ΚΡΗΤΗ
Σήμα κινδύνου για τη «μάστιγα»: το 5ο παράνομο αποστακτήριο εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ στο Ηράκλειο τον τελευταίο 1,5 χρόνο
Δεν είναι μόνο θέμα λαθρεμπορίου, είναι και ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μέλη οικογένειας είναι οι συλληφθέντες στην υπόθεση του παράνομου αποστακτήριου που εντόπισαν στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Πρόκειται για τρία αδέρφια, ενώ κατηγορούμενος στη δικογραφία είναι και ο πατέρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κακουργηματική δίωξη για λαθρεμπόριο και πήραν προθεσμία να απολογηθούν ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου αύριο Δευτέρα και την Τετάρτη αντίστοιχα.
Αστυνομικοί τους εντόπισαν επί τω έργω, αν και την περίοδο αυτή απαγορεύεται ρητώς η διαδικασία της απόσταξης και δεν εκδίδεται σχετική άδεια από τις Τελωνειακές Αρχές.
Εκτιμάται-αυτές είναι τουλάχιστον οι εικασίες των αστυνομικών-ότι η ποσότητα ή το μεγαλύτερο μέρος αυτής, προορίζονταν για κατανάλωση στην τοπική αγορά. Φέρεται μάλιστα η μεταφορά του παράνομου προϊοντος να γίνονταν με ασκούς που εξωτερικά είχαν ένδειξη που παρέπεμπε στη μεταφορά οίνου.
Το όλο θέμα της παράνομης απόστασης έχει εξελιχθεί σε μάστιγα αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο στο Ηράκλειο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ΕΛ.ΑΣ έχει εντοπίσει πέντε παράνομα αποστακτήρια και έχει κατασχέσει τεράστιες ποσότητες, με το Τμήμα Οργανωμένου να εντατικοποιεί τις έρευνες και τους ελέγχους.
Δεν είναι μόνο θέμα φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου. Αυτό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρώπινη υγεία καθώς, όπως υπογραμμίζεται με βάση σχετικές μελέτες, η κατανάλωση τέτοιων διαλυμάτων με χημικά συστατικά έχουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στην υγεία των ματιών και των πνευμόνων.
Σε όσα παράνομα αποστακτήρια έχουν εντοπιστεί, περιγράφονται εικόνες και συνθήκες που παραπέμπουν σε «βόμβα» σε επίπεδο θεμάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτά που διακινούνται παράνομα, είχαν σχολιάσει στο παρελθόν αστυνομικοί, είναι «θάνατος».
Πριν μερικούς μήνες, ο Παναγιώτης Κουκουλομάτης, επικεφαλής του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ) για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π). εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
“Νερό, ζάχαρη και μαγιά είναι οι πρώτες ύλες για τα νοθευμένα ποτά… Δηλητήρια δηλαδή” τόνισε ο Πρόεδρος Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, αναδεικνύοντας το μείζον ζήτημα που προκύπτει για τη δημόσια υγεία, ειδικά εν όψει και της θερινής σεζόν.
Όπως μάλιστα έχει εκτιμήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπολογίζει επιδημίες δηλητηρίασης από νοθευμένο αλκοόλ εμφανίζονται συχνά σε τουριστικούς προορισμούς, όπου ενθαρρύνεται η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.
Επίσης, με βάση ειδικούς, συνήθη χρησιμοποιούμενα υποκατάστατα αιθανόλης περιλαμβάνουν χημικά, που χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά υγρά, υγρά αφαίρεσης βερνικιών νυχιών και καθαριστικά τζαμιών αυτοκινήτων, καθώς και μεθανόλη και ισοπροπανόλη που χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και ορισμένα καύσιμα. Τα υποκατάστατα αυτά παράγουν παρόμοια αποτελέσματα με την αιθανόλη όσον αφορά τη μέθη, αλλά είναι παράλληλα δυνητικά πολύ επικίνδυνα. Μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και εμετό, κοιλιακό άλγος, υπνηλία και ζάλη και να οδηγήσουν σε προβλήματα στα νεφρά ή στο ήπαρ, ακόμα και σε κώμα. Επίσης, η μεθανόλη ή μεθυλική- αλκοόλη δεν προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τυχόν κατανάλωση της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ, τύφλωση, ακόμη και θάνατο.