Σε βαρύ πένθος η γενική συνέλευση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Newsroom
Newsroom

«Ψυχρολουσία» η εκδίκαση των υποθέσεων στο δικαστήριο

Σε κλίμα πένθους, εξαιτίας του θανάτου του εργαζόμενου καθαριότητας στο δήμο Ηρακλείου ο οποίος έδινε μάχη επί τρεις μήνες για να κρατηθεί στη ζωή, σήμερα στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων της καθαριότητας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Επιπλέον, στον απόηχο της δικαστικής απόφασης της περασμένης Παρασκευής, η οποία δίνει παράταση στην ισχύ των συμβάσεων των εργαζομένων με προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου «καλούνται να πάρουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα νόμιμες αποφάσεις» ανέφερε ο στην ΕΡΤ ο ο Μιχάλης Καρασάββας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κι εκλεγμένος στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

Θυμίζουμε τις δραματικές εικόνες που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή μέσα και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου όπου «εργαζόμενοι των 500 ευρώ έκλαιγαν αφού βρίσκονται σε ομηρία τόσα χρόνια» όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Βέβαια, ο πρόεδρος των εργαζομένων αναγνώρισε ότι «ζήτημα είναι πολιτικό και έχει να κάνει με την κυβέρνηση. Σίγουρα την Παρασκευή υποστήκαμε ψυχρολουσία. Το θέμα είναι πολιτικό και δεν μπορεί να δώσει λύση ο δικαστής. Σήμερα όμως οι νομικοί θα μας ενημερώσουν ώστε να αποφασίσουμε για το τί μέλλει γενέσθαι».

Στη γενική συνέλευση, λοιπόν, κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων δήμου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Περιφερειακών δήμων Ηρακλείου καθώς και ο Σύλλογος Περιφέρειας Κρήτης νομού Ηρακλείου και βέβαια εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου. Επίσης, έχουν κληθεί να συμμετέχουν και βουλευτές του νομού Ηρακλείου.

Με το μήνυμα «Δε φοβόμαστε, σεβόμαστε» ο Μιχάλης Καρασάββας καλεί σε γενική συμμετοχή καθώς, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, ο νέος νόμος Χατζηδάκη απαγορεύει να γίνει απεργία χωρίς την έγκριση συλλογικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της Κυριακής (26/3) γίνεται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων στο δήμο Ηρακλείου όμως στη συνέλευση θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά οι εργαζόμενοι ή εάν θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση με κατάληψη της μάντρας όπου βρίσκονται τα απορριμματοφόρα του δήμου Ηρακλείου. 

Αποκομιδή κάθε 2-3 μέρες, αν απολυθούν συμβασιούχοι

Στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου εργάζονται 200 άτομα ως συμβασιούχοι σε σύνολο 450 εργαζομένων. Ως εκ τούτου εύκολα συμπεραίνει κανείς πως αν οι 200 συμβασιούχοι χάσουν την εργασία τους θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

«Αν απολυθούν οι συμβασιούχοι η αποκομιδή στις γειτονιές θα γίνεται κάθε δυο με τρεις ημέρες» δήλωσε ο Μιχάλης Καρασάββας ενώ «για οδοκαθαρισμό δεν το συζητάμε καθόλου». 

Να σημειωθεί ότι το προσωπικό και το Διοικητικό Συμβούλιο των Εργαζομένων Καθαριότητας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου τους, του άτυχου Σταύρου, ο οποίος έδωσε γενναία μάχη επί τρεις μήνες στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ωστόσο τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. 

«Τα τελευταία 8,5 χρόνια πανελλαδικά 66 εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν σκοτωθεί σε εργατικά δυστυχήματα ενώ 3 εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν χάσει τη ζωής τους, από το 2016 ως σήμερα, μόνο στο Ηράκλειο» κατέληξε ο κ. Καρασάββας.

 

Δείτε επίσης:

Μένουν στις θέσεις τους μέχρι νεοτέρας

Θρήνος για τον εργαζόμενο καθαριότητας- "Πάλεψε" για πάνω από τρεις μήνες

Εν αναμονή της απόφασης για το εργασιακό τους μέλλον εκατοντάδες συμβασιούχοι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ