Στεφανάκης στο Livetalks: Προσοχή και υπομονή

Στεφανάκης στο Livetalks: Προσοχή και υπομονή

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο Οροπέδιο εξαιτίας της κακοκαιρίας - Κάτω του μηδέν οι θερμοκρασίες

Συνηθισμένο το... Οροπέδιο Λασιθίου στα χιόνια, μόνο που εφέτος το "λευκό" ποδαρικό έγινε κάπως ανάποδα: Πρώτα ήρθαν οι ... Αλκυονίδες και μετά ο "Λέανδρος", ενώ άλλες χρονιές το διάστημα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς κι εκεί γύρω στα Φώτα, ένα κάτασπρο τοπίο διαμορφωνόταν στην περιοχή!
 
Μέχρι και πριν από λίγο ο χιονιάς συνέχιζε την επέλασή του στον ξακουστό ορεινό όγκο του Λασιθίου. Τα φαινόμενα αναμένεται να κοπάσουν το απόγευμα. Οι νιφάδες που έχουν συγκεντρωθεί φτάνουν τους 5-10 πόντους, ξεκινώντας από τα 700 με 750 μέτρα υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαμε πάγετο και συσσώρευση πάγου στους δρόμους, με τις θερμοκρασιές να αγγίζουν τους -3 βαθμούς κελσίου!
 
Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ ο χιονιάς επελαύνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η ένταση των φαινομένων ήταν πρωτοφανής, η διάρκειά τους πάλι... μικρή, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί, με αποτέλεσμα να προκύψουν κάποια ζητήματα:
 
Αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν εφοδιαστεί με αλυσίδες  αποκλείστηκαν στην είσοδο του Οροπεδίου από την πλευρά της Χερσονήσου και με παρέμβαση του Δήμου, οι εν λόγω οδηγοί κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Μόνο τα 4χ4 οχήματα μπορούν να φανούν ανθεκτικά σε αυτές τις συνθήκες. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
 
Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης ζήτησε από τον κόσμο, μέσα από το Livetalks, να δείξει ιδιαίτερη προσοχή. Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες - υπάρχουν ούτως ή άλλως οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού, άρα δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη φύση όπως θέλουμε!
 
Περιθώριο εφησυχασμού δεν υπάρχει και στην περίπτωση της πανδημίας, ιδίως όταν ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων του Οροπεδίου είναι άνω των 75 ετών 49%, συνεπώς μιλάμε για επικίνδυνες ηλικίες
 
"Υπομονή" συνέστησε ο κ. Στεφανάκης, καλώντας τους συνδημότες του να εφαρμόσουν τις οδηγίες των ειδικών.
 
Η υγειονομική κρίση μετετράπη, μοιραία, και σε οικονομική επηρεάζοντας τους ενασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα αλλά και με τον τουρισμό. Αγροτικά προϊόντα, τα οποία προορίζονταν για ξενοδοχεία της Χερσονήσου, έμειναν αδιάθετα. Κλειστά, απ' την άλλη έμειναν  τουριστικά καταλύματα και μαγαζιά. Η οικονομία του Οροπεδίου, αναπόφευκτα, πήγε πίσω. "Να εκμεταλλευτούμε τις καλές πρακτικές" και να δούμε τα πράγματα "σοβαρά" μόλις γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, τόνισε ο δήμαρχος Οροπεδίου. 
 
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ