Σε θολό τοπίο οι εγγραφές των προνηπίων

Σε θολό τοπίο οι εγγραφές των προνηπίων

Ε γγραφές στα... “τυφλά” κάνουν οι γονείς των προνηπίων στον Δήμο Ηρακλείου, αφού κανείς δεν τους διασφαλίζει ότι τα παιδιά τους θα έχουν μία θέση στο δημόσιο νηπιαγωγείο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Δήμος τρέχει και δε φτάνει, το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του, έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης φέτος εφαρμόζεται σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της χώρας και οι γονείς... τραβούν τα μαλλιά τους.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου θυμίζει τον Μέγα Αλέξανδρο που προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό, αφού, όπως έχει γράψει η εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, πολύ απλά περισσεύουν περίπου 500 με 600 παιδιά.

Η θετική εξέλιξη, που δε λύνει όμως το πρόβλημα, είναι ότι ο διαγωνισμός από τις Κτιριακές Υποδομές για τις 22 αίθουσες που χρειάζεται ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι στον “αέρα” την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαΐου, εκτιμάται ότι ο ανάδοχος θα βγει περίπου δέκα ημέρες αργότερα και υπολογίζεται πως στα μέσα Ιουνίου θα αρχίσουν οι εργασίες.

Όμως, οι αίθουσες δεν θα είναι έτοιμες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να ξεκινήσουν και τα παιδιά να είναι άστεγα.

Μία λύση θα ήταν, σύμφωνα με τον Δήμο, να ανασταλεί το μέτρο για την ερχόμενη σχολική χρονιά, όπως είχε γίνει πέρυσι για τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Όμως, οι εγγραφές ήδη “τρέχουν” από τις 15 του μήνα και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς, οι οποίοι πια δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέσω ΕΣΠΑ μία θέση στους παιδικούς σταθμούς.

Για αυτό το λόγο, ο Δήμος θεωρεί πως, αν το μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει, θα χρειαστεί να εξυπηρετήσουν τα παιδιά οι παιδικοί σταθμοί κατ’ εξαίρεση. Σημειώνεται πως για τις υπόλοιπες εννέα αίθουσες που απαιτούνται, δόθηκε το “πράσινο φως”, ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι ο Δήμος θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος”, κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” πως από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί είχαν επισημάνει σε διάφορες χρονικές περιόδους στον Δήμο Ηρακλείου πως για να εφαρμοστεί το μέτρο πρέπει να γίνει μία σειρά ενεργειών.

Είναι δεδομένο το πρόβλημα σχολικής στέγης, ιδιαίτερα στην πόλη. Τώρα, με τις εγγραφές να “τρέχουν”, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στους γονείς και τα νηπιαγωγεία. Η Διεύθυνση θα πρέπει να προχωρήσει σε καταμερισμό των παιδιών ως τις 15 Ιουνίου, χωρίς να γνωρίζει πόσες αίθουσες, τελικά θα έχει στη διάθεσή της. “Βαδίζουμε στο άγνωστο” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

Αναφέρει πως υπήρξε κωλυσιεργία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Δήμο Μαλεβιζίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ