Δύσκολες ώρες στο νότιο Ρέθυμνο: Εκκενώνονται Μέλαμπες, Σαχτούρια, Κρύα Βρύση

Newsroom
Newsroom

Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις τιτάνιες προσπάθειες πυρόσβεσης - Δείτε videos και φωτογραφίες.

Εξαιρετικά δύσκολη μάχη με τις φλόγες στα νότια του νομού Ρεθύμνου εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά που ξέσπασε μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης μαίνεται ανεξέλεγκτη. Μάλιστα, το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την Κρύα Βρύση και πέρασε στην Ορνέ έφτασε στις Μέλαμπες έχοντας θέσει σε πλήρη συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Με εντολή του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη, δόθηκε εντολή για την εκκένωση του χωριού ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112! Αντίστοιχα, λίγο μετά τις 10 το βράδυ άρχισαν να εκκενώνονται και οι γύρω οικισμοί, όπως τα Σαχτούρια και η Κρύα Βρύση για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι καλούν τις αρχές ζητώντας οδηγίες για την εκκένωση. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού στο Cretalive, οι φλόγες έχουν κυκλώσει το χωριό και πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν μπορέσει να φύγουν.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Χανίων αρκετοί είναι και εκείνοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την κατοικημένη περιοχή καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης. 

Προληπτικά εκκενώθηκε και ο παραθαλάσσιος οικισμός Άγιος Γεώργιος δυτικά της Αγίας Γαλήνης.

Λεωφορεία του ΚΤΕΛ συγκεντρώνονται στο Τυμπάκι

Την ίδια ώρα, 10 λεωφορεία του ΚΤΕΛ συγκεντρώνονται στο συσκευαστήριο Τυμπακίου και στη συνέχεια με τη συνοδεία αστυνομικού προπομπού θα κατευθυνθούν προς ασφαλές σημείο, κοντά στο πύρινο μέτωπο, προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους των οικισμών που εκκενώνονται. 

Η φωτιά σε Ορνέ και Κρύα Βρύση είναι ανεξέλεγκτη, είπε ο κ. Ταταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πλήθους εθελοντών να είναι δυσχερές λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

   «Αν και αρχικά όπως βλέπαμε, όλα έδειχναν ότι μπορεί η φωτιά να τιθασευτεί, δυστυχώς η κατάσταση πήρε αρνητική διάσταση», ανέφερε ο κ. Ταταράκης ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο μέτωπο της φωτιάς. Τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Κρήτη και ένα που έφτασε από την Καλαμάτα, κάνουν συνεχείς ρίψεις, βοηθώντας παράλληλα όλα τα κλιμάκια επίγειας πυρόσβεσης, τόσο στην Ορνέ, όσο και στη φωτιά στο Ροδάκινο στην Παραλία Κόρακα. Και στα δύο μέτωπα δρουν πάνω από 40 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής με πλήθος πυροσβεστών. Στις προσπάθειες συνδράμουν πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών. Μέχρι στιγμής, οι φωτιές έχουν κάψει αγροτολιβαδικές και γεωρικές εκτάσεις, καθώς και χαμηλή βλάστηση. 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πύρινο μέτωπο λόγω και της φοράς των ανέμων ενδέχεται να κινηθεί προς την Αγία Γαλήνη.

Δείτε πώς φαίνεται η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο από την περιοχή της Αγίας Γαλήνης (φωτογραφίες από Maria Tevich via Facebook):

Φωτιά Ρέθυμνο από Αγία Γαλήνη

Φωτιά Ρέθυμνο από Αγία Γαλήνη

Λόγω της πυρκαγιάς έχει κλείσει ο δρόμος Αγία Γαλήνη - Σπήλι από τη θέση Μάνδρες και από τη διασταύρωση προς Μέλαμπες.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Λιμενικό προκειμένου να μεταφερθούν στην Αγία Γαλήνη πλωτά μέσα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που απαιτηθεί εκκένωση και του εκεί οικισμού. Εξάλλου, σκάφη που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλακιά, λόγω της πυρκαγιάς στο Ροδάκινο μετακινούνται προς την Αγία Γαλήνη. Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και το ΕΚΑΒ. Τρία ασθενοφόρα παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα στις Μοίρες, τον Πύργο και το Ρέθυμνο, προκειμένου να επέμβουν τα πληρώματά τους στην περίπτωση που χρειαστεί.

Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, μαζί με εθελοντές και με τη συνδρομή των ΟΤΑ που διαθέτουν οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. 

Ρέθυμνο φωτιά

Φωτογραφία από Νικακης Γιαννης via Facebook

Στην περιοχή μάλιστα έχει οργανωθεί Συντονιστικό Κέντρο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κρίσης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων και εναέριων μέσων και από άλλες περιοχές της χώρας.

Δείτε πώς φαίνεται το μέτωπο των Μελάμπων από τα Λευκόγεια (φωτογραφία Α.Κ.)

 

Και στα δύο πύρινα μέτωπα καταβάλλονταν από το μεσημέρι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών και από αέρος, καθώς ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν στα Canadair να συμμετάσχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης. Από τη στιγμή όμως που έπεσε το σκοτάδι, σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. 

Φωτιά Ροδάκινο

Την περιοχή του Κόρακα στο Ροδάκινο, το δεύτερο μέτωπο που ξέσπασε την Παρασκευή στην περιοχή επισκέφθηκε νωρίτερα το απόγευμα και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:

"Στην μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Μαζί με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ρεθύμνου Νίκο Μανουσάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπου εξελίσσεται μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης".

Αρναουτάκης πυρκαγιές

Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive η Ορνέ εκκενώθηκε μερικώς, και πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης απομακρύνθηκαν συνολικά 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ υπάρχει διαβεβαίωση από την Π.Υ. πως δεν απειλούνται οι κατοικημένες περιοχές. 

Φωτιά Ροδάκινο

Κατά την επιχείρηση πυρόσβεσης στην Ορνέ τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

Φωτιά Ροδάκινο

Ρέθυμνο φωτιά

Φωτογραφία από Νικακης Γιαννης via Facebook

Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στο μέτωπο που έχει ξεσπάσει στην παραλία του Κόρακα στο Ροδάκινο. Στην περιοχή όμως λειτουργούν καταλύματα και ταβέρνες και αρκετός είναι ο κόσμος που είχε σπεύσει για μπάνιο στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε εγρήγορση τις πυροσβεστικές δυνάμεις που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πυροσβέστης που είχε τραυματισθεί είναι καλά στην υγεία του και τα τραύματά του ελαφρά. «Οι φωτιές χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες και οι δυνάμεις παρά τις ριπές των ανέμων δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες», αναφέρθηκε από το συντονιστικό της Π.Υ. Κρήτης.

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν πώς φαίνεται το μεγάλο πύρινο μέτωπο του Ρεθύμνου από την περιοχή των Μοιρών και του Τυμπακίου στη Μεσαρά (φωτογραφία Ε.Σ.)

φωτιά Ρέθυμνο

φωτιά Ρέθυμνο

 

φωτιά Ρέθυμνο

φωτιά Ρέθυμνο

 

Πώς φαίνεται η φωτιά από την περιοχή του Κόκκινου Πύργου

φωτιά Ρέθυμνο

φωτιά Ρέθυμνο

Δείτε πώς φαίνεται η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο από τους ορεινούς όγκους του Τσούτσουρου (φωτογραφίες από Εμμανουήλ Κιαγιά)

Φωτιά Ρέθυμνο από Τσούτσουρο

 

Φωτογραφίες via goodnet.gr, e-mesara.grΔια-SOS-τε τη Μεσαρά, κεντρική φωτογραφία από Τα Νέα της Πάνω Ρίζας/Facebook

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολες ώρες - Διπλό το μέτωπο της φωτιάς στο Ρέθυμνο!

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Δήμο Αγίου Βασιλείου - Εκκένωση οικισμού

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ