Πρωτοπόρος η Κρήτη στην επεμβατική ακτινολογία

Newsroom
Newsroom

Ο καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΠαΓΝΗ Δημήτριος Τσέτης μιλά στο Cretalive.

"Η Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΠαΓΝΗ, είναι από τις πλέον αναπτυγμένες στη χώρα μας και η μοναδική στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, καλύπτοντας όλο το 24ωρο τακτικά και επείγοντα περιστατικά", αναφέρει στο Cretalive ο καθηγητής και διευθυντής της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΠαΓΝΗ Δημήτριος Τσέτης.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

 

Mε αφορμή την προεδρεία σας στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Ηράκλειο 26-28 Μαίου 2023 πείτε μας κ. Τσέτη ποιά είναι η προσφορά της επεμβατικής ακτινολογίας στη  σύγχρονη ιατρική;

   H Επεμβατική Ακτινολογία είναι ένας πρωτοποριακός τομέας της ιατρικής  που χρησιμοποιεί τις μοντέρνες απεικονιστικές μεθόδους (ακτινοσκόπηση, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ακόμα και τη μαγνητική τομογραφία), ώστε οι επεμβατικοί ακτινολόγοι να «δουν» μέσα στο σώμα του ασθενούς, να εντοπίσουν με ακρίβεια πού ακριβώς υπάρχει το πρόβλημα και να το θεραπεύσουν  μέσω μιας πολύ μικρής τομής 1-2 χιλιοστών (όσο η μύτη ενός μολυβιού) με τη βοήθεια ειδικών καθετήρων και βελονών χωρίς να ανοιχτεί με τομή το σώμα του ασθενούς. Οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία η ήπια καταστολή  και σπανιότερα με γενική αναισθησία. Το σημαντικό είναι ότι ο ασθενής συνήθως  παίρνει εξιτήριο την ίδια η μετά από  λίγες ημέρες από το νοσοκομείο, και  πάντως σε κάθε περίπτωση  η νοσηλεία διαρκεί πολύ λιγότερο από ένα ανοικτό χειρουργείο. Είναι επομένως αυτονόητο ότι οι επιπλοκές της θεραπείας αυτής είναι πολύ λιγότερες 

συνεδριο

Η επεμβατική ακτινολογία είναι μια καινούρια ειδικότητα;

    Όχι ακριβώς. Τα επιτεύγματα της ακτινολογίας στα μέσα της δεκαετίας του ’70 έδωσαν ώθηση στο συνδυασμό μη χειρουργικών τεχνικών με την ακτινολογική απεικόνιση. Οι επεμβατικοί ακτινολόγοι πρωτοπόρησαν στη μοντέρνα ιατρική με την επινόηση της αγγειοπλαστικής και την τοποθέτηση μεταλλικής ενδοπρόθεσης (στεντ) που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να ανοίξουν φραγμένες αρτηρίες των ποδιών, γλιτώνοντας ασθενείς από χειρουργικές επεμβάσεις ή ακρωτηριασμούς. Στη συνέχεια οι τεχνικές αυτές υιοθετήθηκαν από τους καρδιολόγους με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πασίγνωστο το μπαλονάκι και το stent που ανοίγουν τις στενωμένες αρτηρίες της καρδιάς.

Τι παθήσεις θεραπεύει ένας επεμβατικός ακτινολόγος;

   Θεραπεύουμε-με μη χειρουργικό τρόπο- ένα μεγάλο εύρος παθήσεων με χαρακτηριστικότερες:  α) τις αγγειακές παθήσεις, όπως διάνοιξη αποφραγμένων αρτηριών και φλεβών (π.χ  με μπαλονάκια και stents επαναιματώνουμε  τα διαβητικά πόδια με σοβαρή πιθανότητα να αποφύγουμε έτσι  τον ακρωτηριασμό) καθώς και ανευρύσματα οπουδήποτε στο σώμα δηλ. εγκεφαλικά, κοιλιακά θωρακικά κ.λ.π, β) τις αιμορραγίες πάσης φύσεως (εγκεφαλικές, από τραύμα-τροχαία, εντερικές, από αντιπηκτικά  κ.λ.π) με την εξειδικευμένη τεχνική του εμβολισμού  γ) τον καυτηριασμό κακοήθων όγκων (ήπατος, νεφρών, πνεύμονα, οστών), αλλά και καλοήθων παθήσεων όπως οι όζοι του θυρεοειδή και μυοσκελετικών παθήσεων. Επιπλέον με την τεχνική του εμβολισμού διαμέσου μικροσκοπικών καθετήρων  αντιμετωπίζονται μη-χειρουργικά και άλλες καλοήθεις παθήσεις όπως τα ινομυώματα της μήτρας, η υπερτροφία του προστάτη και η οστεοαρθρίτιδα.

Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει η Επεμβατική Ακτινολογία;

   Η σημαντικότερη πρόκληση της Επεμβατικής Ακτινολογίας παγκοσμίως είναι ότι δεν έχει  την αναγνωρισιμότητα που της αξίζει, καθώς είναι μια σχετικά νέα ειδικότητα που διαρκώς εξελίσσεται  - με αποτέλεσμα οι επεμβατικοί ακτινολόγοι να έχουν αφοσιωθεί στην διενέργεια και την έρευνα των πράγματι απαιτητικών εκλεπτυσμένων επεμβάσεων  που κάνουν, παραμελώντας ίσως την επικοινωνιακή αξιοποίηση της εργασίας τους η οποία -όπως τόνισα-,  διαρκώς αυξάνεται  σε όγκο και ποικιλία παθήσεων που θεραπεύουν. Σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο οι ασθενείς αλλά ακόμα και πολλοί συνάδελφοι ιατροί δεν γνωρίζουν πλήρως τα οφέλη αυτών των προηγμένων θεραπευτικών μεθόδων, οι οποίες -όπως κάθε καινοτομία στη ιατρική-, χρειάζονται χρόνο για να ενσωματωθούν στη γενικότερη ιατρική πρακτική και αποδοχή.

 Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Επεμβατική Ακτινολογία στη χώρα μας;

   Ως Ελληνες επεμβατικοί ακτινολόγοι, με αιχμή την  Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας, διατηρούμε ξεχωριστή θέση  σε διεθνές  επίπεδο καθώς έχουμε πολύ καλή εκπαίδευση, κεντρική συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και επιτροπές,  πλούσιο ερευνητικό έργο, ενώ είμαστε από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που έχουμε καταφέρει να θεσμοθετήσουμε  επίσημη 2ετή εξειδίκευση (Fellowship) στην Επεμβατική Ακτινολογία μετά την βασική ειδίκευση στην Ακτινοδιαγνωστική. 

Πού βρίσκεται σήμερα η Επεμβατική Ακτινολογία στην Κρήτη;

  Η Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΠΑΓΝΗ, είναι από τις πλέον αναπτυγμένες στη χώρα μας και η μοναδική στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, καλύπτοντας όλο το 24ωρο τακτικά και επείγοντα περιστατικά.  

  Oλες οι αγγειακές και ογκολογικές θεραπείες που προαναφέρθηκαν -και όχι μόνο- διενεργούνται εδώ και πολλά χρόνια στη Μονάδα μας χάρη στη συνεργασία με όλες τις κλινικές ειδικότητες που είναι γεγονός ότι στο ΠΑΓΝΗ αλλά και γενικότερα στην Κρήτη έχουν υψηλότατο επίπεδο και υιοθετούν κάθε μοντέρνα θεραπευτική προσέγγιση.

 Επιπλέον η Μονάδα πρωτοπορεί ερευνητικά μελετώντας και εισάγοντας νέες τεχνικές, εκπαιδεύει ειδικευόμενους, εξειδικευόμενους και τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ φιλοξενεί για θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση Ελληνες και ξένους ιατρούς πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων καθώς και Νοσηλευτές που επιζητούν μια περαιτέρω εξειδίκευση.

 Αξίζει να επισημανθεί ότι στη συνεχιζόμενη αυτή προσπάθεια υπάρχει διαχρονικά σημαντική υποστήριξη  από την Ιατρική Σχολή, τις διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ, και φυσικά της 7ης ΥΠΕ και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Υπάρχει κάποια πρόσφατη καινοτόμα θεραπεία που η Μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας  εισήγαγε στην Κρήτη?

   Αυτό που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει κάνει τη διαφορά στην περίθαλψη του Κρητικού ασθενή είναι η μη χειρουργική, επεμβατική αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων χάρη στην ενσωμάτωση στο δυναμικό της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας του εξειδικευμένου επεμβατικού νευροακτινολόγου του κ. Νικόλαου Νάση ο οποίος ήδη έχει σώσει τη ζωή σε αρκετούς συμπολίτες μας με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πείτε μας λίγα περισσότερα για την αυτή την αναίμακτη μέθοδο επεμβατικής αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων

   Αναφορικά με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η γρήγορη εντός περίπου 6 ωρών αναρρόφηση με καθετήρα του θρόμβου στις αρτηρίες του εγκεφάλου  μπορεί να διασώσει μεγάλο μέρος του εγκεφαλικού παρεγχύματος γλυτώνοντας τον ασθενή από μόνιμη  βαριά ημιπληγία-παράλυση.

   Όσο δε αφορά τις εγκεφαλικές αιμορραγίες από ρήξη ανευρυσμάτων του εγκεφάλου, αυτές αντιμετωπίζονται με την ειδική επεμβατική ακτινολογική μέθοδο του εμβολισμού η οποία αφορά το κλείσιμο-σφράγισμα του ανευρύσματος με ειδικά σπειράματα που απελευθερώνονται διαμέσου  καθετήρα, χωρίς ανοικτό χειρουργείο του εγκεφάλου.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες,  email: [email protected], τηλ. 2810392033

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ