Στη βουλή οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Το ζήτημα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο ζωικό κεφάλαιο έφεραν με ερώτησή τους στη βουλή, βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης. 

Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνονται τα εξής:

"Μεγάλη αναστάτωση στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους και σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπου υπάρχει έντονο το φαινόμενο του θανάτου νεογέννητων αρνιών, από μορφή πνευμονίας.
Όπως επισημαίνουν οι κτηνίατροι ο θάνατος επέρχεται πριν οι κτηνοτρόφοι προλάβουν να αντιδράσουν, ενώ τα αντιβιοτικά φαίνεται να είναι αναποτελεσματικά. 
Οι επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και γενικότερα την τοπική κοινωνία του Μυλοποτάμου, της οποίας πυλώνας αποτελεί η κτηνοτροφία, είναι μεγάλες, καθώς η  κατάσταση αυτή τους δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα προβλήματα των κτηνοτρόφων οξύνονται, με το κόστος παραγωγής (π.χ. ζωοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα) να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ ακόμη και τα ψίχουλα από την υποτιθέμενη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών δεν έχουν μέχρι τώρα δοθεί, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων (χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προνόμια κ.α.). 
Οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι και με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής αξίας τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και το ύψος της αποζημίωσης δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. 
Την ίδια ώρα, δραματική και επικίνδυνη είναι η υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, γεγονός που δεν επιτρέπει να υπηρετήσουν την επίλυση των προβλημάτων και τη μείωση των κινδύνων για την ασφάλεια του ζωικού κεφαλαίου. 
Τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε χειροτέρευση της ποιότητας ζωής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή και στον αφανισμό ενός μεγάλου μέρους της κτηνοτροφίας. 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: - Να καταγραφεί - εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος του θανάτου νεογέννητων αρνιών στην Κρήτη και να ληφθούν, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών  και με αποκλειστικά κρατική δαπάνη,  τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα περιορισμού των απωλειών ζωικού κεφαλαίου.
- Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως (στο 100% της ζημιάς)  οι κτηνοτρόφοι για την πραγματική ζημιά και την απώλεια του εισοδήματος και για την πλήρη αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, χωρίς κανένα κατώτερο όριο ζημιάς - πλαφόν.
- Να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό,  οι  Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με χορήγηση εξοπλισμού και μέσων στους υπαλλήλους". 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ