"Πρεμιέρα" ενός περίεργου ακαδημαϊκού έτους - Τι λέει ο Γ. Κοντάκης

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με τον Πρύτανη, θα εφαρμοστεί ένα υβριδικό - μικτό σύστημα, με εξ αποστάσεως αλλά και δια ζώσης μαθήματα.

Πρωτομηνιά και ... επίσημη πρεμιέρα την Πέμπτη για το ακαδημαϊκό έτος  και το μόνο σίγουρο - καθώς όλα είναι ρευστά λόγω της πανδημίας - είναι πως η φετινή εκπαιδευτική διαδικασία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που υπογραμμίζει και ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο ίδιος αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη την οποία συμμετείχε την Τρίτη, υπό τον  υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη.

Τα δύο κυρίαρχα και αλληλένδετα ζητούμενα είναι το πώς θα μείνει ασφαλής ο κόσμος και το πώς θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα Ιδρύματα, που αποτελεί και κυβερνητική βούληση.  Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η λειτουργία των ιδρυμάτων θα γίνει με απόλυτη ομαλότητα!  Ο κορωνοϊός κρατά και κινεί τα νήματα!

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα εφαρμοστεί ένα υβριδικό - μικτό σύστημα, με εξ αποστάσεως μαθήματα και δια ζώσης.

Σύμφωνα με τις κεντρικές και υπάρχουσες οδηγίες, έχει οριστεί  ότι ένα μάθημα που έχει πάνω από 50 εγγεγραμμένους θα γίνεται από απόσταση.  Τα εργαστήρια, λόγου χάρη, φαίνεται πως θα γίνουν κανονικά με τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τα όποια προβλήματα αναφύονται από  τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου και κάθε ιδρύματος, ελλείψει προσωπικού και αιθουσών σε αρκετές περιπτώσεις.

"Το προεδρείο των Πρυτάνεων θα ζητήσει από τον ΕΟΔΥ να μας ξεκαθαρίσει τους ισχύοντες κανόνες στις αίθουσες διδασκαλίας" υπογράμμισε ο κ. Κοντάκης.

 Κάποιες αίθουσες, δε, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα παραμείνουν κλειστές λόγω μη επαρκούς αερισμού, κι αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Υπάρχουν πάντως και ορισμένες... ανορθογραφίες. "Αυτή την ώρα όταν σε μία αίθουσα που χωρά 150 άτομα, εμείς βάζουμε για ασφάλεια 30 για τις εξετάσεις, είναι λίγο οξύμωρο την επόμενη μέρα που θα τελειώσουν οι εξετάσεις στον χώρο αυτό να βάζουμε 50 άτομα" παρατήρησε ο Πρύτανης. 

"Θα έπρεπε να υπήρχε μία άλλου είδους διευθέτηση" εν προκειμένω, επισήμανε, υπενθυμίζοντας πως "'εχουμε να διαχειριστούμε τα πράγματα, ανάλογα με τις κατευθύνσεις  και τους κανόνες που βάζει η Πολιτεία".

Ο κ. Κοντάκης έφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στους κινηματογράφους, όπου έχουμε μέχρι 65% πληρότητα και οι θεατές κάθονται με μία θέση κενή μεταξύ τους.

"Αν ίσχυε κάτι ανάλογο (και στα Πανεπιστήμια), θα ξέραμε τι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε" ανέφερε.

Ένα Υγειονομικό Πρωτόκολλο πιο ... κατοχυρωμένο ενδεχομένως να ήταν οι απάντηση στους προβληματισμούς των πρυτανικών αρχών.

Ο κ. Κοντάκης κάλεσε το Υπουργείο να δείξει μία παραπάνω ελαστικότητα, στη λογική του ότι "θα πρέπει να σεβαστεί κανείς και την αυτονομία των Ιδρυμάτων, να δέχεται τους αντικειμενικούς λόγους που κάποιο τμήμα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο 100% των υποχρεώσεων που ενδεχόμενα γεννά αυτή η εγκύκλιος, αυτή η απόφαση".

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο της πανδημίας και από το ευτυχές σενάριο της ανάσχεσης του δεύτερου κύματος.

Τα παράδοξα που μας περικυκλώνουν - στην καθημερινή μας ζωή- είναι μπόλικα, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης να εντοπίζει ένα (χαρακτηριστικό) από αυτά: "Ζητάμε από τους φοιτητές να μην συνωστίζονται, αλλά όταν μπαίνουν στα λεωφορεία να τηρούνται οι αποστάσεις;". 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ