Σε αναζήτηση λύσεων για την "ανακούφιση" της εστίασης ο Δήμος Ηρακλείου

Σε αναζήτηση λύσεων για την "ανακούφιση" της εστίασης ο Δήμος Ηρακλείου

Σύσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου είχε η αντιδήμαρχος Οικονομικών

Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Λότζια η συνάντηση της Αντιδημάρχου Ηρακλείου Μαρίας Καναβάκη με εκπροσώπους της εστίασης, που εξακολουθεί να είναι από τους βαρύτερα πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού κλάδου. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο η απαλλαγή που είχαν οι επιχειρήσεις αυτές το 2020 θα ισχύσει  και τώρα που είναι κλειστές, προκειμένου δηλαδή να συνεχίσουν να μην καταλάβουν καθόλου τέλη κοινοχρήστων.  

Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν, αναζητούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες για να να διευθετηθεί αυτό το ζητημα, ενώ οι τοποθετήσεις της αντιδημάρχου Οικονομικών εκτιμάται ότι ικανοποίησαν τους εκπροσώπους τής εστίασης.

Άλλο ένα θέμα που τέθηκε είναι ότι, με δεδομένη τη μείωση για το 2021 του 50% από τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυαν υψηλότερες τιμές ζώνης, αν αυτό είναι κάτι που θα ισχύσει και του χρόνου
Η κ. Καναβάκη αρκέστηκε να απαντήσει πως "φέτος κάναμε ο,τι καλύτερο μπορούσαμε και όντως αναγνωρίστηκε από τον κλάδο  (με την οριζόντια μείωωση του 50%) και ότι  καλό θα ήταν - και μακάρι να ομαλοποιηθεί αυτή η ιστορία και να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα - να επανεξεταστεί με τα νέα δεδομένα εκείνης της περιόδου - προσωπικά εύχομαι να είναι ευχάριστα (τα δεδομένα) - τι μέλλει γενέσθαι. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς από τώρα να πούμε κάτι τέτοιο".

Η αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε πως εκείνη η συζήτηση θα είναι στο αντίστοιχο κλίμα του σήμερα. "Όπως όλα μέχρι τώρα έγιναν κατόπιν διαβούλευσης μαζί τους και πάντα καταλήγαμε στη βέλτιστη δυνατή λύση μετά από τη συνεργασία που έχουμε μαζί τους". Επομένως, οτιδήποτε νέο χρειαστεί "θα το δούμε από κοινού"

Καναβάκη εστίαση σύσκεψη

"Η κ. Καναβάκη μάς είπε ότι οι μήνες που είμαστε κλειστά για το 2020, για τεχνικούς λόγους θα συμψηφιστούν, δηλαδή θα αφαιρεθούν από το 2021. Συμφωνήσαμε, λύσαμε αυτό το πρόβλημα" είπε ο κ. Ιωάννης Μαδαριωτάκης, επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης.

Το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί τον κλάδο είναι το ύψος των τελών κοινοχρήστων χώρων.
"Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το θέτουμε και φωνάζουμε ότι η χρέωση για τα τέλη είναι υπέρογκη, εξωπραγματική, συγκρίνοντας με άλλες πόλεις με όμοια χαρακτηριστικά" ανέφερε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως "η υψηλή ζώνη εδώ στον Δήμο Ηρακλείου ήταν 168 ευρώ, ενώ η υψηλή ζώνη στα Χανιά ήταν 70!"

Σύμφωνα με τον κ. Μαδαριωτάκη, "η κ. Καναβάκη μας εξήγησε ότι η μείωση που έγινε, το 50% για το 2021, δεν είναι μία μείωση που έγινε λόγω του covid και της πανδημίας και το 2022 θα ξαναπάμε εκεί που ήμασταν. Μας εξήγησε κάτι που δεν είχαμε καταλάβει, ότι είναι μια μόνιμη μείωση. Μας είπε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις, γιατί με το 50% οριζόντια κάποιοι δρόμοι πάνε πολύ χαμηλά - το έκαναν συνειδητά λόγω του covid - για να βοηθήσουν τον κλάδο. Και θα επανέλθουν το 2022, να διορθώσουν όπου θεωρούν ότι είναι πολύ χαμηλά τα τέλη".

Μετά απ' όλα αυτά, ο κ. Μαδαριωτάκης δήλωσε ικανοποιημένος: "Ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη, την περιμέναμε εδώ και χρόνια!".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ