Πρώτο κουδούνι, ξανά, για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Δευτέρα

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Χαρά, από τη μία, προβληματισμός, από την άλλη, για τους εκπαιδευτικούς του Ηρακλείου.

Ήταν 9 Νοεμβρίου 2020 όταν μπήκε λουκέτο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα. Μετά από τρεις μήνες, λοιπόν, η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ και του Ηρακλείου συνοδεύεται από χαρά αλλά και αγωνία. Όλοι συμφωνούν ότι η τηλεκπαίδευση έχει κουράσει, δεν μπορεί να συγκριθεί με την δια ζώσης διδασκαλία ενώ οι έφηβοι έχουν μείνει κλεισμένοι στο σπίτι τους για περισσότερο διάστημα από όσο μπορούν να αντέξουν.

«Είμαστε καθόλα έτοιμοι»

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, αναφέρει στο Cretalive πως όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μαθητών την Δευτέρα. Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου έγινε τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων ενώ έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, όπως απολύμανση και καθαρισμός των χώρων. Τα αντισηπτικά και οι μάσκες είναι στις θέσεις τους, θα γίνει ό,τι προβλέπεται με τις απαραίτητες αποστάσεις και μέτρα, όπως ξεχωριστά διαλείμματα και το μάθημα της γυμναστικής με ομάδες μαθητών.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε μια ενημέρωση για τις οδηγίες που έχει δώσει ξανά ο ΕΟΔΥ για τη σωστή λειτουργία των σχολείων.

Ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρει πως η τηλεκπαίδευση είναι ένα μέσο ανάγκης για να ανταπεξέλθουμε στα δεδομένα της πανδημίας, δεν μπορεί να συγκριθεί με την επαφή και την εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη, όλοι προσπάθησαν να καλύψουν όσο το δυνατό καλύτερα την ύλη όλο αυτό το διάστημα. Χρειάστηκε, βέβαια, να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης στην οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Τα παιδιά είναι πολύ καλύτερο να επανέλθουν στο φυσικό τους χώρο, από εκπαιδευτική, παιδαγωγική αλλά και ψυχολογική άποψη», τονίζει ο κ. Καραγιαννίδης.

Αναφορικά με τα τεστ, αναφέρει πως η πλατφόρμα λειτουργεί, ραντεβού κλείνονται, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί και οι μεγάλοι μαθητές.

Ο κ. Καραγιαννίδης εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον θα αυξηθεί καθώς θα συνειδητοποιήσουν όλοι, όταν πια ανοίξουν τα σχολεία, ότι η πλατφόρμα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ανάμικτα συναισθήματα

 

«Από τη μία είμαι χαρούμενος που ανοίγουμε και από την άλλη είμαι επιφυλακτικός και φοβισμένος», αναφέρει ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Χάρης Κατσίδης. Ο ίδιος θεωρεί πως θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για λίγο διάστημα ακόμα για να δούμε την πορεία των κρουσμάτων.

Προβληματίζει το γεγονός ότι, όπως και στην πρωτοβάθμια, έρχονται στο Ηράκλειο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από άλλα μέρη της χώρας, ακόμα και «κόκκινες» περιοχές, χωρίς να έχουν κάνει τεστ. «Έτσι, δεν ξέρουμε με τι όρους ξεκινάμε και υπάρχει μεγάλη ανησυχία», αναφέρει.

"Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι πολλοί συνάδελφοι καθηγητές αισθάνονται προβληματισμένοι με την επανέναρξη καθώς πιστεύουν πως θα έπρεπε να έχουμε εμβολιαστεί όλοι οι εκπαιδευτικοί πριν το άνοιγμα των σχολείων",  συμπληρώνει.

Για την ύλη, τονίζει πως όλοι έκαναν το παν για να καλυφθεί μέσω τηλεκπαίδευσης και εκτιμά πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψή της.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ