνατός Σεπτέμβριος

Το Σεπτέμβριο που μόλις τέλειωσε, μέσω του διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου, επισκέφτηκαν την Κρήτη 543.074 τουρίστες από το εξωτερικό, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση της τάξεων του 1,31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και 23% έναντι του Σεπτεμβρίου πέρυσι. Οι αφίξεις των Γερμανών ξεπέρασαν τις 175.000 και ήταν η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Κρήτη, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς που ήταν 81.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 οι επισκέπτες από τη Γερμανία ήταν 144.000 το Σεπτέμβριο, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή ζήτηση που καταγράφηκε φέτος από τη χώρα. Οι Γάλλοι τουρίστες βρέθηκαν στην 3η θέση τον προηγούμενο μήνα με 45.000 αφίξεις και ακολούθησαν με μικρές διαφορές οι Πολωνοί, οι Ολλανδοί, οι Ισραηλινοί και οι Ελβετοί.

Τα στοιχεία Σεπτεμβρίου από το αεροδρόμιο των Χανίων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, όμως και εκεί αναμένεται αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, που οι αφίξεις εξωτερικού είχαν ανέλθει σε πάνω από 180.000.
 

Πόσοι τουρίστες έφτασαν στην Κρήτη από την αρχή της σεζόν

Συνολικά στην Κρήτη από την αρχή της σεζόν τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη έχουν αφιχθεί περίπου 4,1 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες και στα δύο διεθνή αεροδρόμια του νησιού (ο υπολογισμός του Σεπτέμβρη στα Χανιά είναι κατά προσέγγιση +-10%). Αν υπολογισθεί ότι οι αφίξεις του Οκτωβρίου, που εκτιμώνται ότι θα φτάσουν αυτές του 2019, θα ανέλθουν στις περίπου 400.000, τότε σίγουρα θα μιλάμε για μια σεζόν που ισοφαρίζει τη σεζόν ρεκόρ πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με το recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, το σύνολο των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό για τον Οκτώβριο και για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ανέρχονται σε περίπου 100.000 την εβδομάδα και για των Χανίων σε 23.000.

Κορυφαίος μήνας ο Ιούλιος

Ο Ιούλιος που μας πέρασε αναδεικνύεται ο καλύτερος μήνας της θερινής σεζόν του 2022, με τις συνολικές αφίξεις εξωτερικού να αγγίζουν τις 273.000 και κύρια αγορά τη Γερμανική. Ο δεύτερος καλύτερος μήνας ήταν ο Αύγουστος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο των Χανίων δείχνει να έχει ξεπεράσει ήδη το σύνολο των αφίξεων του 2019, που σημαίνει ότι θα καταγράψει νέο ρεκόρ στην ιστορία του.

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ