Σε τροχιά υλοποίησης νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στο Παλαίκαστρο

Newsroom
Newsroom

Το ιστορικό της Ε.Ε.Λ Παλαικάστρου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Παλαίκαστρου Σητείας. Όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σητείας Θοδωρής Πετρουλάκης, η ανάθεση της μελέτης έγινε επί ημερών του - το 2013 - όταν αντιπρόεδρος ήταν ο Μ.Φουντοραδάκης, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε και τελικά εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2019, επί δημαρχίας Θ.Πατεράκη.

Πετρουλακης Θοδωρής Προεδρος ΔΕΥΑ ΣΗΤΕΙΑΣ 2011-2014
Ο Θοδωρής Πετρουλάκης διετέλεσε Πρόεδρος της ΔΕΥΑ ΣΗΤΕΙΑΣ από 2011 ως το 2014Το ιστορικό της Ε.Ε.Λ Παλαικάστρου

H Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Παλαικάστρου κατασκευάστηκε μετά από μελέτη της ΤΥΔΚ Λασιθίου, κατά τα έτη 1992-1993, σε έκταση που βρίσκεται στα νότια του Παλαικάστρου. Η μονάδα λειτούργησε από τότε μέχρι το 1998 από την Κοινότητα Παλαίκαστρου. Από το 1999 υπεύθυνος για τη λειτουργία και συντήρηση ήταν ο Δήμος Ιτάνου, όπου εντάχθηκε ο οικισμός του Παλαίκαστρου με το σχέδιο «Ι.Καποδίστριας», ενώ σήμερα μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» η περιοχή αποτελεί τμήμα του Δήμου Σητείας και αρμόδια για τη λειτουργία της Ε.Ε.Λ. Παλαικάστρου είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Σητείας. H Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Παλαικάστρου εξυπηρετεί τις ανάγκες των οικισμών Παλαικάστρου και Αγκαθιά. 

Κατά την παρούσα φάση κατασκευάζεται νέα, σύγχρονη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, σε γήπεδο δίπλα σε αυτό της υφιστάμενης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής (πέραν αυτής που ήδη εξυπηρετείται), συμπεριλαμβανομένης της παραλιακής περιοχής του Κουρεμένου και της Βίγλας στα βόρεια. Με τη νέα Ε.Ε.Λ. θα καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ παράλληλα υιοθετούνται τεχνολογίες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενεργειακές ανάγκες και επιπλέον λόγω του υψηλού βαθμού επεξεργασίας των λυμάτων δίνεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου νερού σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ