Στη Βουλή η κατάσταση του Βενιζελείου

Newsroom
Newsroom

Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Η ερώτηση

Η επικίνδυνη πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση το Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου. 

Συγκεκριμένα: Εφόσον το νοσοκομείο του Ρεθύμνου οδηγήθηκε σε πλήρη αποδυνάμωση, τώρα καλούνται οι παθολόγοι του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αλλά και του ΠαΓΝΗ, για την κάλυψη των εφημεριών εκεί. Στο Βενιζέλειο οι παθολόγοι είναι λιγότεροι σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, και, λόγω αυτής της έλλειψης, έχει ήδη πραγματοποιηθεί εσωτερική μετακίνηση παθολόγου από το τμήμα μεσογειακής αναιμίας για την κάλυψη των αναγκών. Στο αναισθησιολογικό τμήμα, από τους 15 αναισθησιολόγους που θα έπρεπε να έχει, πλέον έχουν μείνει μόνο 5, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς, από 6 χειρουργικά κρεβάτια, το Βενιζέλειο είναι σε θέση να λειτουργεί μόνο 2, διακόπτονται τα τακτικά χειρουργεία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις πολυετείς λίστες αναμονής των ασθενών. Και η παιδιατρική του Βενιζέλειου αντιμετωπίζει προβλήματα κάλυψης των αναγκαίων πόστων, καθώς λόγω συνταξιοδότησης και παραίτησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να βγάλουν το πρόγραμμα για ολόκληρο τον μήνα. 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο ακτινολογικό τμήμα, που μετά τις συνταξιοδοτήσεις ιατρών που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, οι εναπομείναντες αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου. Ίδια είναι κι η κατάσταση στην αιματολογική κλινική, όπου μετά την παραίτηση ενός γιατρού έμεινε ουσιαστικά το τμήμα με 3 επιμελήτριες και τη διευθύντρια. Το τμήμα πήξης, το οποίο ήταν το μόνο διαθέσιμο ιατρείο πήξης για όλη την Κρήτη και τα νησιά, έχει ήδη κλείσει για το κοινό εδώ και μήνες, καθώς πλέον μπορεί να πραγματοποιούνται στο Βενιζέλειο ειδικές εξετάσεις πήξης, όμως δεν υπάρχει γιατρός για την κλινική αξιολόγηση. Με βάση τα στοιχεία του σωματείου εργαζομένων του Βενιζέλειου, υπάρχουν περίπου 300 κενές οργανικές, εκ των όποιων οι 180 αφορούν τη νοσηλευτική υπηρεσία. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό του προσωπικού (περίπου 30%) δεν εργάζεται με σχέση μόνιμης εργασίας αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΙΔΟΧ, εργολαβικοί, μπλοκάκι, κ.λπ.). Όσο αφορά το τμήμα καθαριότητας, οι ελλείψεις οξύνθηκαν με την επέκταση του νοσοκομείου (λειτουργία του δεύτερου νέου κτιρίου) και την αύξηση των αναγκών, ενώ κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ειδικότερα, από τους 68 εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι 45 είναι με ΣΟΧ και οι 23 είναι μέσω εργολάβου, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 85 εργαζόμενοι συνολικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προσληφθεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό και να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος οργανισμός του νοσοκομείου.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ