Ρ. Μπαντουβά στο Livetalks: Το όραμά μας για την ανακουφιστική φροντίδα χρειάζεται στέγη

Άμεση προτεραιότητα η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία Ημερήσιου Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Ηράκλειο

Με πραγματικό πάθος και προσήλωση στον στόχο της μίλησε στο Livetalks η πρόεδρος του Συλλόγου Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης «Ζαχαρίας Μπαντουβάς» κ. Ροσβίτα Μπαντουβά, επισημαίνοντας ότι πλέον στη χώρα μας, οι εξελίξεις στον τομέα της «ανακουφιστικής φροντίδας» μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές.

Όραμα, αλλά και ταυτόχρονα άμεση και επιτακτική προτεραιότητα του Συλλόγου, που βασίζεται στον εθελοντισμό είναι η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου στο Ηράκλειο, στον οποίο θα μπορεί να φιλοξενηθεί Ημερήσιο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας.

«Ψάχνουμε απελπισμένα έναν χώρο» επισήμανε η κ. Ροσβίτα Μπαντουβά τονίζοντας ότι ενέργειες έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή και έχουν ενεργοποιηθεί επίσης τοπικοί φορείς. «Και η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα», σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ανακουφιστικής Φροντίδας, περιγράφοντας ποιες είναι οι απαιτούμενες προδιαγραφές για έναν τέτοιο χώρο: «Χρειαζόμαστε έναν μικρό χώρο για τα γραφεία της διοίκησης που σήμερα στεγάζεται σε ένα πολύ μικρό γραφείο, ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, έναν χώρο όπου θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε τους ασθενείς για τις διάφορες δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν, όπως εργασιοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.λπ. και έναν χώρο στάθμευσης».

Τι είναι η ανακουφιστική φροντίδα

Όπως διευκρίνισε, ερωτηθείσα σχετικά η κ. Μπαντουβά η ανακούφιση του ανθρώπου από τον πόνο εντάσσεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ως τέτοιο αναγνωρίζεται τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην ουσία, η «ανακουφιστική φροντίδα» προσφέρει εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ασθενούς που πάσχει από την οποιαδήποτε απειλητική για τη ζωή του ασθένεια, είτε βρίσκεται σε κάποιο νοσοκομείο, είτε παραμένει στο σπίτι. «Γι’ αυτό» διευκρινίζει η κ. Μπαντουβά «ο βασικός σκοπός της πρέπει να γίνει γνωστός σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αλλά και στο ευρύ κοινό».

Στην Ελλάδα, η «ανακουφιστική φροντίδα» μολονότι έχει μακρά ιστορία δεν εξελίχθηκε στον βαθμό που προχώρησε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Πλέον όμως» σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου «Ζαχαρίας Μπαντουβάς» «μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θετικές εξελίξεις».

Ο στόχος του Συλλόγου της Κρήτης

«Αυτό που επιδιώκουμε» υπογραμμίζει η κ. Μπαντουβά «είναι να προσφέρουμε καλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Η ανακουφιστική φροντίδα είναι ολιστική. Δεν αφορά μόνο το σώμα τους, αλλά επίσης την ψυχή τους και τον νου τους. Και δεν αφορά μόνο τους ασθενείς τους ίδιους, αλλά και τα μέλη της οικογένειας τους. Γι’ αυτό θέλουμε να φτιάξουμε ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας με 6-10 μικρά studio όπου θα φιλοξενούνται οι ασθενείς με τις οικογένειές τους και εμείς θα τους προσφέρουμε αυτά που πρέπει».

Η συγκλονιστική εξομολόγηση

Συγκλονιστική ήταν η εξομολόγηση της κ. Μπαντουβά για το πώς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην ίδρυση του Συλλόγου Ανακουφιστικής Φροντίδας και κάτω από ποιες συνθήκες:

«Μάθαμε, όπως και πολλοί άλλοι τη φοβερή διάγνωση για τον γιο μας Ζαχαρία. Και γι’ αυτό ξέρω πάρα πολύ καλά πως νοιώθουν αυτοί που ακούνε την ίδια διάγνωση, που είναι μια πραγματική καταδίκη για όλα τα μέλη της οικογένειας. Εμείς, τότε, δεν είχαμε καμία υποστήριξη ούτε ψυχολογική ούτε τίποτα, και μόλις 10 μέρες πριν από τον θάνατο του Ζαχαρία μάθαμε ότι στην Αυστρία, και γενικά στην Ευρώπη, υπάρχει η ανακουφιστική φροντίδα. Λόγω της απουσίας αντίστοιχου φορέα στην Κρήτη, αποφάσισα να ιδρύσω τον μη κερδοσκοπικό αυτό σύλλογο. Όταν ανακοίνωσα στην κηδεία του Ζαχαρία ότι θα ιδρύσω τον Σύλλογο Ανακουφιστικής Φροντίδας, δεν ήξερα καλά – καλά τι ακριβώς είναι, πώς λειτουργεί και πώς θα το υλοποιήσω. Αυτό που ξέραμε, όμως, πολύ καλά ήταν ότι θέλαμε να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους που περνούσαν την ίδια περιπέτεια με μας».

Θετικές εξελίξεις

Για ποιους λόγους, όμως, η κ. Μπαντουβά διατείνεται ότι οι εξελίξεις για το μέλλον της «ανακουφιστικής φροντίδας» στην Ελλάδα είναι θετικές;

«Καταρχήν» σημειώνει «το Υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" έκανε δύο μελέτες. Μία μελέτη σκοπιμότητας που εξετάζει την ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας στην Ελλάδα και την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης. Από τη μελέτη σκοπιμότητας προκύπτει ότι έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα ετησίως στη χώρα μας. 15.000 ασθενείς χρειάζονται φροντίδα την ημέρα και περισσότεροι από το 95% χρειάζονται κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται συνολικά 300 ομάδες σαν τη δική μας και 500 κλίνες ασθενών σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στο εθνικό σχέδιο δράσης, αυτό έχει διάρκεια από φέτος έως και το 2025. Προβλέπει 500 επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευμένους ειδικά στην ανακουφιστική φροντίδα καθώς και εξειδικευμένες διεπιστημονικές ομάδες, 25 νοσοκομεία, 14 Κέντρα Ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας και 7 ξενώνες. Ήδη, λειτουργεί ο πρώτος από τους ξενώνες αυτούς στα Σπάτα, με οργάνωση υψηλής ποιότητας και πιστοποίηση ISO. Επισκεφθήκαμε τον χώρο την περασμένη εβδομάδα και ακριβώς αυτός ο χώρος είναι που αποτελεί το πρότυπό μας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας εξειδικευμένη ολιστική ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς και τις οικογένειες τους, όπως ακριβώς τα έχει καταφέρει η μονάδα των Σπάτων».

Πολύ θετική εξέλιξη, θεωρεί η κ. Μπαντουβά και το γεγονός ότι στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας αυτή τη στιγμή παρέχεται εκπαίδευση για την ανακουφιστική φροντίδα με αναγνωρισμένο δίπλωμα από το κράτος. Βεβαίως, πολύ μεγάλο ρόλο στο όλο εγχείρημα παίζει ο εθελοντισμός, που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της ανακουφιστικές φροντίδας. «Η προσφορά του εθελοντισμού, ωστόσο» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης «δεν είναι στην Ελλάδα τόσο ευρέως διαδεδομένη όσο στο εξωτερικό».

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί, ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Ροσβίτας Μπαντουβά. (Σ.σ.: Οι μελέτες σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και όχι του "Ιδρύματος Ωνάση", όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί)

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ