SOS για τα δημόσια νοσοκομεία στην Κρήτη - Μεγαλώνει η πίεση στο ΠΑΓΝΗ

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Το φαινόμενο λειτουργεί σαν ντόμινο και παρασύρει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο!

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κρήτη, με αιχμή του δόρατος, το τελευταίο διάστημα, το Βενιζέλειο, όπου σταμάτησαν τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία.
Είχαν προηγηθεί τα νοσοκομεία στο Ρέθυμνο αλλά και το Λασίθι, ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι σειρά πλέον έχει το ΠΑΓΝΗ.

Το φαινόμενο λειτουργεί σαν ντόμινο και συμπαρασύρει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο ενώ, όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Ηρακλείου, τόνισε ότι «το Υπουργείο αποφάσισε κάθε ΥΠΕ να έχει μόνο ένα μεγάλο περιφερειακό νοσοκομείο και όλα τα υπόλοιπα να υποβαθμιστούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ή σε εφημερειακά κέντρα».

«Χρωστούνται συνολικά 20.000 άδειες στο προσωπικό του ΠΑΓΝΗ»

Την ώρα που η κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείου, όπως έχει γράψει το Cretalive, βγάζει τους Ηρακλειώτες στο δρόμο, με την κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, τα βλέμματα στρέφονται και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, το Πανεπιστημιακό, το οποίο εξυπηρετεί και περιστατικά από όλο το νότιο Αιγαίο και οι εργαζόμενοι βλέπουν να ελλοχεύει ο κίνδυνος και δικής του "κατάρρευσης" με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια δωρεάν υγεία στο νησί.

Το ΠΑΓΝΗ δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση λόγω της υποβάθμισης του Βενιζελείου και των νοσοκομείων Σητείας, Ιεράπετρας και Ρεθύμνου με συνέπεια να αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της εξυπηρέτησης όλων των ασθενών καθώς και το ίδιο έχει τεράστιες και χρόνιες ελλείψεις, όπως αναφέρει στο Cretalive η κ. Ράνια Μπέτση, γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου.

Εξαιτίας της υποστελέχωσης το προσωπικό δουλεύει σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης, νοσηλευτές συχνά κάνουν διπλοβάρδιες πρωί/ νύχτα και υπάρχουν κλινικές όπου δύο νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για 40 ασθενείς τις νύχτες, σημειώνει η ίδια.

Σημειώνεται ότι συνολικά χρωστούνται 20.000 ρεπό και άδειες στο προσωπικό του ΠΑΓΝΗ ενώ συχνά οι γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημερειών λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα πάντα με την κ. Μπέτση.

Πολλά και ιδιαιτέρως σοβαρά είναι τα ζητήματα που ταλανίζουν και το Πανεπιστημιακό αφού πολύ συχνές είναι και οι εσωτερικές μετακινήσεις από το ένα τμήμα στο άλλο. Δέκα ιατροί έχουν παραιτηθεί τα 2-3 τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών δουλειάς.

Επίσης πολλά τακτικα ιατρεία έχουν πολύμηνες αναμονές, όπως το Νευρολογικό, Ψυχιατρικό, Ρευματολογικο ή/και Ενδοκρινολογικό τμήμα.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν 5 κενές θέσεις αναισθησιολόγων με συνέπεια δύο χειρουγικές κλίνες να είναι κλειστές αφού αδυνατεί το νοσοκομείο να καλύψει τις ελλείψεις στο Βενιζέλειο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρη Βρύσαλη τα δεδομένα για το νοσοκομείο διαμορφώνονται ως εξής:

Παραμένουν κενές 600 μόνιμες οργανικές θέσεις ενώ περισσότεροι από 600 συμβασιούχοι εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας αφού πάνω από 10 χρόνια δουλεύουν με διαφόρων ειδών ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στη Ψυχιατρική κλινική συχνά νοσηλεύονται ασθενείς σε ράντζα, δηλαδή η πληρότητα ανέρχεται στο πάνω από 100%.

3.500 είναι οι ασθενείς που αναμένουν στις λίστες χειρουργείων, ενώ ενδέχεται να χρειαστεία διάστημα 1 έως και 2 χρόνια αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται εκτός λειτουργίας δύο από τα συνολικά 25 κρεβάτια, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, οι ΜΕΘ με αυτή τη δυναμική 2 κρεβάτια πρέπει να έχουν 100 νοσηλευτές ενώ έχουν μόνο 65.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στη ΜΕΘ είναι κατά 60% συμβασιούχοι, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια καθώς οποιαδήποτε στιγμή ενδέχεται να γίνει διακοπή των συμβάσεων.

Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 5 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό στην Παιδιατρική, Παιδοαιματολογική και Παιδοχειρουργική κλινική που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους συγχώνευσης των κλινικών.

Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα με τις μετακινήσεις ιατρών καθώς Παθολόγοι Επιμελητές ιατροί υποχρεώνονται σε «εντέλλεσθαι», δηλαδή σε μετακινήσεις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο αρχικός προϋπολογισμος για το 2023 στο ΠΑΓΝΗ είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2022, το οποίο οδηγεί στην εξάντληση των πιστώσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αναγκαία υλικά για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων.

Συνολικά, από 2015 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 160 εργαζόμενοι από τη νοσηλευτική υπηρεσία.

Ο αριθμός των καθαριστριών είναι δυσανάλογος σε σχέση με την έκταση του νοσοκομείου με αποτέλεσμα μια καθαρίστρια το απόγευμα να έχει υπό την ευθύνη της ολόκληρα κτήρια.

Στη ΜΕΘ Καρδιοπαθών δεν υπάρχει καθαρίστρια, πολύ συχνά κατά τις απογευματινές ώρες.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τους μεταφορείς, τραπεζοκόμους, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Τα ΤΕΠ ΩΡΛ και μαιευτικής δεν στεγάζονται στο χώρο των ΤΕΠ που αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στους ασθενείς, διότι εά συμβεί κάτι έκτακτο (αιμορραγία ή ανακοπή), είναι απομονωμένοι οι ασθενείς μέχρι να βρουν έμπειρο γιατρό.

Το PET SCAN, με κόστος 1,8 εκατομμύρια ευρώ δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" δεν έχει την επαρκή στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό με συνέπεια να λειτουργεί μόνο το πρωί. Οι ιατροί, οι τεχνολόγοι και οι πυρηνικοί ιατροί καταβάλλουν κάνουν σοβαρή προσπάθεια για να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Έπρεπε να υπάρχει και απογευματινή βάρδια.

Υπενθυμίζεται ότι για όλους τους παραπάνω λόγους έχει προγραμματιστεί ένα συλλαλητήριο πρωτοφανές, όπως αναφέρεται, για τα χρονικά του Ηρακλείου, το οποίο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 10 πμ από την πύλη του Βενιζελείου και θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Ταυτόχρονα η Ένωση Συνταξιούχων οργανώνει και δεύτερο συλλαλητήριο για την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 7:00 μμ στην πλατεία Ελευθερίας.

 

Δείτε επίσης:

Νέα παρέμβαση στη Βουλή για τη συνέχιση της λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ

Μείον 200 συμβασιούχους το ΠΑΓΝΗ, από την 1η Οκτώβρη

«Τρέμουμε μην αρρωστήσουμε»: Ξεσηκωμός για την "κατάρρευση" του Βενιζελείου

Αναβρασμός για το Βενιζέλειο που καταρρέει: Ευρεία σύσκεψη απόψε στο ΕΚΗ

Ήρθε το PET scan στην Κρήτη!

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ