Σε δεινή θέση οι αγρότες της Μεσαράς λόγω της πανδημίας

Σε δεινή θέση οι αγρότες της Μεσαράς λόγω της πανδημίας

"Οι αγρότες της Μεσαράς είναι σε δεινή θέση και δίνουν αγώνα επιβίωσης" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου

Αναλυτικά: 

Η πανδημία έχει γονατίσει τον βιοπαλαιστή αγρότη κηπευτικών, που μένει χωρίς προστασία! Η τιμή της ντομάτας στις γιορτές δεν ξεπέρασε τα 40 λεπτά/κιλό. Το ίδιο συνέβη με τα αγγούρια, μέχρι και πριν 2 μήνες από τις γιορτές, που κυμαίνονταν στα 25 λεπτά/κιλό. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η πιπεριά, που παρόλο που εξάγεται, ο μέσος όρος της τιμής της είναι 70 λεπτά/κιλό, που αγγίζει το κόστος! Οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κλπ.), κάνουν την επιβίωσή μας ακόμη δυσκολότερη. Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δρόμους με διόδια, χωρίς υπαλλήλους και σε περίοδο που η κίνηση είναι περιορισμένη και τα έξοδα συντήρησης μειωμένα, απολαμβάνουν εγγυημένα κέρδη! Χρηματοδοτήσεις με τη «σέσουλα» σε βιομηχάνους που και μέσα στην πανδημία είχαν τεράστια κέρδη!

Η κοροϊδία συνεχίζεται σε βάρος μας, με την ενίσχυση/δανειοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου μόνο ένα μέρος των αγροτών εντάχθηκε. Πρόκειται για πρωτοφανή αδικία, που οδήγησε στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών. Επιπλέον τα κριτήρια (μείωση 20% του φετινού τζίρου σε σχέση με τον τζίρο αναφοράς) που τέθηκαν για την επιστρεπτέα, οδήγησαν σε άδικους αποκλεισμούς αγροτών, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη παράμετροι όπως ο πολύ χαμηλός τζίρος αναφοράς λόγω φυσικών καταστροφών.

Για να κερδίσουμε έστω και κάτι χρειάζεται όλοι μαζί να παλέψουμε οργανωμένα. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια γιατί έχουν να κάνουν με την επιβίωσή μας! Ζητάμε από το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου να υιοθετήσει τα αιτήματά μας, να πάρει πρωτοβουλίες αγώνα! Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού να στηρίξει πολιτικά τα αιτήματά μας! Διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

  • Έστω και τώρα, να αρθεί η αδικία και να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας όλοι οι αγρότες με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και να προβλεφθεί η ένταξη όλων σε αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.
  • Κάλυψη των ζημιών των παραγωγών λαϊκών αγορών που τα προϊόντα τους έμειναν αδιάθετα λόγω των περιοριστικών μέτρων.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κρατική χρηματοδότηση για όσο διάστημα διαρκεί το «lockdown».
  • Απαγόρευση εισαγωγών στα κηπευτικά που οι ίδιοι παράγουμε που είναι μέτρο για να «πέσουν» οι τιμές των ντόπιων στα τάρταρα.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα/εφόδια/είδη συσκευασίας. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ).
Στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Τυμπακίου με τις απαραίτητες ειδικότητες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, την αντιμετώπιση καθημερινών εργατικών ατυχημάτων σε αγροτικές εργασίες, με λειτουργία σε 24ωρη βάση

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ