Προβληματισμός Σενετάκη για την ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση

Προβληματισμός Σενετάκη για την ευρωπαϊκή πράσινη μετάβαση
Newsroom
Newsroom

Η ομιλία του βουλευτή με αφορμή τη συζήτηση για την ψήφιση του Κλιματικού Νόμου

Τον προβληματισμό του για τον τρόπο που η ΕΕ θα συνεχίσει την στρατηγική της πράσινης μετάβασης με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, κατέθεσε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης με αφορμή την συζήτηση για την ψήφιση του Κλιματικού νόμου.

Ο κ. Σενετάκης σημείωσε ότι “ακόμα και αν μέχρι το 2030 η Ευρώπη πετύχει να μειώσει κατά 55% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι το 2050, η επίδοση αυτή για την παγκόσμια μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα δεν σημαίνει κάτι παραπάνω από το 5 έως 8%”, προσθέτοντας ότι εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: 

“Ερωτήματα που προϋπήρχαν ως προβληματισμός για την ορθότητα της ενεργειακής στρατηγικής που ακολουθεί η Ευρώπη, και τώρα η ενεργειακή κρίση έχει αναδείξει.Ένα πρώτο ερώτημα είναι αν πραγματικά αξίζει το κόστος της μετάβασης που θα περάσει στις πλάτες των ευρωπαίων φορολογουμένων, όταν άλλες χώρες, στην ευρωπαϊκή γειτονιά (για να μην πάμε πιο μακριά) δεν ακολουθούν την ίδια διαδικασία και δεν υπηρετούν τον ίδιο στόχο; Η απάντηση είναι ναι. Αξίζει τώρα να επενδύσεις σε ΑΠΕ, ώστε στο μέλλον να κερδίσεις από τη δωρεάν και άφθονη πρώτη ύλη που λέγεται ήλιος και άνεμος”. 

Και συνέχισε με το δεύτερο ερώτημα:

“Μήπως ο τρόπος που θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις, στο τέλος μας δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις; Αν για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στηρίζονται σε πρώτες ύλες από τρίτες χώρες, τότε κινδυνεύουμε να βρεθούμε διπλά χαμένοι: Και να εξαρτήσουμε μια κορυφαία ευρωπαϊκή στρατηγική στις καλές προθέσεις τρίτων χωρών, οι οποίες όπως αποδεικνύεται δεν τις έχουν. 

Και το περιβάλλον να επιβαρύνεται καθώς, όπως αποδεικνύεται, οι χώρες αυτές δεν τηρούν τους ίδιους με τους ευρωπαϊκούς, αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.

Ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι αυτός ο προβληματισμός, δεν αφορά στο νομοσχέδιο το οποίο (πολύ σωστά) προβλέπει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, αλλά “στο σοβαρό ενδεχόμενο την ώρα που όλοι εμείς στην Ευρώπη θα μετράμε πόσο θα μειώνουμε τους ρύπους, άλλοι δίπλα μας να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα είτε με πολεμικές επιχειρήσεις, είτε με διαδικασίες εξόρυξης πρώτων υλών που δεν τηρούν περιβαλλοντικούς όρους. Ή ακόμα χειρότερα να ανταγωνίζονται τις οικονομίες μας με καύση φθηνών ορυκτών καυσίμων και ενίοτε να τις εκβιάζουν παίζοντας με τις τιμές τους κατά πως τις συμφέρει.”

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Σενετάκης επέκρινε ως “άφρονες” ευρωπαϊκές πολιτικές επιλογές που επέτρεψαν σε μια χώρα να κρατά την Ευρώπη ενεργειακά όμηρο και προέτρεψε να αναλάβει τώρα να αναλάβει την ευθύνη να αντιμετωπίσει όλους εκείνους που δεν νοιάζονται για το περιβάλλον.

Διαφορετικά, προειδοποίησε ότι “δεν θα καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες να επωμιστούν το όποιο κόστος για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους, όταν το θεωρούν αβέβαιο. Και θα επιτρέψουμε στους λαϊκιστές να τους πείσουν για λύσεις μαγικές που διαχρονικά αποδεικνύονται καταστροφικές”.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ