Πρότυπο εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης η «Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης»

Newsroom
Newsroom

Περισσότερους από 128.000 πολίτες σε επισιτιστική ανασφάλεια στήριξαν πανελλαδικά το 2023 τα συνολικά επτά Παραρτήματα της Τράπεζας Τροφίμων (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Δράμας, Δυτικής Ελλάδας), με την προσφορά 2.148 τόνων τροφίμων, καλύπτοντας πληθυσμιακά άνω του 70% της χώρας.

Η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης-Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης, το έκτο Παράρτημα που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022, υπό την οργανωτική και διαχειριστική ευθύνη του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» διέθεσε το 2023 19.674 κιλά τροφίμων σε 3964 ωφελούμενους, επικοινωνώντας παράλληλα την αναγκαιότητα συνέχισης και στήριξης τέτοιων δράσεων από τους εμπλεκόμενους, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, υπέρ συμπολιτών που εξακολουθούν να στερούνται βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας Τροφίμων, η οποία ανήκει στην Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA), είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των ωφελούμενων στην Ελλάδα εμφανίζεται αυξημένος σχεδόν κατά 16.000, σε σχέση με το έτος 2022. Επίσης, σύμφωνα με τη Eurostat, ένας στους δέκα ανθρώπους στη χώρα μας αντιμετώπισε το 2022 επισιτιστική ανασφάλεια, στοιχείο που επιβεβαίωσε και έρευνα της Τράπεζας Τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 128.303 ωφελούμενους, πολυπληθέστερη ομάδα είναι τα παιδιά (41.748), ακολουθούν οι ηλικιωμένοι (31.431), τα ΑμεΑ (15.269) και οι μετανάστες (11.960). 

Η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης, υιοθετώντας τη φιλοσοφία του εγχειρήματος, εργάζεται άοκνα για την εξυπηρέτηση των στόχων που έχουν τεθεί: Να στηριχθούν άτομα που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της σπατάλης, της απόρριψης και της καταστροφής τροφίμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Με αφορμή τον απολογισμό για το 2023, η Πρόεδρος του «Συνδέσμου» Μαίρη Παχιαδάκη συγχαίρει τη Διοίκηση της Τράπεζας Τροφίμων-Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης, και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παναγή Βουρλούμη και τον Γενικό Δ/ντή Δημήτρη Νέντα, για το εξαιρετικό τους έργο, την αγαστή συνεργασία, την πολύπλευρη στήριξη και καθοδήγησή τους. Υπογραμμίζει, δε,  ότι πέραν των στόχων και των δράσεων του Φορέα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και κάθε μορφής κακοποίησης γυναικών και κοριτσιών, ο «Σύνδεσμος» βρίσκεται πάντα δίπλα στον δοκιμαζόμενο ΑΝΘΡΩΠΟ. Απευθύνει, παράλληλα, έκκληση σε εταιρείες, σούπερ μάρκετς, συνεταιρισμούς, παραγωγούς, λιανέμπορους κ.α. να ανταποκριθούν στο συνεχές κάλεσμα της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων ή με ελαττωματικές συσκευασίες, κατάλληλα προς κατανάλωση, που διανέμονται σε Ιδρύματα και συσσίτια, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πλεονάσματα των αγαθών τους. 

Η Διοίκηση και τα μέλη του «Συνδέσμου» νιώθουν ευγνωμοσύνη για τη δωρεάν στέγαση της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης σε χώρο που ευγενώς παραχωρήθηκε από τα ΣΜ «Χαλκιαδάκης», στην οδό Κάσου 3 στο Ηράκλειο, και για τη συνεχή στήριξη που προσφέρουν στη λειτουργία της.


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ