Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: "Να μην περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο"

Newsroom
Newsroom

"Στοχοποιούνται οι αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα" επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση

Τις θέσεις του για το φορολογικό νομοσχέδιο διατυπώνει σε ανακοίνωσή του το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης προς τα χαμηλά εισοδήματα μέσω νέας φοροεπιδρομής. Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός από τους αυτοαπασχολούμενους, πλήττει και τον κλάδο των τεχνικών όπου μεγάλη μερίδα των συναδέλφων με εν κρυπτώ εξαρτημένη σχέση εργασίας μέσα από το λεγόμενο μπλοκάκι. Πρόκειται για συναδέλφους που έχουν ως κύρια απασχόληση μισθωτή εργασία με ΔΠΥ σε κάποια εταιρεία και εξαιτίας των χαμηλών μισθών αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημα τους «κόβοντας» και σε άλλους εργοδότες ή συνάδελφοι όπου η εταιρεία τους αναγκάζει να δέχονται τμήμα του μισθού τους σε μαύρα με αποτέλεσμα τα ποσά που δηλώνουν να είναι κάτω από τα πλαφόν του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

 • Με τη θέσπιση του τεκμηρίου ουσιαστικά στοχοποιεί τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα τους νεότερους, που δε θα μπορούν να δηλώνουν εισόδημα κάτω από τις μικτές αποδοχές ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο, αφού μετά τα 4 έτη στο επάγγελμα επιβάλλει φόρο, ανεξάρτητα από το εισόδημα, από 1.600€ μέχρι και πάνω από 2.300€ μετά τη δωδεκαετία, αυξανόμενο ανάλογα με τα χρόνια της δραστηριότητας. 
 • Καταργεί το αφορολόγητο και επιβάλλει οριζόντιο «τεκμαρτό εισόδημα», που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ! Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο κεφαλικό φόρο εισοδήματος (ακόμα και με ζημιά) 1.102 και 1.823 ευρώ αντίστοιχα! Ποσά που προστίθενται στην προκαταβολή φόρου και στα 488 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος.
 • Θεσπίζει επιπλέον τεκμήρια για όσους έχουν εργαζόμενους φέρνοντας έτσι νέο κύμα μετατροπής συμβάσεων εργασίας σε μπλοκάκι.
 • Καταδικάζει τις νέες μητέρες και τους νέους γονείς, όσες και όσους υποαπασχολούνται ή παλεύουν να ανταποκριθούν στα χρέη και τις αυξημένες υποχρεώσεις και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής, τους μισθωτούς με μπλοκάκι που εργάζονται ταυτόχρονα σε περισσότερους εργοδότες χωρίς να εξασφαλίζουν το 75% του εισοδήματός τους από ένα βασικό εργοδότη ή συμπληρώνουν το χαμηλό μισθό τους με αυτοαπασχόληση. 
 • Πλέον, για να μείνει κανείς στο επάγγελμα, καλείται να πληρώνει ένα ελάχιστο πάγιο «τέλος παραμονής» πάνω από 6.000€, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα πάντα από το εισόδημα. 
 • Αλώβητες παραμένουν οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι μέτοχοί τους επιχειρηματίες, δηλαδή το κεφάλαιο που κυριαρχεί στην αγορά κι έχει μεγάλα κέρδη, αλλά και μύριους τρόπους και μηχανισμούς να φοροαπαλλάσσουν νόμιμα ή παράνομα τα κέρδη τους.

Τα νέα τεκμήρια έρχονται να προστεθούν στην άμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν εφαρμοστεί με τα μνημόνια από το 2010 (τέλος επιτηδεύματος, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, κατάργηση αφορολόγητου των 12.000€, τεκμήρια διαβίωσης). Την ίδια ώρα με την υπερεκμετάλλευση μας τροφοδοτούμε:

 • Την ακρίβεια με εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ, από 22,1 δις.!
 • Το δημοσιονομικό σφαγείο της ΕΕ και τα ματωμένα πλεονάσματα!
 • Το ληστρικό χρέος στους τραπεζίτες και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης των πλουσίων!
 • Τα δισ. των πολεμικών εξοπλισμών που προορίζονται για το ΝΑΤΟ, τις ανθρωποσφαγές της Γάζας και των πολέμων του κεφαλαίου στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή.
 • Τα κέρδη των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ομίλων, που στο όνομα της «επενδυτικής βαθμίδας» απολαμβάνουν προκλητικής ασυλίας πληρώνοντας μόνο το 5% των συνολικών φόρων. 

Ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται στο προαπαιτούμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, που στηρίζουν ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ, για να διατηρούνται τα «ματωμένα πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού, που κατευθύνονται ως ενισχύσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο έχει στόχο να εξαφανίσει τους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων εταιρειών, σύμφωνα με το πόρισμα Πισσαρίδη και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, ώστε να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ελληνική οικονομία. Για αυτό προσπαθούν να ωθήσουν στην έξοδο απ’ το επάγγελμα την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, να στερήσουν όποια δυνατότητα συμπληρωματικής απασχόλησης στους μισθωτούς με ΔΠΥ (μπλοκάκι) ή να τους μετατρέψουν σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και τα σχεδιαζόμενα μεγάλα επενδυτικά έργα.

Η φορολογική αφαίμαξη των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων καταγράφεται και στον προϋπολογισμό του 2024, αφού προβλέπει νέα αύξηση των εσόδων όπου για πολλοστή φορά αυτή επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και εταιρίες θα καταβάλουν ελάχιστα, ιδίως αν συνυπολογιστούν οι φοροαπαλλαγές.

Η ηγεσία του Κεντρικού ΤΕΕ και αυτή τη φορά «δυσκολεύτηκε» ακόμη και να ζητήσει φραστικά την απόσυρση του νομοσχεδίου της φοροεπιδρομής. Δε μας εκπλήσσει η στάση του, γιατί το ΤΕΕ είναι θεσμικός σύμβουλος του κράτους και των κυβερνήσεων, πλέον αναλαμβάνει τον αναβαθμισμένο ρόλο του στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής για τα κέρδη των ομίλων. Από τα μέτρα δε θίγονται γενικά όλοι οι μηχανικοί, αλλά οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με μπλοκάκι. Οι ηγεσίες ΤΕΕ και επιστημονικών συλλόγων, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στο φοροληστρικό έκτρωμα της κυβέρνησης μαζί με τον αγώνα μας για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Μαζί με τους μισθωτούς/ες συναδέλφους/ισσες, τα σωματεία και τους αυταπασχολούμενους/ες που βγαίνουν στο δρόμο, αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτό και σε κάθε άλλο αντίστοιχο ληστρικό νομοσχέδιο. 

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό.
 • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. 
 • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
 • Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός .
 • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση
 • Διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων σε τράπεζες και εφορία, ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας.
 • Όχι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
 • Χτύπημα της κερδοσκοπίας και έλεγχο στις τιμές όλων των αγαθών. Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζομένους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας και των τροφίμων.
 • Αύξηση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη του κεφαλαίου". 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ