Πρωτιά για το «παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Newsroom
Newsroom

Στο διαγωνισμό του ENISA "EU Awards" στην κατηγορία εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά Δημοτικού

Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό του ENISA "EU Awards" στην κατηγορία εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά Δημοτικού έλαβε το «παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Το «κυνήγι του θησαυρού» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που στόχο έχει την αφύπνιση παιδιών για θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Δημιουργήθηκε με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 και χρησιμοποιήθηκε ως βασικό εργαλείο μάθησης στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα για τον εορτασμό της Ημέρας.

Μπορείτε να δείτε την ελληνική έκδοση εδώ και την αγγλική έκδοση εδώ.

vraveio

Στην κατηγορία καλύτερο βίντεο προκρίθηκε το υλικό που είχε καταθέσει το Βέλγιο και η Σλοβενία. Το βίντεο του Βελγίου αναφέρεται στη σπουδαιότητα της χρήσης πιστοποίησης δυο παραγόντων (Two Factor Authentication -2FA) στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε και της Σλοβενίας αφυπνίζει για ενδεχόμενες απάτες μέσω διαδικτύου.

εικονα2

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο εδώ και εδώ.

Στην κατηγορία καλύτερου Infographic αναδείχθηκε το υλικό που κατέθεσε η Ιρλανδία. Περιέχει συμβουλές για το πως μπορεί ο χρήστης να ανακαλύψει ένα κακόβουλο email.

Μπορείτε να το δείτε εδώ:

εικονα3

Το υλικό το οποίο βραβεύτηκε στο διαγωνισμό του ENISA "EU Awards" θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και θα χρησιμοποιηθεί ως προωθητικό υλικό στην καμπάνια για τον εορτασμό του επερχόμενου μήνα Κυβερνοασφάλειας τον Οκτώβριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ