Μείον 200 συμβασιούχους το ΠΑΓΝΗ, από την 1η Οκτώβρη

Newsroom
Newsroom

Κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 300  επικουρικοί εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων - οι 200 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου  και οι 50 εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ. Οι συμβάσεις των 200 εξ αυτών λήγουν στο τέλος Σεπτέμβρη

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση των δημόσιων μονάδων Υγείας καθώς και των επικουρικών εργαζομένων που είχαν προσληφθεί κατά εφαρμογή του άρθρου 50 του Ν. 4825/2021 ενώ το επόμενο διάστημα λήγουν και οι συμβάσεις των εναπομείναντων ειδικευόμενων νοσηλευτών, που είχαν προσληφθεί την περίοδο 2020-2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, αντιμέτωποι με απόλυση βρίσκονται εκατοντάδες συμβασιούχοι, που, μέσω του Προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών της ΔΥΠΑ, εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας, μετά την άρνηση των αρμοδίων υπουργών για συνέχιση του προγράμματος και παράταση των συμβάσεών τους.

Οι παραπάνω, μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους (επικουρικούς, μέσω του προγράμματος «4.000 στην Υγεία», με συμβάσεις μέσω ΕΟΔΥ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.788 τον Ιούνιο 2023).

"Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους -εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους- θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».

Χαρακτηριστικό, είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ όπου κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 300  επικουρικοί εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, οι 200 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου  και οι 50 εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (ειδικό πρόγραμμα 4000 στην υγεία ) Από αυτούς τους εργαζόμενους λήγουν των 200 οι συμβάσεις τέλος Σεπτέμβρη

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελούν υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απόδειξη είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που "απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας" καθώς και η απόρριψη από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος" - αναφέρει ο Δ.Βρύσαλης.

Η αναγνώριση της "προσφοράς" χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι διαγωνισμοί, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες νοσοκομεία, για την ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων». 

Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Να ανακληθούν οι αναθέσεις των υπηρεσιών καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας στις δημόσιες μονάδες Υγείας», καταλήγει το Σωματείο.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ