Στη Βουλή τα προβλήματα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Στη Βουλή τα προβλήματα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Με ερώτηση των βουλευτών Mανώλη Συντυχάκη, Μαρίας Κομνινακα και Διαμάντως Μανωλάκου

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τα προβλήματα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Οι βουλευτές Mανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνινακα και Διαμάντω Μανωλάκου κετέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Η ερώτηση

Η φετινή συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη βρίσκει τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αντιμέτωπους με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα. Ενώ η διαφαινόμενη καλή σοδιά δημιούργησε προσδοκίες για αναπλήρωση εισοδήματος, μετά την περσινή καταστροφή, η τιμή παραγωγού ελαιολάδου που διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ/κιλό, δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. 

Το μέτρο 21 «Έκτακτη Προσωρινή Στήριξη στους Γεωργούς των Τομέων που Πλήττονται Ιδιαίτερα από τις Επιπτώσεις της Πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης πρόβλεψε κλιμακωτή επιδότηση για την περυσινή παραγωγή, αναλογική της έκτασης εκμετάλλευσης, κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ/στρέμμα, με  δικαιούχους μόνο κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, με διορία υποβολής αιτήσεων, αρχικά ως τις 27/11, η οποία μετά την κατακραυγή μετατέθηκε μόλις κατά 5 ημέρες. 

Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ανεπαρκές, δεν καλύπτεται το χαμένο εισόδημα καθώς η επιδότηση με βάση τη μέση παραγωγή της Κρήτης αντιστοιχεί σε μόλις 10 λεπτά/κιλό έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ενώ τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο απέκλεισαν μεγάλο τμήμα παραγωγών.  

Οι μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης αποκλείστηκαν με τη δικαιολογία ότι έχουν άλλα κύρια εισοδήματα, τη στιγμή που και αυτά δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης, ενώ η όποια αναπλήρωση έλαβαν και για αυτά τα εισοδήματα ήταν με το σταγονόμετρο. Πρόκειται για αδικία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτήν την αδικία και να προβλέψει νέα χρηματοδότηση για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του συνόλου των ελαιοπαραγωγών, τόσο αυτών που θα λάβουν την ενίσχυση του μέτρου 21 που είναι ανεπαρκής όσο και αυτών που δεν εντάχθηκαν στο μέτρο;
  • Σε σχέση με το φετινό εισόδημα τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί τιμή στους ελαιοπαραγωγούς που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να τους αφήνει εισόδημα επιβίωσης και ταυτόχρονα η τιμή στην κατανάλωση να είναι προσιτή στα λαϊκά στρώματα;
 

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ