Προβληματίζονται οι αγρότες για τις εκκρεμότητες στην εξισωτική αποζημίωση

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Προβληματίζονται οι αγρότες για τις εκκρεμότητες στην εξισωτική αποζημίωση

Τα όποια προβλήματα θα λυθούν τους αμέσως επόμενους μήνες εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου

Του Αντώνη Παντινάκη

Με ανοιχτούς λογαριασμούς αποχαιρετά το 2020 τους παραγωγούς, δημιουργώντας ένα κλίμα προβληματισμού στις τάξεις τους.

Σήμερα, έκλεισε ο κύκλος των πληρωμών, με τους εναπομείναντες δικαιούχους να βρίσκουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία και αφορά ένα ποσό της τάξεως των 254 εκατομμυρίων ευρώ για όλη την ελληνική επικράτεια.

Απ’ τις 4 Δεκέμβρη χρειάστηκε για διαφορετικούς λόγους να περάσουν (ανά περιπτώσεις) από το ταμείο (αγροτοπεριβαλλοντικά, βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία). Μολαταύτα, υπάρχουν εκκρεμότητες.

Έγιναν συνεχείς πληρωμές, οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από τις 4 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν και μεγάλες και μικρές πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών. Τους έχει δημιουργήσει έναν προβληματισμό, θα λυθεί τους πρώτους μήνες του 2021” επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, προαναγγέλλοντας ωστόσο πως “από τον μήνα Φλεβάρη θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τα υπόλοιπα : 3% στη βασική ενίσχυση, 5% στο “πρασίνισμα”, 10% στη νεαρή ηλικία, και ένα ποσό της τάξεως του 1,5 % που πιστώνεται κάθε χρόνο και αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία”.

Εκτίμησή του, ότι όλα τα παραπάνω “θα αξιολογηθούν άμεσα από το Υπουργείο”, με το ξεψάχνισμα.... των οικονομικών στοιχείων και την ολοκλήρωση των οικονομικών ελέγχων.

Υπάρχουν κενά σε πάρα πολλές δηλώσεις και σε νεοεισερχόμενους παραγωγούς, αλλά και σε παραγωγούς παλαιότερους, όσον αφορά φορολογικά προβλήματα, όσον αφορά τον ΑΤΑΚ, όσον αφορά μη έγκυρες πληροφορίες και κάποιες ποινές που μπήκαν μέσα στο 2020” εξηγεί εν συνεχεία ο κ. Χιλετζάκης, τονίζοντας πως “η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου από αρχές του χρόνου θα έχει εξειδικευμένο προσωπικό για να φτιάξουμε όλα τα προβλήματα των παραγωγών που δεν πληρώθηκαν εγκαίρως στο σύνολο της δόσης του μήνα Δεκεμβρίου. Δηλαδή, εάν ένας παραγωγός δεν πληρώθηκε και του βγάζει πρόβλημα τον ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου) από την καρτέλα αγρότη, εμείς είμαστε σε θέση να του δώσουμε λύση. Θα του κάνουμε την περιβόητη αίτηση θεραπείας, και με αυτή την αίτηση στην επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρωθεί και θα ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή του για το 2020”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ