Προσχολική εκπαίδευση: Στενεύουν τα περιθώρια, παραμένει το αδιέξοδο

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Προσχολική εκπαίδευση: Στενεύουν τα περιθώρια, παραμένει το αδιέξοδο

Δέκα οι αίθουσες που ετοιμάζονται, καμία ενημέρωση για τις υπόλοιπες 22 - Πιθανή και η ανατροπή στον μέχρι τώρα σχεδιασμό

Του Αντώνη Παντινάκη

Διίστανται οι απόψεις σχετικά με την εφαρμογή ή μη της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Ηράκλειο (Δείτε ΕΔΩ), όπως διεφάνη και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Λότζια, μεταξύ εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και της Ένωσης Γονέων, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού και του αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Στην δημοτική αρχή δηλώνουν αποφασισμένοι “να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο”, με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νίκο Αγγελάκη – που παρέστη επίσης στην σημερινή συνάντηση - να διαμηνύει μέσω του Cretalive πως “ή θα βρούμε αίθουσες να στεγάσουμε τα παιδιά ή θα ζητήσουμε αναστολή”.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα κάτσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι την ερχόμενη Δευτέρα.


Οι δέκα αίθουσες του Δήμου και η έλλειψη ενημέρωσης από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ)

Η διαδικασία για τις δέκα αίθουσες που έχει αναλάβει να εγκαταστήσει ο Δήμος Ηρακλείου, προχωρά κανονικά: Στις 7 Αυγούστου θα ανοίξουν οι προσφορές από τους προμηθευτές, ενώ υπολογίζεται πως τέλη Αυγούστου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Από εκεί και πέρα και καλώς εχόντων των πραγμάτων, η όλη ιστορία θα τελεσφορήσει το αργότερο σε 45 ημέρες, ήτοι στα μέσα Οκτωβρίου.

Για τις υπόλοιπες 22 αίθουσες, “δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την ΚΤΥΠ” λένε στην Λότζια.

Η Πρωτοβάθμια ενημέρωσε τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα στείλει τη λίστα με τα σχολεία που έχουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες και θα αξιοποιηθούν – χρειάζονται οι ανάλογες μετασκευές και ο ανάλογος εξοπλισμός.

Αναφύονται όμως κι άλλα εμπόδια, λειτουργικής και παιδαγωγικής φύσεως (πού θα αυλίζονται αυτά τα παιδιά, σε ποιες τουαλέτες θα πηγαίνουν).

“Για να βρεθούν όμως οι αίθουσες, πρέπει να υπάρχει μία κατανόηση και μια συγκατάβαση και από τους διευθυντές των σχολείων, που θα τους ζητηθεί να δώσουν τον χώρο των πολλαπλών χρήσεων για να μπουν τα προνήπια. Κι όλα αυτά μέχρι να εγκατασταθούν οι αίθουσες, και οι δικές μας και της ΚΤΥΠ” εξηγεί ο κ. Αγγελάκης, επανερχόμενος στις πάγιες θέσεις του: “Ο Δήμος Ηρακλείου είναι αρμόδιος μόνο για να βρεθούν οι αίθουσες. Από την αρχή έχουμε πει ότι για τον Δήμο Ηρακλείου είναι ύστατη λύση η αναστολή. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο”.

Ανατροπή ( ; ) στον σχεδιασμό

Επιπρόσθετες ανάγκες ενδεχομένως να προκύψουν και με τα 275 παιδιά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας είναι κατατοπιστικός: “Εάν το Υπουργείο τούς δώσει αδειοδότηση για νηπιαγωγείο και παραμείνουν τα παιδιά στους ιδιωτικούς σταθμούς, κατ’ εξαίρεση για έναν χρόνο, εμείς παραμένουμε στον πρότερο σχεδιασμό μας που ήταν για 393 παιδιά. Εάν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει κι αυτά τα 275 παιδιά να τα στεγάσουμε. Άρα, χρειαζόμαστε κι άλλες αίθουσες”.

Για τα 393 παιδιά έχουν βρεθεί ήδη αίθουσες: Οκτώ από τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ και εννιά από την Πρωτοβάθμια.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ