Ψυγεία και πλυντήρια, στα σκουπίδια που "αποκάλυψε" η πρόσφατη κακοκαιρία

Μήπως, τελικά, όλα αυτά που πετάμε στα ρέματα και αλλού, καταλήγουν με μία δυνατή βροχή στη θάλασσα;

Είναι ασύλληπτη η κατάσταση που «αποκάλυψε» η πρόσφατη κακοκαιρία σε ό,τι αφορά τους τόνους σκουπιδιών που κατέληξαν στις παραλίες του Ρεθύμνου. Κι αν το ανθρώπινο μάτι έβλεπε πραγματικά τόνους απορριμμάτων, το ανθρώπινο μυαλό είναι δύσκολο να διαχειριστεί το πραγματικό νούμερο.

Και αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε στο goodnet.gr ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου Δημήτρης Λελεδάκης, από τις παραλίες του δήμου, κυρίως από αυτή της πόλης, εκτιμάται ότι θα μαζευτούν περίπου 15 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών!

Είναι χαρακτηριστικό πως στον ΧΥΤΑ Αμαρίου αναμένεται να μεταφερθούν σκουπίδια από τις παραλίες ίσα με το ένα τρίτο της ετήσιας «χρήσης» που κάνει ο δήμος Ρεθύμνου, πράγμα που σημαίνει όχι απλά επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και ένα τεράστιο οικονομικό κόστος ύψους 350 χιλιάδων ευρώ περίπου μόνο για την εναπόθεση στον χώρο υγειονομικής ταφής. Σε αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζονται τα υπόλοιπα έξοδα, μεταφοράς και καυσίμων.

Ο κ. Λελεδάκης σημείωσε, μιλώντας στον Team FM, πως μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί 50 φορτηγά με σκουπίδια (κάθε φορτηγό έχει χωρητικότητα έξι τόνους) και περιμένουν άλλα 200. Κι όλα αυτά από την κεντρική παραλία της πόλης.

Σε αυτά θα προστεθούν τα σκουπίδια από τις παραλίες του Πλατανιά, του Αδελιανού Κάμπου και της Επισκοπής. Στην τελευταία ιδιώτης εργολάβος έχει ετοιμάσει για περισυλλογή σωρούς σκουπιδιών βάρους 100 τόνων περίπου.

«Επί 10 μέρες δουλεύουμε όλη μέρα για να καθαρίσουμε την παραλία. Δυστυχώς δεν κάνουν όλα τα μηχανήματα για την παραλία. Δουλεύουν δύο μηχανήματα και έχουν βγάλει 50 φορτηγά, που έχουν πάει στον ΧΥΤΑ Αμαρίου. Έχουν μαζευτεί σωροί σκουπιδιών γύρω στα 200 φορτηγά. Για να καταλάβετε τον όγκο για τον οποίο μιλάμε, το κάθε φορτηγό χωράει γύρω στους έξι τόνους. Το 1/3 των απορριμμάτων όλης της χρονιάς που πηγαίνουμε στο ΧΥΤΑ Αμαρίου έχει μαζευτεί στην παραλία. 15 χιλιάδες τόνους σκουπίδια. Έχουμε πάει περίπου 3 χιλιάδες τόνους και χρειάζεται ακόμα 10-12 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει πως ό,τι … μπορεί ο καθένας πετάει στο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λελεδάκης.

Τα συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας έχουν μαζέψει τα πάντα από τις παραλίες: πλαστικά, σακούλες, ρούχα, ξύλα μέχρι και ψυγεία, πλυντήρια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλα αυτά είναι όσα πετάμε όλοι εμείς στα ρέματα, που προφανώς πολύ εύκολα καταλήγουν σε μία δυνατή βροχή στη θάλασσα. Να θυμίσουμε, δε, πως ήδη πολλοί ιδιώτες είχαν φροντίσει να μαζέψουν τόνους ξύλων για τα τζάκια τους…

Το ευτύχημα είναι ότι μέσα σε αυτή την πολύ ζοφερή κατάσταση, μπόρεσε ο δήμος να κάνει άμεσο καθάρισμα και τα σκουπίδια να μην καταλήξουν στη θάλασσα ξανά ούτε να θαφτούν κάτω από την άμμο.

«Ο καθένας ό,τι δεν του χρειάζεται το πετάει στο ρέμα και το ρέμα σε μία μεγάλη βροχή θα τα φέρει στη θάλασσα. Η αγωνία μας τώρα είναι για να προστατεύσουμε τη θάλασσα και το περιβάλλον, τρέξαμε να τα μαζέψουμε. Ένα άλλο κακό που μπορούσε να συμβεί ήταν να τα σκεπάσει η θάλασσα και η άμμος, που το καλοκαίρι που θα καθαρίζαμε, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα.

Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια. Οι άνθρωποι που δουλεύουν και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια, δουλεύουν πολλές ώρες, παραπάνω από το ωράριο τους, με δική τους απόφαση».

ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΜΕ … 345 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ!

Η άλλη διάσταση του προβλήματος, πλην της περιβαλλοντικής, είναι το υψηλό κόστος της εναπόθεσης. Ο δήμος Ρεθύμνου πληρώνει 23 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που μεταφέρει στον ΧΥΤΑ Αμαρίου. Έτσι, στους 15 χιλ. τόνους το κόστος ανεβαίνει στις 345 χιλιάδες ευρώ!

«Όλα αυτά στην ουσία τα πληρώνουν οι δημότες, γιατί μην ξεχνάτε πως εκτός από τη χρήση του ΧΥΤΑ, υπάρχει συνολικά μεγάλο κόστος, μεταφορές, γερανός, τρακτέρ… Αν τα πάμε όλα στον ΧΥΤΑ, θα πρέπει να δώσουμε 345 χιλ. ευρώ».

Μετά το «χοντρικό» καθάρισμα που γίνεται από τα συνεργεία και τα μηχανήματα, τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαλογή σκουπιδιών μικρών με τα χέρια και στη συνέχεια θα γίνει το οριστικό λεπτομερές καθάρισμα, με τον κ. Λελεδάκη να διαβεβαιώνει:

«Μην στεναχωριούνται οι πολίτες. Η παραλία θα ξαναέρθει στην κατάσταση την προηγούμενη, απλώς χρειάζεται πολλή δουλειά. Και ατομική ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ