Μένουν στις θέσεις τους μέχρι νεοτέρας...

Newsroom
Newsroom

Οι συμβασιούχοι στους Δήμους και την Περιφέρεια δεν απολύονται αλλά παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές - Σε έναν με δύο μήνες αναμένεται, όμως, η οριστική απόφαση

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη


Παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές, οι συμβασιούχοι στους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, μέχρι νεοτέρας, και δεν απολύεται κανείς.

Οι συμβασιούχοι που περίμεναν με αγωνία το τι θα γίνει την Παρασκευή με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, δεν απολύονται και θα πρέπει να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα για να αποδείξουν όσα υποστηρίζουν, έως την 1η Απριλίου.

Η οριστική απόφαση αναμένεται τον επόμενο ένα - ίσως και δύο - μήνες. Πάντως, μετά τις άγιες ημέρες του Πάσχα...

Το κλίμα πάντως από νωρίς, μέσα αλλά και έξω από το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, ήταν εκρηκτικό!

Εκατοντάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν, περιμένοντας την απόφαση.

Μάλιστα, κάποιοι από τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας, με την αγωνία "ζωγραφισμένη" στα πρόσωπά τους, προειδοποίησαν σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και με κατάληψη με τα απορριμματοφόρα τους!

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου, στη διάρκεια των καταθέσεων, ρώτησε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά, γιατί ο Δήμος δεν προχώρησε σε προσλήψεις τόσο καιρό.

Εκείνος απάντησε ότι το 2019 βγήκε σχετική προκήρυξη με τον όρο να έχουν απολυτήριο γυμνασίου όσοι ενδιαφέρονταν.

Ωστόσο, δε βρέθηκαν τόσοι υποψήφιοι κι έτσι η διαδικασία δεν προχώρησε όπως είπε.

Τόνισε πάντως πως οι συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προειδοποίησε ότι εάν δεν παραμείνουν στις θέσεις τους και δεν γίνουν μόνιμες προσλήψεις, το καλοκαίρι τα σκουπίδια θα σχηματίσουν "βουνά" στο τουριστικό Ηράκλειο...

Η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη σε δήλωσή της για το λόγο για τον οποίο δεν έγιναν προσλήψεις το προηγούμενο διάστημα, παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις στους ΟΤΑ ενώ ήδη διανύουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο κατά την οποία δεν γίνονται προσλήψεις. Όπως είπε η Αντιδήμαρχος, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι να υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή. 

Να σημειωθεί ότι αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι βρέθηκαν από νωρίς στο δικαστήριο προκειμένου να στηρίξουν τους συναδέλφους τους.

Στο πλευρό των συμβασιούχων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Να δοθεί άμεσα πολιτική λύση για να μην καταρρεύσουν κρίσιμοι τομείς λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, ζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στο πλευρό των συμβασιούχων σήμερα.

Όπως σημειώνεται σε δήλωση του γραφείου του βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη:

"Στα Δικαστήρια Ηρακλείου, στο πλευρό εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζομένων Δήμων του νομού Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης, βρέθηκαν για μια ακόμη φορά ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Πρόκειται για μια ακόμη δικαστική μάχη των συμβασιούχων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Αυτοδιοίκησης σε διάφορους τομείς (καθαριότητα, πράσινο, τεχνικά έργα, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, οικονομικές υπηρεσίες, κ.α.) και αγωνίζονται για το αυτονόητο: Την μονιμοποίησή τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Αυτοδιοίκησης γι’ αυτό και απαιτείται πολιτική λύση σε κεντρικό επίπεδο. Λύση που, όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει με αποτέλεσμα να καθυστερεί σκόπιμα και να διατηρεί σε καθεστώς ομηρείας χιλιάδες συμβασιούχους σε όλη τη χώρα.

Επισήμαναν επίσης ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταθέσει σχετική πρόταση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων μέσω σχετικής προκήρυξης.

Τόνισαν τέλος ότι η ενδεχόμενη απομάκρυνση των συγκεκριμένων εργαζομένων από την εργασία τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση, επί της ουσίας, πολλών κρίσιμων υπηρεσιών και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το σύνολο της κοινωνίας".

Το ΚΚΕ

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Νικολέττα Χριστοδουλουπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου παρευρέθηκε σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου για να στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργαζομένων των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης που παλεύουν για να μείνουν στη δουλειά τους. 

Στη συγκέντρωση παρευρεθήκαν επίσης οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΚΚΕ Σοφίου Βαγγέλης, Δουλουφάκης Δημήτρης και Σφακιανάκης Μιχάλης.

Όπως τονίζεται:

"Με αφορμή τη συγκέντρωση των εργαζομένων ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργαζομένων των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως και πολλοί άλλοι από διαφορετικούς κλάδους, βιώνουν χρόνια τώρα το μαρτύριο της εργασιακής ομηρίας, με την απειλή της απόλυσης να πλανάται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, στα πλαίσια της πολιτικής των ελαστικών σχέσεων εργασίας των κυβερνήσεων – ΕΕ,  προκειμένου να εξασφαλίζουν ακόμα πιο «φτηνούς» εργαζόμενους. Αποψιλώνονται οι υπηρεσίες χωρίς την αναπλήρωση με μόνιμο προσωπικό, που καταλήγει σε παράδοση κρίσιμων τομέων των δήμων σε ιδιώτες και εργολάβους.  

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό. Εκτός από τις συνέπειες στη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα στις σημερινές πιεστικές συνθήκες της ακρίβειας και της φτώχειας. 

Καμία από τις Κυβερνήσεις, σημερινή και παλαιότερες, δεν έλυσαν το πρόβλημα. Απεναντίας αναπαράγουν τα γνωστά τετριμμένα και αναχρονιστικά επιχειρήματα περί απαγορευτικών κοινοτικών οδηγιών, Π.Δ. και Συνταγματικών επιταγών, τα οποία οι ίδιοι (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έφτιαξαν και εφάρμοσαν, αποδεκατίζοντας και αποψιλώνοντας τις υπηρεσίες από προσωπικό, χωρίς να το αναπληρώνουν με μόνιμο.

Είναι, δε, πρόκληση πρόσφατη πρόταση νόμου – κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία μητρώου συμβασιούχων που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά διαιωνίζει και νομιμοποιεί αυτήν την απαράδεκτη ομηρία.

Η πρόταση του ΚΚΕ για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, συνάντησε την κυνική και ωμή άρνηση της κυβέρνησης. Το ίδιο όλοι τους, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν κατά τη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος πριν 3 χρόνια, την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή του άρθρου 103, επιτρέποντας την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του, πως οι υπηρεσίες των δήμων πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Τάσσεται υπέρ της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες των δήμων Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, όπως και πανελλαδικά, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και για παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το εύλογο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η παραπάνω διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την μισοδουλειά και τη χαμοζωή. Απαιτείται διαρκής αγώνας, μέχρι την τελική δικαίωση, μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, με τη μαζικοποίηση των σωματείων τους. 

Παράλληλα πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους που είναι όλα αυτά τα κόμματα, οι Κυβερνήσεις τους, η πολιτική της ΕΕ που έχουν τεράστια ευθύνη για την ομηρία τους. Η τιμωρία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για την τελική δικαίωσή τους».

 

Ανακοίνωση στήριξης από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου βρέθηκε απο την πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους – συμβασιούχους της καθαριότητας στη μάντρα του δήμου Ηρακλείου, που πήραν την υπόθεση στα χέρια τους για να βγουν από την ομηρία που τους έχουν καταδικάσει Κυβερνήσεις και Δημοτική αρχή, παλεύοντας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πληρη διακαιώματα.

Παράλληλα κατγγέλουμε την πραγματικά απαράδεκτη και ντροπιαστική  στάση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου. Από τη μία να δηλώνει δημόσια ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πίσω από την πλάτη τους, να στέλνει τους νομικούς της συμβούλους στο δικαστήριο και να αρνούνται την στήριξη των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι για να παραμείνουν στην εργασία τους.

ενωση ιδιωτικών υπαλληλων

Καλούμε κάθε Ηρακλειώτη, κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο που παλεύει καθημερινά με την ανασφάλεια για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα, να κάνει τον αγώνα των εργαζομένων στη μάντρα του Δήμου, δικό του αγώνα! Να τον στηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο. Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς του Νομού μας να κάνουν το ίδιο και να δείξουν την αλλυλεγγύη τους.

Απαίτούμε: Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, τόσο στην καθαριότητα όσο και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και την μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου, σε αορίστου.

 

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Νομού Ηρακλείου στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων – συμβασιούχων της καθαριότητας στην μάντρα του δήμου Ηρακλείου και αντιπροσωπεία της διοίκησης του βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα τους. Η ομηρία που του έχουν καταδικάσει Κυβερνήσεις και Δημοτική Αρχή πρέπει να σταματήσει. Οι εργαζόμενοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.
Καταγγέλλουμε επίσης, τον απαράδεκτο εμπαιγμό της Δημοτικής Αρχής που από τη μια δηλώνει πως οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και από την άλλη με τους νομικούς της συμβούλους αρνείται να στηρίξει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι για να μη χάσουν τις δουλειές τους.
Ταυτόχρονα καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου, κάθε δημότη, κάθε άνθρωπο του μόχθου να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη μάντρα του Δήμου και παράλληλα να οργανωθεί περαιτέρω για να απαντήσει μαζικά και αγωνιστικά στην καθημερινή ανασφάλεια που βιώνουμε όλοι μας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΤΡΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Μόνιμη  και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Απορρίφθηκε το αίτημα για αναβολή των ασφαλιστικών μέτρων από τους συμβασιούχους - Κανονικά η εκδίκαση

Νέα δεδομένα ενόψει της δίκης για τις δουλειές των συμβασιούχων

Στον "αέρα" 650 συμβασιούχοι στο Δήμο Ηρακλείου

Στο πλευρό των συμβασιούχων η Μαρία Καναβάκη- Τι απαντά στο δημοσίευμα του cretalive

Στηρίζουν τους συμβασιούχους στον δίκαιο αγώνα τους

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ